Nem minden építészeti szabály „kőbe vésett” és megváltoztathatatlan. Egy olyan lakást mutatunk be, ahol több helyen merőben új és merész formákat, színeket és anyagokat használtak.

 

Merész formák – kihívó színek

 

 

Ahogy azt az alaprajzon is láthatjuk, a viszonylag nagy alapterület (8×20 m) ellenére nem a jól megszokott négyzet forma köszön vissza. Ennek oka a telek elhelyezkedése és annak beépíthetősége. Ebből a szokatlan alapterületből – igaz 3 szinten – kellett kialakítani olyan mindennapi életteret, mely nem csak funkcionalitásában, de designjában is megállja a helyét. Sokak számára szokatlan megoldásokat alkalmazott az enteriőr megálmodója, Budai Ildikó.

 

 

… a formák:

Azt már sokan tudják, hogy nem kell mindig szigorúan ragaszkodni a négyszög alaprajzhoz. Még a fürdőszobának is lehet íves fala, és ha ez esetleg üvegtéglából rakott, az üvegen átsejlő fény meglepően jól oldja a csempézett felületek hidegségét.

 

A nappali-étkező-konyha terét ívelt vonalú szinteltolás osztja meg, amelyet a galéria is megismétel. Ezt az építészeti megoldást tovább hangsúlyozza a beépített halogénvilágítás, és a galéria korlátjának határozott vízszintes irányú vonala. A szinteltolás a fürdőszobában is megjelenik, így olyan hatású, mintha két fürdőszoba lenne egy helyiségben. A nagyméretű, fekete gránitlap burkolatú magasabb rész a kádnak és a zuhanyzónak ad helyet. A kád feletti ablak köralakja finoman töri meg a sötét színek és a „súlyos” burkolat hangulatát. A rajta beáramló fény is segít ebben. Az alacsonyabb, kisebb, ezüstszürke kockás részben a WC-t, a bidét és a mosdót helyezték el.

 

Merész formák – kihívó színek

 

… a színek:

A fürdőszoba fala fekete, ennek ellenére a helyiség nem lett sötét, sőt inkább fényes, elegáns és hangsúlyos hátteret ad a hófehér kerámiáknak.

 

A kicsi, sötét helyiségekben sem kell félni az erős színektől. Megtöltik a teret, belakottá teszik. Jó példa erre a „szabadidős részleg” edzőtermi része, ahol bár kicsi a belmagasság, még a mennyezet is barnás-vörös árnyalatot kapott, éppúgy, mint a falak és a padló.

 

Merész formák – kihívó színek

 

A „szabadidős részleg” másik helyiségében a falak és a medence apró mozaikokból van kirakva. Érdekes, hogy néhány mozaikelem helyett apró tükröket ragasztottak, és azok a mennyezetbe süllyesztett halogén lámpák fényét tükrözik vissza, ettől az egész helyiség sejtelmes lett. A mozaik kékes színe, tónusa ellenére sem mondhatjuk, hogy nagyon hideg. A megfelelően választott árnyalatok csodát művelhetnek.

 

Merész formák – kihívó színek

 

A nappali-étkező-konyha együttesében a színek és anyagok tovább erősítik az ívelt formákat. A meleg, sötétvörös cseresznye faborítás a korlát hideg acélja alatt finoman elegáns kontrasztot alkot. A galéria miatti nagy belmagasságú falat a nappali felöli részen különleges színházi technikával, strukturált felületűvé és ezüsttel mintázott feketévé varázsolták. Nem unalmas…

 

Merész formák – kihívó színek

 

… és az anyagok:

Sok hideg, fényes felületű anyagot használtak – magasfényű gránitlapokat, üveget, rozsdamentes acélt – az összhatás mégsem lett rideg. A meleg bátor színek, finom tapintású faborítások és a FÉNYEK – mint már említettem – nagyon is lakhatóvá, hangulatossá tették a lakást.

 

Merész formák – kihívó színek

 

 

« A 13 »