LOSZ Év Lakberendezője 2018

Szilágyiné Krisztina (21-es pályázat)

 

A „LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2018” pályázati kiírást ITT olvashatja el!

 

Szilágyiné Krisztina

Szilágyiné Krisztina

 

 

Szilágyiné Krisztina tervezési koncepciója:

MŰLEÍRÁS

 

Fiatal, 30-35 év körüli pár, zöldövezetben, újonnan épülő földszintes családi ház belső berendezésének megtervezése volt a feladatom.

A ház alapterülete 164,09 m2, amely ideális egy szép, tágas otthon kialakításához.
A családi ház könnyűszerkezetes, rétegelt falszerkezetből épül fel, így indokolttá tette, hogy központi szellőztetés legyen, amely gépészeti egysége a házon kívül kapott helyet. Felmerült az építtető igénye, hogy legyen mindenhol álmennyezet, így elmaradtak a karnisok, a függönyök elhelyezése rejtetten, dupla sínen történt. Továbbá, az álmennyezet kialakítása lehetővé teszi a süllyesztett lámpatestek elhelyezését, melyek a kortárs építészet megjelenítéseit jobban szolgálják. Az álmennyezetben (a 20- 30 cm adott légtérben) könnyen vezethetőek a gépészeti és elektromos installációs szerelvények. A ház központi fűtését a garázsban helyeztem el, amelyet egy 26 kW-os kondenzációs gázkazán biztosítja. A fűtés a hálószobákban radiátoros, az egyéb helyiségekben padlófűtés van, fürdőszobákban a padlófűtés mellé törölközőszárítós radiátor is került.

A belső kialakításban fontos szerepet kapott az elegáns, visszafogott, kortárs építészeti stílus. Kiemeltnek tartottam, hogy a bútorok és kiegészítők kiváló minőségűek, időtállóak és praktikusak legyenek, hogy a család minden igényét kiszolgálják. Ezért a bútorok nagy részét Olasz gyártóktól választottam. A ház alapelrendezése jónak bizonyult, így csak kisebb átalakítást eszközöltem. Egy olyan otthont akartam alkotni ügyfeleimnek, ahol egységet és harmóniát teremtve szívesen hazatérnek, és családi, baráti programok közös helyszíne lehet a ház.

A házba belépve egy tágas előszobába lépünk, ami az eredeti terv alapján több részre volt tagolva. Ezt úgy oldottam meg, hogy a válaszfalakat elbontva, egy olyan előszoba térelválasztófalat terveztem, ami az egyik oldalról tároló funkciót tölt be, a másik, folyosó rész felől pedig térelválasztó szerepe van. Az előszobafal anyaga megegyezik a konyha anyagával.

Az előszobafal belső részében kapott helyet egy akasztós szekrény, alul lehajtható cipőtároló résszel, és egy kényelmes beülő, ami fogasként is szolgál. Vele szemben helyeztem el egy fiókos komódot, mellette pedig egy konzolos megoldású letevő kis fiókosszekrényt, fölötte világítással és egy szép tükörrel. A fal folyosóra eső részén beépített vitrin található, belső megvilágítással, ahol méltó helyet kapnak a családnak fontos emléktárgyak, és a falon felakasztva a családi fotók is.

Az előtér különlegessége még a padló burkolása, amely finoman, de mégis kellő hangsúllyal választja el a nappalit és az előteret.

A garázsból nyílik a mosókonyha, ezt a helyiséget egyedi beépített bútorokkal rendeztem be, megtalálható itt egy mosogató rész, kényelmes magasságban elhelyezett Miele mosó- és szárítógép és sok tároló a háztartási kellékeknek.
A folyosó rész és a nappali rész elhatárolására 4 db elforgatott gerendát helyeztem.

A nappali egy légtérben van a konyha és az étkező résszel, így ennek a lehatárolását egy térben úszó nagy kanapéval oldottam meg, amely a média fallal néz szembe. Helyet kapott itt még két fotel és egy nagy dohányzóasztal. A nappali hangsúlyossága, a mennyezeten elhelyezett átlátszó, felülről megvilágított kőfurnér lap, kellő hangulatot ad a nappali résznek.

