Év Pályakezdő Lakberendezője 2019

Lestyán Lakásétterem

Pétervári Vanda (55960 pályázat)

 

LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője kategória

 

Fiatal, harmincas éveiben járó házaspár számára, zöldövezeti, újonnan épülő társasházi lakás megtervezése volt a feladatom. A ház alapterülete 110,2 m2, melyhez 14,5 m2 erkély tartozik. Ez az alapterület ideális a fiatal pár céljához, egy vállalkozási tér – lakásétterem és a privát életterük kialakításához. Az új építésű házban a fűtés, hűtés és a melegvíz ellátás a központi rendszeren keresztül történik. Minden helyiségben padlófűtés és mennyezeti hűtés van, emellé a fürdőszobákba törölközőszárítós radiátort terveztem.

A lakásba lépve az előszoba fogad, az itt elhelyezett dekorációs elemek előre vetítik a lakás stílusát és igazodnak a lakásétterem arculatához. Innen nyílik balra a vendég WC, melyet dupla zsilipeléssel alakítottam ki, illetve jobbra egy tolóajtón keresztül léphetünk be a lakásétterembe. Az előtér különlegessége még a padlóburkolat, mely antikolt felületű csúszásmentes mészkő. A burkolat is mintegy határvonalat képez az előtér és az étterem között, mégsincs köztük nagy kontraszt.

A lakás belmagassága 263 cm, mely megkövetelte, hogy optikailag növeljem a belső terek magasságát. Nagy hangsúlyt fektettem a világítás megtervezésére, a cél egy fényes, tágas, otthonos enteriőr létrehozása volt. A fény-és színdinamikai tervezés alappillére az volt, hogy a helyiségeket úgy rendezzem el, hogy azok tájolása minél kedvezőbb legyen. A lakásétterem és a konyha északnyugati fekvésű, így a benapozottsága kedvező, és a beeső fény színhőmérsékletének köszönhetően a vöröses, pirosas kiegészítők életre kelnek. Ezt az érzetet erősíti fel a monokróm falburkolat is, mely kontrasztot képez a kiegészítőkkel.

A konyhában a világítás még körültekintőbb tervezést igényelt, ugyanis a munkafolyamatokhoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű fény. A felső szekrénysor alá egy led profilt rejtettem, mely 4000 K „Daylight” színhőmérsékletének köszönhetően leginkább hasonlít a természetes fényhez. Hogy ezekben a helyiségekben optikailag növeljem a belmagasságot, keretszerűen álmennyezetet helyeztem el, melyre 45°-ban döntve led szalagot helyeztem el. Így a fény felfelé, a helyiség középpontja felé szűrődik ki, ezzel optikailag javítva a térérzetet. A konyhában az álmennyezeti profil segítségével elrejtettem a páraelszívóhoz szükséges elektromos kiállásokat és a pára kivezetéséhez szükséges csövet. Ezáltal nem csak a csövek takarása lett megoldva, hanem a páraelszívó is megfelelő üzemi magasságba került.

Az étteremhez terasz is tartozik, egyidejűleg két ember kényelmesen helyet tud itt foglalni, elfogyasztani a kávéját. Az étterem természetesen nemdohányzó, így a terasz egy alternatíva lehet a dohányzó vendégek számára is.

A mosogató az eredeti helyén, az ablak alatt kapott helyet. Hogy az ablak nyitása problémamentes legyen, a csaptelep lesüllyeszthető.
A konyha gépészete minden igényt kielégít. A háztartási gépek magas minőségű Miele termékek, mindegyikük okos, Wifi csatlakozási lehetőséggel. A beépíthető mosogatógépet a mosogató kétállású szifonjára kell rákötni. Sütőt valamint gőzpárolót is beterveztem, így egyidőben több étel is készíthető. Az ételek melegen való tálalásáról a gourmet Miele edénymelegítő fiók gondoskodik.

A főzőlapot a konyhaszigeten helyeztem el, egyidejűleg akár 6 edény is elhelyezhető rajta. A főzőlap képes kommunikálni a fali páraelszívóval, mely energiatakarékos és csökkentett zajkibocsátású. A Miele MasterCool kombinált hűtő-és fagyasztószekrény elég tágas ahhoz, hogy az egész éttermet kiszolgálja. A vendégek minőségi kiszolgálása érdekében két bortemperáló Miele hűtőt is terveztem a konyhaszigetbe.

