Ha azt a szót halljuk: könyvtárszoba, főúri kastélyok hatalmas, mennyezetig érő könyvespolcokkal borított, kandallós termei jutnak eszünkbe. Arra nem is gondolunk, hogy egy mai, nem túlságosan nagy alapterületű lakásban külön szobájuk lehet a könyveknek, ahol minden kis részlet az olvasásban, kutatásban való elmélyedés zavartalanságát szolgálja.

 
KönyvtárszobaA tudományos munkát végző megrendelő igazi, klasszikus könyvtárszobára vágyott. A feledet látszólag egyszerű volt: a szép antik bútorok (íróasztal, kanapé, fotelek, asztal) köré könyvespolcokat és kazettás mennyezetet tervezni. A felmérést és az első vázlatokat Jurisits Klára lakberendező készítette, a folytatást-a tervezést és a kivitelezés irányítását –pedig Uzsoky Katinka (sz)építőmérnök végezte.

 

A szoba kedvezőtlen adottságai miatt a szokásos könyvespolcméretek diszharmonikus hatást keltettek volna. A négy oldalfalra illeszkedő modul alkalmazásával teremtettem meg a könyvtárszoba egyensúlyát. Az azonos ritmusban ismétlődő elemeknek egyben térnövelő hatásuk van.

 
Könyvekkel teli könyvtárszobaNem kis feladat volt a megfelelő tudású szakemberek megtalálása, hiszen manapság nem szokás hagyományos anyagokon (réz, fa) ilyem míves munkát végezni. Olyan részleteket is meg kellett oldani, mint oklevéltartó, kihúzható polc, katalógusrendező, létra, létratartó konzol, radiátorburkolat vagy képvilágítás. A rézműves mester egyedi létratartó konzolt és egyéb szépen antikolt rézkiegészítőket alkotott, a függönykészítő a helyszínen bemutatott anyagmintákkal segítette a megrendelők választását. A kivitelezés sok bonyodalommal járt, de nagyon szép feladat volt.

 

Ahol a könyvek laknak
« A 10 »