LOSZ Akadémia

LOSZ Akadémia a világítás jegyében

Egy átlagember úgy gondolhatja, hogy egy lakás világításának a megtervezése egyszerű feladat, hiszen csak néhány konnektort, kapcsolót és lámpát elhelyezünk és kész is van. Ennél azonban sokkal többről van szó. Nem hiába számomra ez egy kimeríthetetlen téma, mert mindig tanulok újabb és újabb dolgokat. Így volt ez a március 4-i LOSZ AKADÉMIA napon is.

Az első előadók Juhász Mónika termékmenedzser és Turóczy Zoltán tervezőmérnök a Signify Hungary KFT-től. Zoltán előadásuk első felében az áramsínek gyakorlati használatát ismertette meg üzleti alkalmazás során. Megtudhattuk mik az áramsínes rendszerek használati előnyei, mi is az a sínes világítási rendszer, milyen részekből áll és azt is, hogy a tervezés során mire kell odafigyelni. Előnyei az egyszerű telepítés, karbantartás, nagy fokú variálhatóság, flexibilitás, esztétikus kinézet. Nagyon fontos a megfelelő színhőmérséklet kiválasztása, hiszen üzleti alkalmazás során nagy jelentősége van a színvisszaadásnak.

Majd Mónika folytatta az „okos” világítással. Meghatároztuk mi is az az „okos” világítás, mik az előnyei. Ide sorolható többek között, az, egyszerű vezeték nélküli dimmelés, kapcsolás, biztonság ( vezérlés az otthontól távol, jelenlétutánzás) energiahatékonyság is. Részletesen tárgyaltuk a Bluetooth, Wifi és Zeeg Bee alapvető különbségeit, melyik mit tud, és mikor melyiket célszerű használni. A Lifi mely számomra abszolút újdonság volt, főbb tulajdonságai közé tartozik, hogy gyors, olcsó , mindenhol kiépíthető, alacsony fényáram mellett is működik, sávszélessége nem csökken. Felhasználása pl: várótermek, tömegközlekedési eszközök, irodák, közút, iskolák.

A nap folytatásában Horváth Zsanett projektmenedzser előadását hallhattuk a Base Light KFT-től. Zsanett két elkészült projekt világítási koncepciótervét ismertette, az adott helyiségekben mik voltak az igények és azok hogyan lettek megoldva. Általánosságban elmondható, hogy a lakótér megvilágításánál az általános világítás mellett használnunk kell hangulati és funkciós világításokat, kiemelő világításokat is. Megismerhettük a rejtett világítás műszaki követelményeit. Majd a végeredményt képekben megtekinthettük. Egy összefoglaló táblázat segíti munkánkat, hogy az előcsarnok, folyosó, lépcső stb. hány lux megvilágítás szükséges, annak mennyi a színvisszaadása és káprázás (UGR). A szünetben megtekinthettük a cégek által elhozott profilokat és lámpákat.

A záró előadást Berta Nikolett a Rábalux Zrt. termékfejlesztő mérnöke tartotta. Rövid cégbemutató során megtudhattuk, hogy a termékszortiment alakításában egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a saját tervezésű termékek, mivel nőtt az igény az exkluzív világítástechnikai termékek iránt. 11 ponton keresztül kísérhettük végig egy adott termék „megszületését”. Kezdve a konkurencia és piacfelmérés, az igények és követelmények meghatározásán át, termékötletek, termékmeghatározás-fejlesztésen, tervezésen keresztül egészen a piaci bevezetésig.

A nap végén került sor az oklevelek átadására, hiszen véget ért egy évad. Azok a hallgatók vehették át a tanúsítványt akik a 10 alkalomból legalább 8 alkalommal részt vettek a továbbképzési napokon.

Igazán izgalmas és tartalmas napot tudhatunk magunk mögött. A következő havi Akadémia napnak az időpontjáról tájékoztatást kapunk, hiszen előreláthatólag elmarad betartva az egészségügyi vészhelyzetre vonatkozó szabályokat.

 

Bori Éva
lakberendező

LOSZ Akadémia