Karim Rashid 1960 szeptember 18.-án született Kairóban (Egyiptom), és azon kevés szerencsés angol-arab vegyesházasságból származó ember közé tartozik, aki gyermekkorát Kanadában, majd felnőttkorát az USA-ban töltötte.

 

Karim Rashid BudapestenAz Ottawai-I Carleton University diákjaként szerzett diplomát ipari formatervezésből. Posztgraduális képzését Olaszországban folytatta, ahol megismerkedett a híres italodesign fogalmával és hangulatával.
Az 51 éves mester eddig több mint 3000 design projekten van túl, és jelenleg New York-ban él, illetve vezeti saját design stúdióját. Számos terméke talált helyet a világ különböző múzeumaiban, pl. Museum of Modern Art (New York), vagy Museum of Modern Art (San Francisco), Centre Pompidou (Párizs).

Kezenyomát őrzik olyan híres (és általa demokratikusnak nevezett) tárgyak, mint a Garbo szemetes, az Umbrának tervezett Oh Chair, a Morimoto étterem (Philadelphia, USA), a Semiramis hotel (Athén, Görögország), bútorok az Artemide és Magis cégek részére, és az egyik legújabb, a Gorenje konyhatermékei. A sor azonban még folytatható… (pl. a Deutsche Bank és az Audi, a Citibank és a Hyundai, a Veuve Clicquot, a Swarovski és a Kenzo, a Samsung, stb.).

 

Karim Rashid Budapesten

 

Egyik különleges projektét itt, a szomszédban alkotta meg (kár, hogy nem Magyarországon). A futurisztikus Oaza Zdravlja Pharmacy (gyógyszertár) a szerbiai Belgrádban található (lásd a mellékelt képeket). A patika nem az a hagyományos gyógyszertár. Színes, modern, és formabontó (messze nem az idehaza megszokott barna-bézs színekre épülő).

 

Karim Rashid Budapesten

Karim Rashid Budapesten

Karim Rashid Budapesten

 

 

Karim Rashid Budapesten

 

2011-es februári körútján Budapest után Szlovéniába látogat a mester, ahol legújabb partnere, a Gorenje székhelye van.

Karim Rashid testvére is ismert személy, Hani Rashid jó nevű amerikai építész, aki New York-ban folytat praxist tervezőként. Karim alig két éve nősült, felesége egy szerb származású vegyészmérnöknő, Ivana Purić. A TIME magazin Rashidot a leghíresebb amerikai designer-nek választotta („Most Famous Industrial Designer in All the Americas”).

Akit Rashid életútja, és az általa tervezett tárgyak, bútorok, enteriőrök érdekelnek számtalan példát talál az interneten.

forrás:

wikipedia.com

 

Kapcsolódó cikkek:

Karim Rashid és a Corian

Karim Rashid sárga-kék falak között

 

Ez a színes ház-belső Karim Rashid lakberendezői tudását dícséri
« A 14 »