Év Pályakezdő Lakberendezője 2019

2 in 1

Járai-Szeglet Orsolya (42530 pályázat)

 

LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője kategória

 

Feladatom egy újonnan, zöldövezetben épülő 110 m2-es lakás belső tereinek kialakítása volt. A tulajdonosok fiatal, harmincas éveikben járó házaspár, itt szeretnék megvalósítani régóta dédelgetett álmukat: egy lakáséttermet. A megbízás két feladatból tevődött össze: a reprezentatív éttermi rész, illetve a privát terek kialakítása.

A lakás bal oldali részében kapott helyet az étterem, míg a jobb szárnyban, szeparáltan került kialakításra a privát élettér. Előbbi nagyobb helyet foglal el az alaprajzot tekintve, hiszen 14 fő ültetésére alkalmas étkező, vendég WC-k, vendég zuhanyzó és mosókonyha kialakítására is gondolni kellett, hogy a meghívott séfek számára biztosítva legyen a tisztálkodási lehetőség. Az étkezőből elkerítve került kialakításra a konyha, azonban a tolóablakoknak köszönhetően egybenyitható a tér.

Járai-Szeglet Orsolya (42530 pályázat)A tervezés során szem előtt tartottam, hogy az étterem szellős, átlátható legyen, emiatt a konyhai alapanyagok tárolására egy kamrát létesítettem, ahová hűtő, fagyasztószekrény, borhűtő és tárolópolcok kerültek.

A konyha mellett elhaladva ajtó választja el a közösségi és privát tereket. Megbízóim a lakás ezen részét szeretnék csak maguknak és a nagyon szűk családi körnek megtartani, ezért a nappali kialakításakor elég volt 3-4 ember fogadására megfelelő teret kialakítani. A nappali a pihenést és feltöltődést jelenti megbízóimnak, nagy hangsúlyt fektettünk a különböző világítások és hangrendszer kialakítására. Saját fürdőjük a hálószobából nyílik.

A társasház központi rendszerén keresztül került kialakításra a padlófűtés és mennyezeti hűtés, fűtőtestek elhelyezésére nem volt szükség. A kényelem fokozása érdekében okos otthon rendszer kialakítása volt a cél, melynek segítségével vezérelhető a világítás, hangrendszer, fűtés és hűtés a teljes lakásban.

Az étterem belső kialakításában fontos szerepet kapott a látványos, színes, modern berendezés és anyaghasználat. Elegáns, de vidám hangulat kialakítása volt a cél. Ezt segíti az uralkodó terracotta-kék szín kombinációja, ami a bútorokon, falakon és burkolaton is megjelenik.

A személyes tér is bővelkedik színekben, azonban kevesebb felületen, a nappali és hálószoba 1-1 falán és kiegészítőkben jelennek meg.

A lakás két részének funkcióváltása a padlóburkolaton is jelentkezik: a teljes közösségi térbe Tubadzin hidegburkolat, míg a családi terekbe (a fürdőszoba kivételével) parketta került.

A hálószoba berendezése egyszerű és funkcionális, egyetlen tárolóbútorral, mivel a folyosóról nyílik egy gardrób szoba. Kis dolgozósarok került kialakításra az ággyal szemben, hogy az adminisztratív teendők elvégzésére is legyen hely biztosítva.