Koronczay Noémi – Az Év Lakberendezője 2013 – közönség díjazott

 

„Hiszek a szellem szentségében és az egy és oszthatatlan művészet igazságában. Hiszem, hogy ez a művészet isteni forrásból fakad, és minden ember szívében él, akit az égi fény megvilágított. Hiszem, hogy aki egyszer megízlelte e nagy művészet magasztos gyönyöreit, az mindig odaadóan ragaszkodik hozzá, sohasem lesz képes megtagadni.”  (Bengt Danielsson)

 

A művészet „magasztos gyönyörei” már gyermekkorában megérintették. Az anyai ágról kapta az artisztika szeretetét. Sőt az 1864-ben, Lingel Károly által alapított Első Magyar Faáru-és Bútorgyár is szellemi örökségének része. Így aztán nem csoda, hogy visszavonhatatlanul szerelmes a régi bútorokba, tárgyakba és ezeket igyekszik minden munkájába becsempészni.

 

Koronczay-Noémi-240x240

 

Viczán Ágota (V.Á.): – Úgy gondolom, hogy ez a családi indíttatás egyértelműen kijelölte az utadat. 

Koronczay Noémi (K.N.): – Igen, az érettségi után az Iparművészeti Főiskolára jelentkeztem, nagyon vonzott a belsőépítészet. De az élet úgy hozta, hogy marketing közgazdászként végeztem a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán 1998-ban. Dolgoztam is ebben a szakmában mint marketingmenedzser, de 1997-ben a család néhány tagja újra elkezdte gyártani a híres Lingel bútorokat, így érdeklődésem ismét ebbe az irányba fordult. Ezért beiratkoztam a Junior Art Center lakberendezési iskolába, ahol 2001-ben végeztem, majd 2008-ban elvégeztem a mesterkurzust is. Ez az időszak nagyon termékeny volt, remek tanáraim voltak. Mindenki más szemlélettel, tudáscsomaggal ajándékozott meg. Geiger Dia megtanított, hogyan kell pontosan és szépen dokumentálni. Ebedli Gyula elmondta, hogyan kell a térben látni és gondolkodni, Fónagy Dórától pedig egy különleges komplex látásmódot kaptam. Iskoláim sorában 1 szemeszter következett az Ybl Miklós építészmérnöki karon, majd a Bútor-szőnyegbecsüs OKJ-s szakképzés.

 

V.Á.: – A munkáidat ismerve, nem csak a csodálatos klasszikus enteriőrök ejtenek rabul.
K.N.: – Nagyon szeretem a régi bútorokat, nagyon szívesen tervezem be őket. Számomra elképzelhetetlen, hogy olyan közegben éljek, ahol nincs fából készült bútor. A fa, mint anyag, mindig szerepel a terveimben. Ezért is szeretem a kevert stílusokat. Mégis, ha választanom kéne, akkor talán a glamour áll tőlem a legtávolabb. De természetesen alkalmazkodom a megrendelői elképzelésekhez, az adott család elképzeléseihez szabom a látványt. Kíváncsi vagyok az emberre, a stílusára, az öltözködésére. Megbízóimmal általában a saját közegükben találkozom, hogy lássam az igényeiket, életvitelüket. Hiszen a megtervezett lakásban vagy házban ők fognak élni, az ő szükségleteiknek kell megfelelni.

 

V.Á.: – A pályamunkádban is egy modern enteriőrt terveztél!
K.N.: – Szerettem ezt a munkát. Már terveztem a megrendelőimnek egy lakást, ezután kértek meg, hogy segítsek a családi házuk belső kialakításában is. A dolgozó szobába Lingel bútort szerettek volna, így kerültünk kapcsolatba. Itt is, mint számtalan más esetben az épület határozta meg a stílust. Biztonságot adó föld színekkel dolgoztunk, melyet itt-ott megfűszereztünk egy kis lilával. Szép, kiegyensúlyozott közös munka volt.

 

V.Á.: – Köszönöm a beszélgetést, további sikereket kívánok és biztosan mondhatom, hogy lesz még olyan család, aki örülni fog annak a csepp kis fűszernek, mellyel otthonukat ízesíted!