Év Pályakezdő Lakberendezője 2019

N°.198 Lakásétterem

Magony Gabriella (71470 pályázat)

 

LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője kategória

 

Feladatom egy fiatal, harmincas éveiben járó pár első közös vállalkozásának és egyben a meghitt pihenést szolgáló otthonként funkcionáló lakásuk megtervezése volt 110,2 négyzetméteren, valamint a hozzá tartozó 14,5 négyzetméter terasszal. A lakást úgy szeretnék kialakítani, hogy az két részre különüljön el. Az egyik a lakásétterem annak minden kiszolgáló helyiségével, a másik pedig a kettejük közös családi otthona.

Fő stílus koncepcióm volt, hogy a régies, rusztikus struktúrájú és kinézetű felületeket a szépen kidolgozott, igényesen megmunkált modern felületekkel szembeállítsam, egymásnak feszítsem. Egy elegáns, kifinomult belső megalkotása lebegett szemem előtt. Organikus kinézetű és színű anyagokkal dolgoztam, melyek jól leképezik azt a magas minőséget, amit a szakács és cukrász pár művel munkájuk során nap mint nap. Az igényes étterem külső reprezentálja munkájuk minőségét és értékét.

A lakásnak jó elosztása volt, így csupán némi átalakításra volt szükség. Mivel a lakás egy társasházban helyezkedik el, így a strangok helye nem változtatható, így ezeket figyelembe véve kellett a mellékhelyiségeket és a konyhát meghatározni.

A lakásétteremhez szerettek volna kialakítani egy vendég WC-t és egy külön séf öltözőt tusolóval. Itt fontosnak éreztem, hogy az öltözőhöz tartozzon egy privát WC is így válva a használata teljes értékűvé. A tusolóhoz csatoltan kialakítottam egy előteret is, ahol egyénileg tudnak a séfek átöltözni, így akár egyszerre két külön nemű vendég séf is használhatja az öltöző helyiséget. A tusoló-öltöző fala famintás dekor panelből készül, melybe egy homokfújt ablak panel van behelyezve, előtte dekor panel csíkok biztosítják, hogy öltözés közben a sziluettek se látszódjanak át, azonban a fény beáramolhasson. Ezzel is növelve az intimitás fokát. A tusoló mellett kapnak helyet az öltözőszekrények, valamint egy kabát akasztós falat is kialakítottam a terasz ajtó mögötti területem. A lakásban a dekor fali panelek alján vízzáró gumiprofilt helyeznek el, így a felmosáskor nem ázhat fel az aljuk. Így a lakás többi részében is ahol hideg burkolat készül a padlóig futhat a dekor fali panel, nem kell hogy a szegély megszakítsa.

Ebben a részben kellett megoldani a szárító és mosógép elhelyezését is. Ez a két funkció a vendég WC beépített szekrényében kapott helyet. Mivel Miele gépekről van szó, így azok működése szinte teljesen hangtalan. A szekrény láblécében és oldalában rácsok biztosítják a gépek átszellőzését.

Magony Gabriella (71470 pályázat)

Az étkező-konyha részbe érve, alapvetően jól elkülönül a burkolatoknak köszönhetően a privát konyha és a vendégek számára biztosított étkező rész, azzal a céllal, hogy az elegáns étkező szalon hangulatát megteremtsem. A konyha kapott egy nagyobb nyílást az étkező fele, megalapozva ezzel a látványkonyha érzését a vendégeknek. Ez az ablak mint átadó ablak is üzemel, valamint a főzőlap itt kapott helyet, így a séfek bemutathatják minden késforgató tudományukat, ezzel emelve az alkalom hangulatát. A konyha Miele gépekkel van felszerelve, mivel egy hűtőszekrény nem elég, ezért a konyhában megtalálható hűtő-fagyasztós hűtőszekrény mellett egy másik is helyet kapott a kamra helyiségében, mely mesterséges szellőztetéssel kapcsolódik a mellette levő stranghoz.

A konyhában és az étkezőben világos, mosható, krokodil mintás tapéta kerül a falra, a tűzhely mögött pedig hő álló üveg burkolat védi a falat a főzéssel járó megpróbáltatásoktól. A mennyezet hűtőpaneleire gipszkarton és dekor fali panel burkolat kerül, így tartva meg a hűtőpanelek működési hatékonyságát.

Kiemelt szempont volt, hogy a lakásba való átjáró egy jelentéktelenebb helyet kapjon, ezzel is jelezve a vendégeknek, hogy itt számukra mellőzendő funkció lapul és inkább vezetve a vendégeket az étkező nagyobb tere felé. A konyha körbe futó faburkolata pedig tábla nélkül jelzi a vendégeknek, hogy itt az ételek kreálása folyik, mely helyiség használata a szakácsok és pincérek számára biztosított, a vendégeké az étkező és terasz egész tere. Az étterem hatalmas üvegfelületekkel kapcsolódik a teraszhoz, így a terasz üvegkorlátja biztosítja, hogy azon túl is kilássanak a vacsorázó vendégek.

A teraszon várakozásra és kávézásra alkalmas ülőalkalmatosság kapott helyet. Itt tudnak a vendégek a felszabaduló asztalra várni egy koktél vagy bor társaságában, vagy csupán egy süti-kávé elfogyasztására is alkalmas. A teraszon az alacsony lounge székek nem akadályozzák bentről a kilátást.

A lakás részbe érve a nappali helyisége fogad, itt egy kényelmes, fekvésre is alkalmas olasz kanapé, egy bioetanol kandalló, olvasószék lábzsámollyal, olvasólámpával biztosítja a nyugodt pihenés.

A nappali teréből a gardrób nyílik. Bejárati ajtaja szándékosan van síkban elcsúsztatva az átjáró ajtóhoz képest, hogy ha éppen átjön valaki az étterem részről és a gardrób ajtaja nyitva van, ne lehessen kellemetlen átlátás a két ajtón keresztül az intim használatú gardrób és ezen keresztül a háló terébe. A gardrób ugyan ablak nélküli, azonban a hálószoba és a fürdőszoba ajtaja áttetsző homokfújt üvegezésű így elég fény jut a helyiség használati értékének megfelelően. A gardrób magába foglalja két privát használatú terület bejáratát. Ez a fürdő és-hálószoba. A privát fürdő ugyan nem nagy, de részlet gazdag kialakításának köszönhetően a tér érzetét kívántam növelni azzal, hogy minden szeglete „csupa izgalom”. Sikerült benne kialakítani egy kádas és egy tusoló részt is a mosdó és WC használaton felül.

A hálószobában a ruhák tárolására helyet kapnak még beépített szekrények. A központi világítást az ágy két szélén helyet foglaló éjjeliszekrények mögül felfelé induló, és a mennyezeten egymásba forduló dekor panelbe rejtett világítás biztosítja.

Tervemmel igyekeztem a lakók és a vendégek igényeit szem előtt tartani, a kényelmüket maximálisan kiszolgálni.