A konyhasziget határvonalat képez a konyha és az étterem között, miközben esztétikusan a vendégek elé tárja a bor-és süteménykínálatot. A vendégtérben 14 ülőhelyet alakítottam ki, 3 db 2 fős és 2 db 4 fős asztalnál. Hogy a tér ne váljon zsúfolttá, a kétfős asztalok anyaga üveg, illetve elhelyeztem két átlátszó polikarbonátból készült széket is a körasztaloknál. A piros szín használata nemcsak színt visz az enteriőrbe, hanem pszichés hatásának köszönhetően étvágygerjesztő is, így jól illeszkedik az étkező térbe.

A lakásétteremből nyílik a mosókonyha, ahol Miele mosó-és szárítógépeket helyeztem el kényelmes magasságban, egyedi beépített bútorokkal övezve. A beépített szekrényben kényelmesen elférnek a háztartási kellékek. 2 mosó és 2 szárítógépet helyeztem el, hogy mindig legyen kapacitás az étteremben és a lakásban összegyűlt textilek tisztítására. A gépeket úgy választottam ki, hogy mindegyiknek legyen egy kiemelkedő pozitív tulajdonsága. Az egyik mosógép kevesebb, mint egy óra alatt tisztára mossa a ruhákat, míg a másik mosógép akár 9 kg textilt is képes egyidőben mosni. Az egyik szárítógép az EcoSpeed funkciónak köszönhetően gyorsabban szárít, és energia hatékony, míg a másik szárítógép akár 9 kg ruhát is képes kezelni, illetve gőzfunkcióval ellátott. Mindegyik gép intelligens, wifire csatlakozva távolról lehet őket irányítani.

Pétervári Vanda (55960 pályázat)

A mosókonyhában térbe állítottam egy kis helyiséget, az ejtőcső helyzete miatt így lehetett elhelyezni egy különálló WC-t a séf számára. Így ha vendég szakács főz, nem szükséges a fogyasztó vendégek számára fenntartott mosdót használnia. A WC tartály falba rejtéséről a Geberit DuoFix tartály gondoskodik. A padló-és falburkolatokat a Tubadzin kínálatából választottam ki. A Geberit Acanto Rimfree fali WC öblítőperem nélküli, könnyen tisztítható. Lecsapódásgátlós Acanto ülőke és Sigma 20 nyomólap tovább növeli a minőséget. Ebben a helyiségben kisméretű Geberit Selnova Square kézmosó is helyet kapott.

A toalett előtti folyosón elhaladva érünk a séf számára fenntartott fürdőszobához, melyben épített zuhanyzót helyeztem el, mely üvegfallal lett leválasztva. GEBERIT CleanLine 20 zuhanylefolyó gondoskodik a designos vízelvezetésről. A bejárattól balra eső falon Geberit iCon mosdót helyeztem el. A mosdó felett sminkeléshez is megfelelő világítással ellátott tükör található. A mosdóval szembeni falon helyeztem el a Villeroy&Boch by Zehnder Subway törölközőszárítós radiátort a padlófűtés kiegészítéseként. Falburkolatként a Tubadzin Sereneity termékcsaládot választottam.

A hálószobában szintén álmennyezeti megoldást alkalmaztam. A derítő dekorvilágítást egészíti ki az általános mennyezeti világítást. Ebben a helyiségben helyet kapott még az ágy két oldalán egy-egy túlsúlyban direkt fényű mennyezeti lámpatest, mely dekorációs célt szolgál, illetve az ágy két oldalán funkcionális világításként olvasólámpák is elhelyezhetőek a betervezett kiállásoknak köszönhetően.
Boxspring ágy biztosítja a tulajdonosok maximális kényelmét. Az ággyal szemben elhelyeztem egy komódot, mely tároló funkciót tölt be. Fölé került a TV rejtett kábelezéssel.

