A LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2015 közönségdíjasa: Rőmer Domonkos

 

 

Rőmer Domonkos„Nem létezik szabályok által irányított kreativitás. Ha szabályokat keresünk a kreativitásban, az olyan, mintha az elmét próbálnánk elválasztani a testtől.”

Frank Herbert

 

 

 

Egyre több tehetséges ifjú terveivel találkozhatunk a pályamunkák között.
Jönnek a férfiak, akik új színekkel, ízekkel, látásmóddal ajándékoznak meg bennünket. Érkeznek a lakberendezés lovagjai!
Domonkos mind a mellett, hogy egy igazi lovag, gondolkodik, kreatív és ahogy Ő fogalmaz: bírja a strapát!

 

Viczán Ágota
Honnan indultál? Ki vagy mi vezetett erre a pályára?

 

Rőmer Domonkos
Mindig több téma foglalkoztatott: környezet, természet, pszichológia, művészet, épületek, külső és belső terek, dizájn, kreatív alkotás.. szeretem megismerni az embereket, lételemem alkotni. Így az irány hamar megfogalmazódott bennem, ami később a lakberendezői, majd belsőépítészi úthoz vezetett.
Pécsett tanulok építőművész szakon és ugyanitt végeztem el egy lakberendezési iskolát. Nagyon jól ment, sikeres voltam, élveztem a tanulást és ezzel egy időben még egy munka lehetőséget is kaptam, ahol gyakorlatot szerezhettem.
A bizonyítványom megszerzése után pedig saját vállalkozásba kezdtem.

 

V.Á.
Tanulsz, dolgozol, pályázatokon indulsz sikerrel… valóban bírod a strapát!

 

R.D.
Nagyon szeretem megmérettetni magam. Tanulok abból is ha nem sikerül, így tudok a következő lépcsőfokra lépni. Versenyző típus vagyok, motivál a siker.

 

V.Á.
Hol érnek össze, hogyan egészítik ki egymást az építészmérnöki tanulmányaid és a lakberendező szakma?

 

R.D.
Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon hasznos kombináció. Egy logikai szálra fűzöm fel az első elképzelést, majd egyre mélyebbre ásom magam a lehetőségek és a megrendelői szándék alapján. Komplex módon kezelem a munkát és általában bentről kifelé gondolkodom. A térszervezés és a személyre szabás az erősségem. Jól megfogalmazott kérdések, hosszú beszélgetések előzik meg az első vonalakat.
Nagyon figyelek a válaszokra, fontos nekem a megrendelői akarat. Sokszor látom, hogy nem tudják megfogalmazni, hogy mit szeretnének. Ilyenkor átfogalmazom a kérdést – így működik a dolog.
Nem szeretem a tömeg megoldásokat, az egyedi dolgok érdekelnek.
Nem szeretek másolni, a forrásokat inspirációként használom, melyről eszembe juthatnak más lehetőségek, egyedi ötletek.
Rendkívül fontosnak tartom, hogy praktikus, jól használható belső tereket rajzoljak. Budapesten tervezek egy irodát, ahol érdekes kihívás volt, hogy több funkciót és sok férőhelyet szerettek volna a kis alapterületű szobákba. Elégedettek voltak az eredménnyel.
Elengedhetetlen az ergonómiai tudás, a kényelmes jó kombinációk.

 

V.Á.
Van kedvenc stílusod amiben szeretettel dolgozol?

 

R.D.
Nagyon szeretem a minimál stílust, szívesen dolgozom modern enteriőrökben, vonz a country, de azt hiszem nem lehet egy stílusba beskatulyázni az egyéniséget. Így az eklektikus megoldások állnak hozzám a legközelebb. Természetesen minden kifejezésmód izgat, csak talán kap egy modernebb /MODERNEBB/ újragondolást, a mai kor kívánalmaihoz alkalmazkodva.

 

Az interjút Viczán Ágota készítette.

 

Tekintsék meg Rőmer Domonkos közönségdíjjal jutalmazott munkáját!

 

Rőmer Domonkos