LOSZ Év Lakberendezője 2018

Kosaras Zsófia (11-es pályázat)

 

A „LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2018” pályázati kiírást ITT olvashatja el!

 

Kosaras Zsófia

Kosaras Zsófia

Kosaras Zsófia

Kosaras Zsófia

Kosaras Zsófia

Kosaras Zsófia

Kosaras Zsófia

 

 

Kosaras Zsófia tervezési koncepciója:

MŰLEÍRÁS

 

Az épület funkciója családi ház. Két irányból megközelíthető, a garázson és a főbejáraton keresztül.

Egy fiatal, 30-35 év közötti pár felkérésére készítettem el a terveimet. Gyerekük még nincsen, de a közeljövőben terveznek. A gyermek érkezése után a nagynéni lesz segítségükre, aki időnként ott is fog aludni náluk.
Egy olyan exkluzív, de barátságos otthonra vágynak, ahol megteremtődik nekik a békés otthon, de nagy társasági élet helyszíne is lehet.
Minden téren kiemelt igényük volt a funkcionalitásra. Érdekli őket a design, szeretnek közösen főzni a barátaikkal, és magas minőségű anyagokkal és bútorokkal szeretnék körülvenni magukat.
Igényük van még a nagyobb társaság befogadására alkalmas nappalira, étkezőre és konyhára, ami mindenképpen egy légtérben legyen, és a relaxálásra is alkalmas privát fürdőszobára.
Fontos számukra a trend, ezért kiemelt szerepet kap a korszerű, egyedi világítás minden helyiségben.
A férj otthonról dolgozik mint webdesigner, ezért egy külön dolgozó szobára van szüksége, ahol időnként megrendelőket is tud fogadni. A feleség heti egyszer tartózkodik home officeban, ezért neki elég egy kis dolgozó sarok is, mivel leginkább a nappaliban, laptopon végzi ilyenkor a munkáját.
Mindenképpen szeretnének egy külön fürdőt és WC-t a vendégeknek, ami a saját hálójuktól távol esik.
A hölgy hobbija a régi családi fotók gyűjtése és digitalizálása, ezeket szeretné megmutatni az új otthonukban is.

A főbejáraton belépve a tágasság érzetét kapjuk, ugyanis elbontásra került az előszoba jobb oldali fala, a mosókonyha ezáltal máshova került. Így sokkal levegősebb tér jött létre. Több egész alakos tükröt, nagy gardrób és cipős szekrényt helyeztem el itt. Balra található a férj dolgozószobája, ami a garázsból is megközelíthető, így ha megrendelők érkeznek hozzá, nem kell őket beengedni a lakóterükbe. Jobbra a vendég, a gyerek és a háztartási zóna kapott helyet. A vendégek részére terveztem egy fürdőszobát, amelyben zuhany és mosdó került elhelyezésre, mellette sikerült úgy kialakítanom a tereket, hogy maradt hely egy különálló WC+kézmosó helyiségre. A közlekedő végén található a vendégszoba, amit már úgy rendeztem be, hogy ha megérkezik a trónörökös, a segítségükre levő nagynéni, kényelmesen, otthonosan érezze magát.

Mellette helyezkedik el a gyerekszoba, amihez saját fürdőt kapcsoltam, gondolva már a kamaszkor igényeire.
Az előszoba megnagyobbítása miatt, a mosókonyhát ide helyeztem át, aprócska, de egy mosógép és szárítógép kényelmesen elfér benne, amik felett olyan beépített szekrény található, ami minden tisztítószert és háztartási kelléket is elnyel.Az előszobából rögtön elénk tárul a kétszárnyú üvegajtón keresztül a nappali látványa.

A nappaliba lépve, egy nagyméretű, elegáns, több funkciót kielégítő térbe érkezünk. Helyet ad a pihenésnek, tv nézésnek, társasági életnek, a csendes olvasgatásnak és a tárolásnak is. A funkciókat felcseréltem, ahol régen a konyha volt, oda került a nappali, ugyanis nem tartottam jó ötletnek a konyhából megközelíteni a szülői szekciót.
Fontos szempont volt, hogy mind a nappali zónában, mind az étkezőben 8 főt le tudjanak ültetni. Központi szerepet kapott az étkező asztal, ugyanis a helyiségbe lépve ezt találjuk velünk szembe. Mindenképp szerettem volna egy bárpultos szakaszt is létrehozni, amit reggelizésre, vagy össze jövetelekkor bárként lehet használni.

A konyha egyben látványelem is lett. Rendkívül modern, egyben letisztult és minőségi. Rengeteg tárolóval és munkapulttal láttam el, ezáltal a közös főzések igazán kényelmesek tudnak lenni. Nem kapott felső szekrényeket, csak egy polcot, amire egy két szebb tányért, poharat el lehet helyezni, de minden más a magas szekrényben kapott helyet. Nagyméretű indukciós főzőlapot, és dupla páraelszívót tettem a fő pontra, ez lett a konyha éke. A mosogató tálca és a mosogatógép a félszigetben található. Magas minőségű gépekkel és anyagokkal értem el azt, hogy álomkonyhát kaphassanak a megrendelőim.

A másik központi eleme ennek a térnek a polcrendszer, ami saját tervezésű, és egyedileg lett legyártva, a tükrös konzol asztallal együtt. Itt tudják elhelyezni a könyveiket, képeiket, dísztárgyaikat. A mögötte feltűnő Wall & Deco tapéta teszi még különlegesebbé ezt a falat.

A média fal egy egyszerűbb, letisztultabb képet mutat a fa és a márvány hűvös eleganciájával. A TV alatti fiókos szekrényben dupla bioetanol kandalló található, ami rendkívül hangulatos eleme tud lenni a nappalinak , ha éppen használatban van.

A nagyméretű terasz ajtó és ablak egy csodás hátteret ad a helységnek, ami nappal természetes fénnyel árasztja el azt. Ez a szerencsés terasz kapcsolat jó időben megduplázza ennek a zónának az alapterületét, ugyanis mind főzésre, mind étkezésre, és pihenésre alkalmas.

A szülői háló bejárata tehát átkerült a bal oldalra, a szabadabb bejutás érdekében.
Itt minden helyet kapott, ami a kényelmüket szolgálja, saját fürdő, nagyméretű gardrób szekrény, a feleség dolgozó és fésülködő asztala is.

A fürdő falát szinte teljes egészében kivettem, és üvegfallal láttam el, amit függönyökkel el tudnak szeparálni ha szükséges. Egy kényelmes, szabadon álló kád lett a központi elem, amiben tökéletesen lehet relaxálni egy hosszú, és kimerítő nap után. Egy merész, de egyben romantikus virág mintájú Wall & Deco tapéta adja meg az egész helység alap hangulatát, amit átvezettem a háló részben is. Az ágy mögött egy léces falburkolat képzi az ágy háttámláját is. Ez az éjjeli szekrényekkel együtt szintén egyedi gyártású.

A dolgozó saroknál az ablakot felfelé csúsztathatóra cseréltem ki, az asztal magassága miatt, ugyanis itt is 60 cm a parapet magasság. A gardrób szekrény elnyeli mind a kettejük ruha mennyiségét. Ez a helyiség a teljes nyugalmat segíti elő, amit úgy érzem maximálisan el tudtam érni.
Mindenhol a visszafogott föld színek uralkodnak, egy kis királykékkel vegyítve, amivel modern, fiatalos otthont hoztam létre.

Összességében egy olyan lendületes, nem hivalkodó családi házat kaptunk, ami olyan tér tud lenni, ami visszavonulást biztosít a felgyorsult , stresszes hétköznapokból.