Rőmer Domonkos

Családi ház

Rőmer Domonkos – A “LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2015” közönségdíjas munkája

A feladat egy 88 m² alapterületű, új építésű családi ház berendezésének megtervezése. A válaszfalak szabadon mozgathatók. A lakás belmagassága 268 cm. A tetőtér tervezése nem képezi a feladat tárgyát. A DK-i homlokzat mögött a ház teljes hosszához 12 m szélességű telekrész tartozik. A DK-i homlokzat mögötti terület szabadon értelmezhető. Ennek a területnek (terasz vagy kert) tervezése is a feladat részét képezi. Építészeti tervmódosítással a DK-i homlokzaton engedélyezett, az eredeti méretet megtartva, a nyílászárók cseréje (ablak→ajtó).

Családmodell: fiatal, 30-as éveik elején járó pár. Munkájukból adódóan sokat tartózkodnak külföldön. A pár egyik tagja fotóriporter, a másik író, újságíró. Bár sokat utaznak, társasági életet élnek, szeretnek főzni, grillezni. Az otthon töltött időt szeretnék elegáns, igényes környezetben eltölteni.

Igényeik: nagyobb társaság fogadására alkalmas nappali, étkező tervezése, kert vagy terasz kialakítása szükséges (grillezés, kerti parti, jacuzzi stb.) otthonos, fiatalosan igényes kialakítással. Vendégek részére külön mellékhelyiség.
Otthoni, számítógépes munka végzésére alkalmas home-office kialakítása.
Fontos kívánság a világítás korszerű megoldása.
Jó minőségű, közép és felső árkategóriába tartozó berendezésre van igényük és relax-wellbeing életérzést nyújtó fürdőszobára.
Szeretik a meleg, elegáns hangulatot, sok textillel.

A tervezés első fázisában újragondoltam a belső tereket, a pár igényeihez és a különböző funkciókhoz igazodva hoztam létre új helyiségeket. Gyakori vendégfogadások, intenzív társasági életük miatt a térszervezésnél nagy hangsúlyt fektettem a közösségi és a privát zónák elválasztására.

Az épület adottságai – bejárat, előtér, vizes blokkok – nagy vonalakban meghatározták a szektorok helyeit. A bejáratnál az előszobába érkezők a két élettér között találják magukat.
Baloldalon az intim szféra helyiségeihez vezető átjárót, a mellette álló előszobaszekrénnyel látszólag összeépülő tolóajtókkal takartam el, így a vendégnek egy egybefüggő szekrénysornak tűnik. Jobbra pedig invitálóan hat a széles nyílás és tágas tér, ahol egy légtérbe került a nappali, konyha és étkező, közvetlen kapcsolattal a teraszhoz és a hátsó kerthez.

Hangsúlyosabbá teszi még a közösségi tér és előszoba egységét az azonos burkolat és a domináló szürke árnyalatok. A sűrű forgalomra való tekintettel szempont volt a nagy kopásállóság és a tisztíthatóság, tágas közlekedőhelyek, elegendő mennyiségű ülőhely és hatékony szellőztethetőség.
Az előtérben helyet kapott egy mellékhelyiség is a vendégek részére.

Szűkebb közlekedők, melegburkolatok, faanyagok jellemzik a privát részleget. Négy funkció kapott itt szerepet, melyek egy folyosóra felfűzve szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A fürdőszobát melegburkolattal, magas állótükörrel és textilekkel igyekeztem szobaszerűvé lágyítani. Ebben segít továbbá a kád melletti kandalló, ami összeköti a helyiséget a hálórésszel és kellemes hangulatot teremthet.
Esőzuhany szettel ellátott, épített zuhanykabint, elszeparált illemhelyet és egy méretre épített kombinált szaunát is beterveztem.

A folyosóra került egy háztartási célra szánt tárolóegység és egy üveg tolófallal lehatárolható otthoni iroda. Leghátul helyezkedik el a háló rész, a forgalmas területektől védve. Az ágy mögötti dizájnfalon a fotóriporter képei személyesebbé teszik a hangulatot.

A szürke és a fehér letisztult, egyszerű megjelenését a fa meleg árnyalataival és rusztikus vonalaival próbáltam megtörni. Írógépek, fényképezők, nagy méretű nyomtatott fotók és speciális lámpák, műtermi eszközök bevonásával halvány ipari stílust is igyekeztem éreztetni.
A tárolók a tereket határoló falak részeiként, egységnyi tömegek formájában jelennek meg, elősegítve a rendezett, átlátható összképet és könnyen kezelhetővé teszik a tárolást, rendszerezést.

 

Rőmer Domonkos
lakberendező
A “LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2015” közönségdíjasa