LOSZ Év Lakberendezője 2018

Takácsné Présel Nikolett (26-os pályázat)

 

A „LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2018” pályázati kiírást ITT olvashatja el!

 

Takácsné Présel Nikolett

Takácsné Présel Nikolett

 

 

 

Takácsné Présel Nikolett tervezési koncepciója:

MŰLEÍRÁS

 

Épület
A feladat egy zöldövezetben, újonnan épülő 164.09 m² alapterületű földszintes családi ház berendezésének megtervezése. A fűtés a hálószobákban radiátoros, az egyéb helyiségekben padlófűtés, ezen felül a fürdőszobákban a padlófűtés mellé törölközőszárítós radiátor is kerül.

Családmodell
Egy fiatal, 30-35 év közötti pár a családi ház lakója. Gyerekük még nincs, de terveznek a közeljövőben. Nagyon sok barátjuk van, akikkel aktív társasági életet élnek, rendszeresen szerveznek otthonukban baráti összejöveteleket. A pár hölgy tagja egy multinacionális cégnél dolgozik, jellemzően reggeltől késő estig, de a hét egy napján home office-ban teljesít „szolgálatot”. A páros férfi tagja webdesigner, elsősorban otthon vagy Coworking-ben dolgozik. Időnként otthon is tart megbeszéléseket megrendelői számára. Ha megszületik a trónörökös, a család nagynénije lesz segítségükre a kicsi ellátásában, hogy segítse a karrierjüket.

Igények
A család tagjai szeretik a designt, és szeretnek főzni. A funkcionalitás nagyon fontos számukra. Megengedhetik maguknak az igényesebb, drágább árkategóriájú eszközöket berendezéseket, amennyiben ezt indokoltnak tartják.
Jó minőségű, felső kategóriába tartozó berendezésre van igény, különös tekintettel a fürdőszobákra, relax-wellbeing életérzést, minden igényt kielégítő fürdőszobát szeretnének.

Tervezési koncepció
Az otthon stílusát igyekeztem úgy kialakítani, hogy az ottélő mind két majd később 3, 4 fő is jól érezze magát. Otthonos de modern legyen elegáns beütéssel a kész enteriőr hangulata. Hangsúlyt fektettem a színek és anyagok használatára, velük szerettem volna a modern, de elegáns megjelenést egységessé tenni. Alapszínként a fehéret használtam, amit a közös tereknél a kék és korall színnel, valamint a nyír és dióval egészítettem ki. A hálószobákba a pihentető hatást a szürke és lila árnyalatival igyekeztem elérni.

Az előtérből belépve, hogy ne egyből a nappaliba és a konyhába érkezzünk, egy beépített gardróbszekrényt álmodtam meg. Ami olyan szempontból különleges, hogy az alsó részén a középső tolóajtó mögött egy pad található, ami a cipő le és felvételét segíti. Valamint a pad alatti rész cipőtárolásra is alkalmas. A szekrény többi részébe pedig a kabátok, sapkák és táskák tárolására van lehetőség. A front a beépített szekrényen egy fókuszpont, ahogy belépünk, a bronz tükör felületén egy lézervágott fémlemez is fokozza a különleges hatást. Ez a kis tároló polcokon is megjelenik az előtérben, illetve a háziasszony dolgozó részénél.

A Hölgy home office része kifinomult, nőies korall színnel kiegészítve kapott helyett egy kis ülőke valamit egy légies íróasztal. Valamit a hobbijának megfelelően különböző kompozíciókba jelennek meg a régi fotók a falakon itt.
A nappali mivel a home office-al és a konyhával, valamint étkezővel is egy légtérben van. Igyekeztem oda figyelni, hogy a stílus és a színvilág összhangban legyen, egy egységet alkossanak. A nappali egyik látványos eleme a kanapé a formavilágának és a színének köszönhetően. Választásom azért erre az ülőgarnitúrára esett, mert tökéletesen képviseli a modern stílust, valamint kiemelkedik a térből, de mégsem vonja el teljesen a figyelmet, továbbá kialakításának köszönhetően a vendégek fogadására is tökéletesen alkalmas. Másik látványos elem a falidekor és a faanyagokkal való játékkal. A TV mögötti falat meglátva tekintetünket bevezetik a nappaliba a különböző vastagságú és méretű bútorlapok. A hajlított tölgy falidekor egyben funkcionális elem is, mert polcként és növényfalként is funkciónál, emellett az étkezőben egy kisebb változata sugallja az egységességet. Annak érdekében, hogy az összhatást és a szögletes formákat ne törjük meg a konyhabútor visszafogott szürke és natúr tölgy színe szépen összeolvad az egységgel. A konyha sziget formája az ülőgarnitúra formájára emlékeztet bennünket. A konyhabútorba is elhelyeztem egy kis csavart. A kamrába való bejárást egy szekrényen keresztül tehetjük meg, így nem töri meg az összhatást egy ajtó.

Amint azt említettem, a hajlított fal a nappalinál és az étkezőnél is megjelenik, ami egyben egy látvány-térelemként is szolgál. Az étkező igazán különleges darabja egy belsőépítész által megálmodott csillár. A maga modern letisztult, de mégis dinamikus megjelenésével.

A szülői hálószoba és a hozzá tartozó fürdőszoba, valamint gardróbszoba kialakításánál elsődleges szempont a nyugalom, relaxáció volt. A visszafogott szín és anyag használattal egy hotel szobára emlékeztető privát fészek alakult ki, aminek a drámai különlegessége szintén a csillár. Úgy álmodtam meg a csillárt, hogy egy egyszerű fényforrás a közepe és az álmennyezetbe köralakban van függesztve egy spagetti függöny, ami hosszan belóg a térbe, de könnyedségének köszönhetően még sem nyomasztó és zavaró a tér közepén. A fürdőszobába a relax-wellbeing életérzést a körökkel kívántam elérni, illetve az anyaghasználattal. A fa természetességet ad a padlón, valamint a reluxán. A szabadon álló kádból egy fárasztónap után a tulajok a különböző méretű és magasságban elhelyezett kör gipszkaron álmennyezetet csodálva relaxálhatnak, vagy a gőzfunkcióval ellátott zuhanykabinban pihenhetik ki a fáradalmakat.

Ez a koncepció igaz a vendégszobára is, amely majd a nagynéni pihenését fog szolgálni.

A vendégfürdőnél és mosdónál szintén a letisztult forma és színvilág jelenik meg a maga egyszerűségében.

Gyerekszoba kialakításánál meleg, otthonos hatást terveztem elérni, ami majd akár lány akár fiúszobaként is használható. Ezért esett a sárga és szürke színekre a választásom. Igyekeztem minél több textilt használni az otthonosság fokozására. A babaágy felett egy különleges megoldással hangulatvilágítást alakítottam ki, szintén egy belsőépítész által tervezett lámpatestekkel, amelyek azt a hatást keltik mintha a galaxisban lennénk.

A ház férfi tulajának a birodalma a dolgozószobája. A szín és anyaghasználatban is férfias elemeket használtam. Az egyedi szekrénysor és íróasztal szépen összekapcsolódik és fokozza a férfias, de elegáns hatást a mennyezeten áthaladó deszkákkal, ami a szembe lévő falon fut le a padlóburkolatig. Az összhatást egy kontinens formáló betonhatású falstruktúra egészíti ki.