Losz Akadémia

Környezettudatos tervezés, megújuló energiaforrások

 

A LOSZ AKADÉMIA harmadik oktatási napján a környezettudatos tervezés, megújuló energiaforrások és azok hasznosítása volt a téma.

A Vízió Építészműhely cégvezetője Nagy Tamás okleveles építészmérnök és kollégája Kun László a Miskolczy Energiaterv Kft.-től nagyon érdekes és részletes előadását hallhattuk. Megtudhattuk, hogy korábban a családi házak sok esetben 300-400 m2 feletti alapterületűek voltak, minimális hőszigeteléssel, többnyire gázfűtéssel, nagy lehűlő felületekkel, addig napjainkban az épületeket a zárt tömeg, garázs leválasztása, tájolás és a vizesblokkok fontossága mellett, a megfelelő hőszigetelés, hőhídmentes csomópontok is jellemzik.

Megismerhettük a különböző szigetelőanyagokat és annak tulajdonságait, szó volt a napcsapdák, passzív szolár eszközökről, a nyílászárók megfelelő méreteiről és elhelyezéséről, és az árnyékolás fontosságáról. Ezután az épületszerkezetek fajtáiról volt szó, és kiderült, hogy sok anyagból lehet energiatakarékos épületet építeni, csak a technológiához tartozó előírásokat kell betartani. Tamás előadását az energiatakarékos építészet és a lakberendezők közös munkájának a fontosságával zárta. Néhány mondatban összefoglalta mire kell figyelni a lakberendezőnek egy ilyen ház tervezésénél.

Egy rövid szünet után Kun László részletesen beszélt a fűtési-hűtési hőleadókról, a padlófűtésről, mennyezet hűtésről, falfűtés-hűtésről, fan coilról és a padlókonvektorról. A légtechnikai rendszereknél a hővisszanyerős szellőztető berendezéseket és a lokális elszívások tulajdonságait és elhelyezésüket ismerhettük meg. Az előadás a törölköző szárítós radiátorokkal és a konyhai páraelszívás témájával zárult.

Rengeteg kérdést tettek fel mindkét előadónak, a most is szép számban megjelent érdeklődők.

A jövő hónapban is folytatódik az oktatás sorozat. Szeretettel várnak minden érdeklődőt a szervezők. Érdemes időben regisztrálni, megéri!

 

Bori Éva
lakberendező

 

Losz Akadémia

Losz Akadémia

Losz Akadémia