Lakberendezési iránytűt ad kezünkbe a hét végi Bútorvilág kiállítás, amely izgalmas dizájntúrára is lehetőséget ad.

 

Kenguru zsebében is tárolhatunk kisebb tárgyakat, ha fából készült, és nem ugrál el. Ha utáljuk a magányt, vacsorázzunk faragott asztalfők társaságában. Az egytestű, ám kétlelkű szoborbútorok egyszerre szolgálják a praktikumot és az önmagáért való esztétikumot. A Sprok Galéria megjelenése az egyik, de korántsem az egyetlen kellemes meglepetése az idei Bútorvilág kiállításnak. A magyar bútorgyártók és – forgalmazók a Műcsarnok elitgálája és az őszi BNV alulnézete után végre megtalálták elveszettnek hitt egyensúlyukat. (…) A nagyok (Natuzzi, Calligaris, Bohémia, Balaton, Garzon és Zala Bútorgyár) mellett itt vannak a kicsik is. A Gepetto wenge konyhabútora és többféle narancsszínből és barnából álló nappalifala igazi látványosság. Érzéki kalandot jelent az Innoshop Phatom és Lánc fotelje, csókkanapéja és tévétartó ágykerete, míg a Fenyőmanó tömör fa bútorai gyermekkorunk biztonságos világát idézik. A kellemes összképhez a Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ) és az Otthon magazin adja meg az alaptónust. Lakberendezési iránytű címmel berendezett, négy égtájat szimbolizáló enteriőrjüket méltán tekintheti tájékozódási segédeszköznek a kiállítás látogatója.

 

„Nem standot terveztünk, ha nem működő életteret. Egy fiatal tervezőnő dolgozószobáját és nappaliját gyúrtuk össze, ahol a személyes tárgyaknak (síléc, festőállvány, újságtartó) éppúgy akad hely, mint a modern íróasztalnak, a vendégmarasztaló kanapénak és fotelnek. A színek meleget sugároznak, ellensúlyozva a fenyőfa és az üvegtéglák jelképezte kinti hideget” – mutatja be az iránytű északi hegyét Kondáné Bartal Piroska lakberendező – A megszokott natúrfa kompozíció helyett élénkzöld szövetekkel, pasztellszínben pompázó műanyag asztallal és csillogó króm reflektorlámpákkal találkozhatunk. Biztosan lesz olyan, akit meghökkent ez az összeállítás, és akad talán, aki beleszeret. Mi mindkettőből tanulunk” – állítja Kondáné, aki szerint a kiállításoknak éppen az a varázsuk, hogy sokféle embernek kell megfelelniük, nem csak egyetlen megrendelőnek, holott az sem egyszerű feladat.

 

„Egy szakvásáron megjelenni misszió – fűzi tovább a gondolatot Farkas Anna enteriőrtervező – A televízióban látott lakásbelső-ízlésficamokat persze nem lehet egyetlen kiállítással helyrerántani, de a közízlés formálása mindenképpen fontos cél.” Az alkotópáros értékzavaroktól és tétovaságtól mentes, tiszta stílusú enteriőrrel ábrázolja a Nyugatot. A harmincas évek formavilágát, ötletességét és praktikusságát a fejlett technológiával vegyítő bútorok némelyike a dizájntörténelem része. Le Corbusier pihenőfotele és Brauer Marcell Vaszilij széke utángyártott darab, ám ez nem ront rajta. A hozzájuk társuló üveglapos asztallal, fémlábú székekkel és a falfülkébe zárt villanykörtékkel együtt jelképezik a funkcionalitás eszméjét. „Korunk embere állandóan siet, nincs ideje keresgélni, kerülgetni, porolgatni a tárgyakat – indokolja a modern világ iránti vonzódását Ernek Zsuzsa lakberendező – A praktikus modern lakás nem zsúfolt, válogatott berendezési tárgyi nemes anyagból, jó kidolgozással és kreatív tervek nyomán születtek. Használatuk kényelmes, látványuk szép. A Bauhaus stílus ráadásul jól illik az újonnan épülő társasházak lakásaiba is.”

 

 

Ha valaki mégis vágyik némi puhaságra, a szomszédos Afrika-standon megtalálhatja. A Sápiné Márton Anikó, Ungvári Gyöngyi és Sárköziné Bittler Zita hármasa alkotta szobabelső színes ellenpontja az előbbi szikárságnak. Itt minden kanyarog, az asztallábak hajlanak, a kézzel festett gyertyákon indák és levelek hajladoznak. A formák is inkább gömbölydedek és süppedősek. A színek a föld szagát, a dobok a dzsungel mélyét idézik, a falon afrikai motívumok magyar képzőművész ecsetjéről. A bútorok banánlevélből, rattanból, háncsból, teakfából készültek, fém és üveg csak elvétve található közöttük. „Meleg, életteli és ember közeli lakásbelsőt szerettünk volna bemutatni, amely bárhol kialakítható” – hangsúlyozzák az enteriőrtervezők.

 

„A Keletet jelképező standon az angol gyarmatosítók ízlése keveredik a Kelet egzotikus világával – mutat körbe Szentesi Nóra lakberendező, a LOSZ elnöke – Jól megfér egymás mellett az európai betolakodó sakkasztala, a baldachin alatt megbúvó étkező Chippendale étkészlettel, amely mögött porcelánelefánt és faládika idézi India hangulatát. A fotelek hosszú mélázásra csábítanak ebben a kipárnázott világban.” A valóság ennél törékenyebb. A magyar bútorgyártó és -forgalmazó cégek még mindig a hagyományos kiállítási stílust részesítik előnyben. Saját termékeiket teszik közszemlére, jó esetben lakásbelsőt imitáló elrendezésben. Az otthonteremtés gondolatával játszó látogatók azonban sokkal több ötletet meríthetnek a bútorokat, szőnyegeket, lámpákat és egyéb kiegészítőket együtt bemutató standokból. Ám ezzel ki is fogytunk a bíráló megjegyzésekből, az idei – vasárnapig nyitva tartó – Bútorvilág kiállításon érdemes körülnézni. Jót tesz a szemnek.