A nappaliban helyeztem el a családfő részére kialakított Home Office részt, ahol egy íróasztal, kényelmes fotelszék és megfelelő világítás biztosítja az otthoni munkát.

A konyhai rész helyét megtartottam, csak a nappali felé eső részen építettem fel egy 60 cm mély pengefalat, hogy a konyhabútor oldala ne legyen látható. A mennyezet magasságát lejjebb hoztam egy épített mennyezettel, hogy a páraelszívó megfelelő magasságba kerüljön a sziget fölött. A megrendelő igényeit és táplálkozási szokásait figyelembe véve alakítottam ki a beépített konyha elemeket, felszerelve a legmodernebb konyhai eszközökkel. A konyha zárt, vitrines és nyitott részei megfelelő arányban vannak jelen a konyhában, funkciójukat teljességgel ellátva.A szigetrészen kapott helyet a főzőlap, a sziget alatti részen helyeztem el a borhűtőt és a fiókos tárolókat. A sziget mellett folytatólagosan egy bárpult rész található, hogy ne vegyen el teret az étkező részéből, így kényelmesen el lehet járni a konyha és az étkezőszékek között. A pult lábazatát üveglábazattal oldottam meg, hogy a konyha ne tűnjön lezártnak.

A terek közti egységességet adja még a szigetre, az étkező felőli részről felhelyezett átvilágítós kőfurnér lap, ami megegyezik a nappali mennyezeti dekorációjával. A konyhából nyílik egy ajtóval elválasztva a kamrai rész, ahova beépített polcok kerültek.

Az étkezőbe nagyméretű asztalt és 8 db széket helyeztem, nagyobb családi összejövetelek kényelmes helye. A sarokba egy magas komódot tettem, ahol még sok a tárolási lehetőség.

Az étkező részből nyílik a szülői hálószoba. Az egységességet végig vittem a házban, így ide is Poliform Olasz bútorok kerültek. A párnázott fejtámla hátfal lehetőséget ad a kényelmes ágyban olvasáshoz, TV nézéshez. Éjjeli szekrények az ágy két oldalán találhatók, rajtuk elhelyezett SlampClizia éjjeli lámpákkal.

Az ágy végébe került egy kisebb puff, ami könnyen mozgatható, színe megegyezik az ágy oldal színével. Az ágykeret ágyneműtartós, ágyazáskönnyítő mechanikával van ellátva, és kényelmes kókusz-hideghab-memoryfoam matraccal. Szemben lévő falon helyeztem el a fiókos komódot, fölötte a TV-t és mellette egy kényelmes fotelt álló lámpával. A mennyezeti világítás süllyesztett boksz kialakítású, és egy Clizia függeszték is felkerült.

A hálóból közvetlen nyílik a szülői fürdőszoba, az elválasztást üveg tolóajtóval oldottam meg, így elegánsabb lett a két helyiség közötti rész. A fürdőbe belépve balról egy-egy mosdókagyló, a kettő között hangulatvilágításként is szolgáló Barrisol feszített fóliás világítás került. A fürdőszobai kiegészítőket, szanitereket a legmagasabb igénynek megfelelően választottam ki. Szemben lévő falon helyeztem el a tusolót és a WC -t, a kettő közé teljes magasságban pengefalat tettem. A burkolás magas minőségű Argenta lapokkal történt, sötét és világos színek játéka, a kellemesebb hőérzet végett fahatású anyagok is bekerültek az enteriőrbe. A jobb oldali falra helyeztem el egy minden igényt kielégítő Hydromasszázs kádat, a kád mögött a tolóajtós falszakaszon még egy Barrisol feszített fóliás világítás került, ezzel is fokozva a relax-wellbeing életérzést. A fűtés kiegészítéseként felkerült a falra még egy törölközőszárító radiátor is.

A szülői hálóból nyílik még a gardrób helyiség, kicsi méretéhez mérten széria Olasz Poliform Bangkok elemekből sikerült kialakítanom egy igényes és praktikus gardrób szobát. A bal oldali rész a családfőé, a jobb oldali a háziasszonyé. Fiókos, nyitott rész a ruhák tárolására, a vitrines ajtó mögötti részbe cipők tárolására alkalmas szekrény lett elhelyezve, ami belülről megvilágítható.