A hálószobából nyílik a fürdőszoba, mely igazi felüdülést nyújt egy fárasztó nap után. Mivel a WC-t a szeparáltan a folyosón helyeztem el, így az a fürdőszoba alapterületéből nem vesz el. Így volt lehetőség kád és infraszauna beépítésére is. A fürdőbe belépve szemben Geberit iCon dupla mosdót találunk, felette hangulatvilágításként funkcionáló mennyezeti függesztékeket helyeztem el. A tükörhöz külön világítás tartozik, hogy megfelelő fényviszonyokat biztosítsunk sminkeléshez is. A tároló funkcióról a mosdó alá helyezett mosdószekrény gondoskodik. Jobbra található az infraszauna. A szemben lévő falon helyeztem el egy Villeroy&Boch Squaro kádat, melynek tökéletes kiegészítője lehet egy bambusz tálca, fokozva a wellbeing érzést. A maximális kikapcsolódáshoz szükséges a kellemes hőérzet, ezért fahatású anyagokat is terveztem az enteriőrbe. A padlóra Tubadzin Valore Wood Design Cherry padlólap került, és a kád mögötti falon is ez fut végig. A többi falra Tubadzin All in White, White, 4SRT és Steel dekorcsempe került a burkolatkiosztási tervnek megfelelően. A padlófűtés kiegészítéseként a falra 2db Villeroy&Boch by Zehnder Subway törölközőszárítós radiátor került.

A különálló WC-ben padlóburkolatként Tubadzin Monolith Fair Beige Matt lapokat használtam. A falakra 150 cm-ig a White termékcsalád került díszítő csíkkal. Minden vizes helyiség burkolásához a Tubadzin termékcsaládot használtam fel. Törekedtem a minőségi anyaghasználatra, ezért Geberit és Hansgrohe szerelvényeket és szanitereket helyeztem el a fürdőszobákban és WC-kben.

A nappalit is jellemzi a természetes anyaghasználat. A fa felületeken kívül az olajzöld szín dominál. A folyosó felőli falon dekorációként képeket helyeztem el, melyeket fali karokkal világítottam meg. Ebben a helyiségben központi helyet kapott a televízió és a házimozi rendszer. 3 utcafrontra néző alacsony parapetes ablak található ebben a helyiségben, ezért a fal teljes hosszában fényáteresztő és blackout függönyöket helyeztem el teljes magasságban, így megőrizhető a helyiség intimitása.
Az álmennyezeti kialakításnak köszönhetően minden helyiségben karnis nélküli, rejtett függönyözést alkalmaztam. A fényáteresztő- dekor-és blackout függönyök elhelyezése dupla sínen történt.

A lakás belső kialakítása során fontosnak tartottam a természetes anyagok használatát, tiszta színek alkalmazását és a dinamizmus elérését. Ez kulcsfontosságú egy olyan enteriőrben, ahol a modern gasztronómia szerelmesei szeretnék nem csak a fogásokkal, de az arculattal is elkápráztatni a vendégeket. A legfontosabb mégsem a design, hanem a funkcionalitás elérése volt, ugyanis a konyhában séfek és cukrászok fognak dolgozni, miközben az étteremnek 14 vendéget ki kell tudni szolgálnia. A konyha átgondolt tervezésének köszönhetően egy cukrászhűtőt is beterveztem, mely a látványnak köszönhetően több vevőt fog csalogatni. A konyhaszigetnek nem csak határoló funkciója van; az étterem felőli részre beépíthető borhűtőkkel és cukrászhűtővel, valamint az itt is elhelyezett kávéajánlattal szeretném méginkább fogyasztásra ösztönözni a vendégeket. Étkezéskor az érzékszerveinkre hagyatkozunk, a látvány kulcsfontosságú. Az ízlésesen elhelyezett és dekorvilágítással ellátott süteményeknek és boroknak nehéz ellenállni.

A betervezett bútorok és kiegészítők kiváló minőségűek, a burkolatok is időtálló anyagból készülnek. Ez nem is lehetne másképp egy nagy igénybevételnek kitett térben, ennek megfelelően az étterem és a konyha burkolata magas kopásállóságú és csúszásmentes anyagból készült.
Összességében egy kellemes, hívogató, dinamikus, sok természetes anyagot használó enteriőrt sikerült kialakítanom a megrendelőimnek.