Kék és ezüst Kék legyen! – ez kifejezett és határozott kívánsága volt a fiatal tulajdonosnak. Minél kékebb, annál jobb! Barnáról hallani sem akart. De – férfiízlésről lévén szó – máskülönben csakis markáns, pasis árnyalatok kerülhettek szóba. Nem okozott hát komoly fejtörést a tervezéssel megbízott lakberendezőnek a színvilág… (Az eredeti cikk az OTTHON 2008.januári számában jelent meg.)

 

 

Legénylakás A debreceni, újonnan épülő társasházban lévő lakás még csak tervként létezett, amikor a fiatalember régi ismerőséhez, a budapesti Nyiri Xénia lakberendezőhöz fordult. Azért volt okos dolog az idejében történt felkérés, mert gyakorlatilag minden válaszfalat áthelyeztek, így bontás nélkül sikerült a legmegfelelőbb beosztást kialakítani. Természetesen a házigazda igényei voltak az elsődlegesek, aki ragaszkodott a külön hálószobához, a fürdőszobától leválasztott mellékhelyiséghez, a lakberendező pedig egy gardróbszoba-háztartási helyiség mellett érvelt. Az üveges tolóajtókkal könnyített, ügyesen megtervezett alaprajz szerint minden kívánság megvalósulhatott.

 

 

A nappalival egy térben kialakított, egyedi konyha és étkezőpult bőségesen elegendő egy fiatal párnak is, ugyanakkor annyira szép (és kék!), hogy kár lett volna eldugni. Alsó szekrényeit fém Locatelli dekorlemezzel zárták, amitől az összhatás erősen high-tech érzetűvé vált. Tovább erősítik ezt a metálosnak tűnő, szürke burkolatok – a halványszürke faerezetű mintás padlókerámia, a sötétszürke kőpanel dekoráció és a lapfüggönyök. Az ezüstszín megjelenik az összes bútorelemen is, szerte a lakásban, férfiassá, markánssá téve őket. Fémszínű a nappali fal kővel burkolt falfülkéinek belső csempeborítása is. Ebből a környezetből természetesen nem hiányozhat a króm, a fém sem. A fekete bőrülőkés bárszékek talpazata, a lámpák, a Bo Conceptben vett egymásba tolható asztalkák váza és a sok kiegészítő mind-mind fémből készültek. Okozott némi fejtörést a falak árnyalata, ám a tervező lebeszélte megbízóját a színes falakról – az erőteljes kék, melyet nemcsak a konyha, de a Rio Artban talált, élénk kék kanapé is képvisel, nem tudott volna teljes szépségében érvényesülni, ha más erős tónusok elvonják róla a figyelmet. A kék kanapéhoz viszont a tulajdonos ragaszkodott.

 

Legénylakás

 

Kiemelten fontos része a legénylakás fürdőszobája, amelyet a fiatalember csakis mozaikkal és masszázskáddal tudott elképzelni. Így nem a fürdőt tervezték nagyobbra, hanem inkább a sarokkád köré tervezték a fürdőszobát. Ezért lett köríves a fala, melyet üvegtéglával törtek át – természetes fényt is biztosítva. Ragyogó égszínkék csempét kerestek, és rá is találtak a Dado Bt. boltjában a tökéletesre. A fektetett téglalapok mellett mozaikmintás és gyönyörű ezüstszínű dekor elemek is szerepeltek a Fap csempecsaládban, amelyek segítségével igazán látványos burkolat született. Mozaik került az egyedileg gyártott mosdópult tetejére, a kis falfülkék belső élére, a kád elejére és a sarokba, az ezüstszínű elemekkel pedig a kád möŹgötti falat, illetve a mellékhelyiséget burkolták. Tágítják a fürdőszobát a tükrök, melyeket a falŹfülkékben is használtak, és LED-es világításukat úgy tervezték meg, hogy fürdőzés közben a kád vizét is megvilágítsák. Süllyesztett lett a mosdó fölötti tükör, amely oldalról két érintésre kapcsolódó lámpát, felülre pedig egy spotot kapott.

 

Legénylakás

 

Legénylakás

 

 

A világításra különös hangsúlyt helyeztek az egész lakásban. Minden távirányítóval működik, a gipszkarton álmennyezetbe süllyesztett és a falfülkéket alulról megvilágító LED-ek, a hálószobai világítóablakok mögötti lámpák, az étkezősziget fölötti, mutatós négyes lámpatest és a padlóba süllyesztett fényforrások is. Különleges a hálószoba négyzetekből építkező polcrendszere, melyet az aprócska, esetlen ablak aránytalanságának feledtetésére tervezett a lakberendező. A Bo Conceptben vásárolt fémkiegészítők, dísztárgyak még férfiasabbá teszik a világos bútorokkal, fekete-fehérben megtervezett hálóhelyet.

 

Legénylakás

 

Legénylakás

 

 

Rengeteg frappáns megoldás, igényes alapanyagok, modern berendezési tárgyak, ezüstös alaphang – íme egy jól sikerült, különleges lakás receptje…

 

Legénylakás

 

 

Lakberendező:

Nyiri Xénia
Telefon: 06-20-9547402
E-mail: xeniastudio@t-online.hu