Velence, de se nem a magyar, se nem az európai olasz Velencénk, hanem az amerikaiaké – Kaliforniából.

 

 

Egy modern Bécsi úti otthon VelencébőlA szóban forgó ház ugyanis a kaliforniai Venice városában található, és a Vienna Way Residence (azaz szó szerinti fordításban: Bécsi úti rezidencia) névre hallgat.

 

 

Az épület külseje és belsőépítészete a – szintén kaliforniai – Marmol Radziner Architecture studio terméke. A kissé Bauhaus-os, ám kortársian modern épületre jellemző a természettel való tökéletes egybeolvadás. Az óriási felszínű ablakok révén a külső és belső egybefolyik, és bárhol ülve élvezhető a csodás táj, illetve a villa belső kertje. Ebben segít a kissé befelé forduló ház, átriumos szerkezete, melyben fókuszpontként a feszített vizű medence szolgál.

 

Egy modern Bécsi úti otthon Velencéből

 

 

Az építészek kubista formákkal játszva hozták létre azokat a blokkokat, melyekből a belső tereket megalkották. A középpontban elhelyezkedő konyha különlegességét az adja, hogy padlószintje süllyesztett, így az ablakon kinézve az uszoda vízszintjével van a szemlélő szemvonala. (Egy átmulatott éjszaka, vagy részeges parti után csak óvatosan a közlekedéssel, nehogy az ajtónak vélt ablakon át a szoba helyett a konyhapultra lépjünk be.) A modern vonalú konyhabútor mindent elnyel, ami a mai konyhatechnikához csak kellhet, s bár a tér tágassága engedné, mégsem rendelkezik – amerikai módra – konyhaszigettel, hanem inkább G-alakban körülöleli a szakácsot. Különleges az is, hogy szinte fejre állították a hagyományosan megszokott burkolási rendet: a padló nyers beton, a mennyezet viszont parkettával burkolt. Ám mindennek funkciója van – vizuálisan csökkenti a hőérzetet, amire itt Kaliforniában szükség is van.

 

Egy modern Bécsi úti otthon Velencéből

 

 

A konyha kettéosztja a belső teret és elszeparálja a privát szférát a vendéglátásra alkalmas közösségi terektől. Az átrium közepét elfoglaló medence mindenhonnan jól látható, és megközelíthető.

 

Egy modern Bécsi úti otthon Velencéből

 

 

Az otthon nappalija minimalista bútorai puhák, hívogatóak, és ezüstszürke plüss kárpitozásuk révén jól illik a nyers beton megszabta térbe. Az egyenes vonalak és a fényesre lakkozott felszínek tovább erősítik a légkondicionáló adta hűvösséget.

 

Egy modern Bécsi úti otthon Velencéből

 

 

Az enteriőr egésze monokróm, a fekete-fehér, barna-szürke színek használata miatt. Színeket csak a hálószobai lakosztályban találunk, ahol az ágy mögötti falon lógó óriási sárga festmény szinte világít a maga citromsárga árnyalatával. Ehhez társul még az ég, és a medence kékje, illetve a növényzet zöldje és teszi teljessé a felhasznált színpalettát.

 

Egy modern Bécsi úti otthon Velencéből

 

 

Egy modern Bécsi úti otthon Velencéből

 

 

További információ:

 

marmol-radziner.com
digsdigs.com

 

« A 5 »