Év Pályakezdő Lakberendezője 2019

Fiatal pár lakásétterme

Nemere Zsuzsa (76260 pályázat)

 

LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője kategória

 

Harmincas éveiben járó házaspár zöldövezeti társasházi lakás megvásárlását tervezi, melyben első vállalkozásukat, egy lakáséttermet szeretnének kialakítani. Gyermekük nincs, először jövőjüket szeretnék megalapozni. A lakás 110.2 nm + 14.5 nm erkély, a belső terek elrendezését úgy szeretnék kialakítani, hogy a lakásétterem és a privát szféra teljesen elkülönüljön egymástól. A konyhába és a háztartási helyiségbe Miele háztartási gépeket, a fürdőszobákba, vendég WC-be Geberit termékeket terveztem. A világításhoz nagyrészben Rábalux világítótesteket használtam.

A bejárathoz közeli térrészben alakítottam ki a lakáséttermet, itt egy konyha-étkező, előtér, háztartási helyiség, vendég WC és fürdőszoba került kialakításra. A családi rész a lakás intimebb, hátsó részébe került, ami nappaliból, beépített gardrób sorból, hálószobából és fürdőszobából áll.

Nemere Zsuzsa (76260 pályázat)A lakás középpontjában a konyha áll modern, funkcionálisan jól használható konyhai gépekkel, a vacsorát készítők számára kényelmes elrendezésben. Vagyis a konyha egyik felében kapott helyet a nagyméretű indukciós főzőlap, nagy teljesítményű páraelszívóval, a másik felében pedig kialakítottam egy szigetet, ahol a sütemények, tészták készülhetnek. Így a séf férj és a cukrász feleség nem akadályozza egymást a készülődés során. A beépített hűtőszekrény a mosogató mellett, a fagyasztó, sütők és mikrohullámú sütő a fal mellett kialakított szekrénysorban kerül elhelyezésre, ahol elegendő tárolóhely van a nem mindennapos használatban lévő konyhai eszközök számára és kamraszekrényként is funkcionál. A mikrohullámú sütő alatt pedig egy vákuumozó fiók található, ami hasznos segítség az előkészítés során.

A konyhával optikailag egy légtérben helyezkedik el az étkező rész. A két területet a mennyezetre rögzített dupla sínen mozgatható panelekkel el lehet különíteni egymástól, így a vendégek nem feltétlenül láthatnak be a konyhába. A mindennapos használat során a panelek széthúzhatók, a hűtőszekrény oldalára illetve a beépített szekrénysor mellé.

Az étkező rész 14 személy kényelmes étkezését szolgálja, a három hat személyes asztal összetolva és egyenként is felállítható. A „Jégtáblák” nevű 3D-s falpanel világításával hangulatos és látványos eleme az étkezőnek.

Az előszobában egy mennyezetig érő gardrób tart rendet, ahova beakaszthatók a háziak és a vendégek kabátjai is. A lerakóasztallal egybeépített ülőke pedig kényelmes a cipőváltás során. Innen nyílik a vendég WC, és a vendég séfek számára kialakított külön fürdőszoba, valamint a háztartási helyiség. A háztartási helyiségben elegendő hely van az összes házimunka elvégzésére, az erkély kapcsolat pedig lehetővé teszi a szabad levegőn szárítást is.

A családi élettér elsősorban a feltöltődést, pihenést szolgálja. A nappaliban helyeztem el a gardrób szekrénysort, mely egy dekoratív, rejtett világítással ellátott polcsorral záródik, ezzel kevésbé robusztus érzetet kelt. A tér közepén áll a nagyméretű, több személy számára is kényelmes kanapé, design állólámpával, kis puffokkal és párnákkal kiegészítve. Hangulatvilágításról a polcvilágítás, tv-fal világítás és a mennyezetbe süllyesztett intelligens lámpák gondoskodnak, megvilágítva a különleges, grafikus tapétaposztert is.

A nappaliból nyílik a háló- és fürdőszoba, a lakás legnyugodtabb részében. A hálószobában, kis alapterülete miatt csak a franciaágy és két éjjeliszekrény kapott helyet, távirányítóval állítható fényerejű és színhőmérsékletű mennyezeti lámpával és rejtett polcvilágítással. A fürdőszobában Geberit Aquaclean higiéniai berendezés egyesíti a WC és bidé funkcióját.