Év Pályakezdő Lakberendezője 2019

Lakásétterem

Juhász Zsuzsa (84360 pályázat)

 

LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője kategória

 

A berendezendő lakás egy zöldövezeti modern 124.7 m2 területű (110,2 m2 beltér + 14,5 m2 erkély), első emeleti társasházi lakás. A fűtés-hűtés a és a melegvíz ellátás a társasház központi rendszerén keresztül történik, minden helyiségben padlófűtés és mennyezeti hűtés van.

A megbízó egy fiatal, harmincas éveiben járó házaspár. A férj séf, a feleség cukrász és a lakásban egyrészt első közös vállalkozásként lakáséttermet akarnak nyitni, másrészt életvitelszerűen ott is laknak. Ebből a kettősségből adódóan a lakást egy éttermi és egy privát részre kell bontani, mégpedig úgy, hogy az étterem részt természetesen magán célra is használhatják (privát, családi összejövetelek, vagy akár kettőjük részére), amikor az zárva van a vendéget előtt.

A kialakításban a megbízók egy olyan stílust kértek, különös tekintettel figyelembe véve a tér kitágításának (akár optikai lehetőségét), hogy az étterem rész egyszerre legyen családias és mégis megteremtse egy modern vendéglő hangulatát. A férj néhány évig külföldön dolgozott, mint séf és számára fontos a profizmus, a letisztult formák és a funkcionális felépítés. A feleség a privát és az éttermi szféra összhangját is fontosnak tarja.

Az igényeknek természetesen a lakás helyiségeinek jelenlegi elrendezése nem felelt meg, ezért a tereket át kellett alakítani, ami a belső terek jelentős bontásával és építésével járt. Ezeknek legfőbb jellemzői a konyha felől kialakított L alakú éttermi tér, ami tartalmazza magát a konyhát is, valamint a vendégek számára kialakított toalett rész és a vendégszakácsok részére létrehozott helyiség, zuhanyzóval, amelyben még az ún. mosókonyha is található. A privát részben a terek egybenyitása történt annak érdekében, hogy a tágasság érzetét megteremtsük. Mivel a házaspár még nem tervez gyerekeket jelenleg a hálóhelyiség részlegesen van elszeparálva a nappalitól egy térelválasztóval.

Juhász Zsuzsa (84360 pályázat)

A konyha, mint már említésre került, egybe van nyitva az éttermi résszel, mivel ez a vállalkozás „szíveként” működik, ezt reprezentálja a központi elhelyezkedése. Egy lakásétteremben, a hagyományos éttermekkel ellentétben, fontos szerepet tölt be a látványkonyha, mivel sokszor az ételek elkészítése (vagy legalábbis a készítési folyamat egy része) a vendégek előtt történik, nem ritkán oktatás vagy tapasztalatcsere céljából. Egy lakásétterembe főleg ún. ínyencek járnak, akik szívesen kipróbálnak új ételeket és azok elkészítése után is érdeklődnek. Ezt a célt szolgálja a középre elhelyezett konyhasziget, amely kényelmesen körül állható. Ez a sziget tartalmaz egy, a pult alá beépített, borhűtőt is. Maga a fő konyhaberendezés a falhoz simulva L alakban helyezkedik el és részei a sütők és gőzpárolók, a kamrás vákuumozó, edénymelegítő fiókok, mosogatógép, valamint a kávéfőző is. A beépíthető két hűtő és a fagyasztó szekrények a szemközti falnál épített szekrényekben helyezkednek el. A konyhaberendezések kivétel nélkül a Miele termékei.

Az éttermi részben fontos volt az asztalok és székek variálhatósága, mivel ebben a helyiségben helyet kell biztosítani akár 14 vendégnek külön (azaz párosával), esetleg kisebb csoportokat kell képezni, vagy éppen egy nagy csoportot. Ezen felül még a házibulikat is itt tarják. Ennek megfelelően stabil, de mégis könnyen mozgatható asztalokat és székeket terveztem ide, amelyek elhelyezése igény szerint variálható. Ezen kívül külön, a fal mellet végigfutó ülőrészek is kialakításra kerültek. A székek és az asztalok BB Italia Antonio Citterio Charlotte termékei. A teret falitükrök és önmagukban a nagy ablakfelületek is bővítik. Az éttermi részből két helyen lehet kimenni a keskeny erkélyre, ahol 3 db állóasztal lett elhelyezve kávézáshoz, beszélgetéshez. Természetesen ezt a részt csak jellemzően a késő tavaszi-nyár-kora őszi periódusban lehet használni.

A konyha-étterem részben a jellemző színek a gyémántszürke (a konyhabútorok és a szekrények), a sötétbarna Charlestone tölgy (munkapultok) falburkolat, a fekete (Miele sütők, kávéfőző és asztalok). A fal mellett futó ülőpadok kék színűek. Ezeket hivatottak ellenpontozni a székek világosabb (narancsba hajló) és a burkolat (fehér márványmintás) színei. Asztalok lábazatának és a padlósegélyek, valamint a lámpák bronz színei melegséget teremtenek, ehhez csatlakozik a árnyékolók szintén bronzba hajló színezése.

A vendég toalett két WC-t és egy mosdót tartalmaz, a burkolat színe vajkém árnyalat, az oldalfalak fekete, festett üvegből (AGC Glass) lettek építve. Az ajtók kék (AGC Glass), szintén festett üvegből vannak. A vendégséfeknek fenntartott öltöző, ami tartalmaz zuhanyzót és mosdót is, ugyanezekből az anyagokból lettek építve és ugyanezek a színek lettek használva.

A konyha-étterem a vendék toalett és a vendégséf öltöző burkolásához a Tubadzin Serenity kollekcióját használtam.

A lakás privát részét egy zárható ajtó választja el a konyha-étteremtől, de stílusában hasonló és mondhatni egységes. A nappali rész tartalmaz egy dolgozósarkot íróasztallal, ahova természetesen laptopot és monitort is el lehet helyezni. A helyiség központjában két kanapé található egy kisasztal, valamint egy falra szerelhető TV. A háló helyiség térelválasztóval van szeparálva. A privát mosdó tartalmaz zuhanyzót, WC-t és mosó-szárítógépet is.

Színek szempontjából a nappalit és a hálórészt a sötétbarna Charleston Tölgy (szekrények, polcrendszer a bronzszínek (lámpák, padlószegélyek, térelválasztó), és a kék (függöny, fali üvegburkolat). A faparketta a Parador terméke és szintén tölgyszínű. Anyag szempontjából ebben a lakrészben egyértelműen a fa a jellemző. A lámpák az Oleant termékei.

A privát fürdőszobában Tubadzin Serenity kollekcióját használtam, vajkrém színnel. Itt a világos színek dominálnak némi fa és fekete ellenpontozással. A fürdőszobákban a mosdók, a WC tartályok és csészék mind a Geberit termékei. A mosó- és szárítógépek a Miele termékei.
A megvalósult dizájn egyrészt tükrözi az a kettősséget, amely a lakáséttermi vállalkozásból és a privát lakrésből adódik viszont stílusában és könnyen átalakítható berendezéseivel szerves egységet képez közöttük.