A mennyezeti világítás süllyesztett box rendszerű, kiegészítő világítások a gardróbon belül vannak. A kis helyiségméret ellenére egy puff is bekerült.

A szobák többi része a ház délnyugati részében helyezkedik el. Ebből az egyik a leendő trónörökös szobája. A fiatal pár tervezi a családbővítést, ezért ezt úgy alakítottam ki, hogy a baba érkezéséhez minden támogatás meglegyen a szobában. A falszín pasztell fehér, pöttyös tapétával, fehér, minőségi bútorokkal berendezve. Segítségükre lesz a baba születése után a család nagynénije, ezért a gyerekszoba mellett alakítottam ki a vendégszobát, így közel tud lenni a babához.

A vendégszobába is Olasz gyártó, CamelgroupStorm bútorai kerültek: egy kényelmes ágy, éjjeli szekrény, gardróbszekrény és egy komód szolgálja a kényelmet a nagynéni számára. A szoba hangulatát a természetességre helyeztem: fa szín használata, halvány barna és a szürke kombinációja, natúr textíliák. Hangulatvilágításról a mennyezeti SlampCeremony lámpa és az ágy mellé falra helyezett SlampMirage lámpák gondoskodnak.

A gyermekszobához és a vendégszobához tartozik egy fürdőszoba és egy külön WC helyiség. A fürdőszobába belépve balról helyet kapott egy akril kád, szemben az ajtóval helyeztem el a mosdókagylót és mellette jobbról a zuhanykabint. Kiegészítő fűtésként felkerült a falra egy Enix Design radiátor is. Mindkét helyiségnél a burkoláshoz az ArgentaChalk termékcsalád burkolatait használtam.Törekedtem a minőség megtartására itt is, ezért Geberit, Hansgrohe és Sanplast termékekkel szereltem fel a helyiségeket.

A folyosó végén alakítottam ki a dolgozó szobát, szem előtt tartottam, hogy mindketten szoktak otthon is dolgozni. Ezért egy nagyméretű íróasztalt tettem az ablak elé, az íróasztallal szemben elhelyeztem egy vendég fotelt, az esetleges ügyfél (ügyfelek) fogadására. Az íróasztalhoz közel, egy falba süllyesztett egyedileg beépített szekrényt terveztem,a kellő mennyiségű iratok tárolására.A hölgy hobbijának segítésére TV is felkerült a szekrényre, itt meg tudja mutatni az összegyűjtött, digitalizált családi fotókat. Az ajtó mellett jobbra helyet kapott egy kis konzol asztal és még egy, könnyen odébb helyezhető vendég fotel. Aziroda falát díszítik még keretezett családi fotók és egy design óra is. A megfelelő világításról Led körgyűrűs lámpa, Nowodvorski mennyezeti és egy Olasz CattelanSeven lámpa gondoskodik. A padlózat mintája halszálka, kiváló minőségű Kaindl fa parketta elemekből lerakva.

A terasz a nappaliból érhető el, méretéből adódóan kiválóan alkalmas több vendég fogadására, így elhelyezésre került egy nagyméretű TectonaGrandisLisbon asztal és 8 db TectonaGrandisLisbon karfás szék. Mivel aktív társasági életet élnek és szeretnek főzni, sütögetni, fontosnak tartottam egy mobil TectonaGrandis Baron sütögetőt a teraszon.

A terasz burkolását itt is Argenta lapokkal oldottam meg, követve a belső részben kialakított burkolat rendet. A terasz folytatásaként jobbra még egy nagyobb rész lett kialakítva a vendégek és a ház tulajdonosai részére, ide helyeztem egy kényelmes TectonaGrandisVue kanapét és foteleket. A kiegészítőkre is nagy hangsúlyt fektettem, HacaCeramic kaspóba virágok kerültek, hangulatvilágításként TectonaGrandis design kocka és tojás lámpáit tettem. Kialakításra kerültek még a teraszon elektromos dugaljak, fali és mennyezeti lámpa.

Összességében, egy kifinomult, elegáns, de funkcionális házat sikerült alkotnom a megrendelőimnek.