Év Pályakezdő Lakberendezője 2019

Életfa Ételműterem

Szakály Kinga (77900 pályázat)

 

LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője kategória

 

A megrendelők a leendő lakáséttermüknek az Életfa Ételműterem elnevezést adták, így adott lett a látványt meghatározó elem, egy óriási Életfa. Az Életfához kapcsolódó filozófia is megjelenik a koncepcióban. Az egész otthont áthatja az élet szeretete, az egyéni életutakra jellemző meglepetések és váratlan megoldások. Ez az otthon bővelkedik színekben, egyedi megoldásokban, mégis egy komplex egésszé áll össze, biztosítva a megrendelők elvárásait. A „lombkorona”, a lakásétterem rész és a „gyökerek”, a családi privát szféra élesen elkülönül, mégis szerves részei egymásnak.

A világítás kialakításánál minden világító test LED (izzó, spot, szalag) és smart. Az összes ablakon önműködő redőny van és a telepített Smart rendszer képes az összes háztartási eszköz fogyasztási adatait mérni, az arra alkalmas eszközöket (pl. kapcsolók, redőnyök, stb) programozottan és összehangoltan működtetni.

Az Életfa látványelem kialakításánál szempont volt, hogy ne foglaljon sok helyet és ne keljen kerülgetni, így meg kellett találni az optimális helyet és formát. A logónak választott fát vizualizáltam a plafonra (6,2×4,4m). Már a lakásba lépve elénk tárul az a leírhatatlan látvány és hangulat, melyet az egyedileg tervezett és kivitelezett mennyezeti világítás ad. Méreteiből és kivitelezéséből adódóan egyből fókuszba kerül, továbbá az előszoba íves fala is odavezeti a belépő tekintetét.

Az előszobában helyet kapott a fal ívét követő pad, egy viktoriánus kort idéző, egyedi készítésű állófogas, melynek tökéletes kiegészítője a tükör és a konzolasztal. Ez a kompozíció a tapéta egyedi bájával és az Életfával olyan hatást kelt, mintha egy kellemes parkban lennénk.

Az előszobából balra nyílik a mosókonyha. Belépve jobbra található az egymásra helyezett Miele mosógép és szárítógép. Mellette egy mély mosogató és egy nagy felületű munkapult az előkészítéshez és a pakoláshoz. A nagy méretű beépített szekrényekben elfér az étterem üzemeltetése során szükséges összes textilnemű, takarító eszköz és szer. A helyiség szellőzését nagy teljesítményű elszívó biztosítja. Az ajtóval szemben elhelyezett szekrény alkalmas a takarító eszközök tárolására, illetve rejt egy beépített és lehajtható vasalódeszkát is. A szekrény praktikus okok miatt nem kapott külön lábazatot.

Az előszoba ívelt falát követve a nagy méretű egy légterű étkezőben és konyhában találjuk magunkat. A jobboldali falon lévő ajtó a kamrát rejti, a szemben lévő pedig a pár privát részébe vezet, balra pedig máris a konyhában vagyunk. Az L-alakú plafonig érő beépített szekrény, a konyhasziget, a kamra és az közel 5 m2-nyi munkapult elegendő helyet biztosít a 12-14 fős események kiszolgálásához. A szekrényeket 3 mm vastag matt neolith borítja, a munkapultok ennek a típusnak a polírozott változatát kapták. Mivel a neolith egy sokoldalú, széles körben felhasználható és időtálló burkoló anyag, a padlózatra is ez került.

Szakály Kinga (77900 pályázat)A konyha gépesítéséhez a Miele kínálatából választottunk konyhagépeket.

A konyhasziget pultja az étkező felé kapott egy oldalpanelt, ami a pult meghosszabbításaként padlón folytatódik, padló burkolat minőségben (6 mm). Ezen a mintán helyeztem el a két nagy étkezőasztalt, melyek felülete is a pulttal azonos neolith felületet kapta, azt a hatást keltve mintha a vendégek mind a konyhaszigetnél ülnének.

Az étkezőt az életfa világítás uralja, ezt kiemeli a semleges színű fal és padlóburkolat. A kontrasztot a Philippe Starck által tervezett Kartell Masters székek adják, melyre a formájuk miatt esett a választás. Könnyed légies forma és ebben a mennyiségben sem teszi nehézzé a teret az életfa mellett. Külön szerencsés, hogy a háttámla és a karfa faágra emlékeztet. A rusty orange színt választottam, mert a kialakított pasztell színvilág ekkora térben nagyon egyhangú, és a „show” (világítás) mellett ez a bors.

Az étkezőből egy „kis nappali”-ba érkezünk, ahol a meghatározó elem a egyedileg tervezett és gyártott beépített szekrénnyel kombinált „kanapé”, aminek az ülő felülete kihúzható vendégágyként funkcionál. Ez egy bárhangulatú közösségi tér, ami színben eltér az étkezőtől, itt a szürke, a zöld és a vörös dominál. Természetesen a különleges hangulatról itt is az egyedi tervezésű világítás gondoskodik, kiegészítve a mennyezetre illesztett Rábalux (CARLY) függesztéket.

Ebből a térből nyílik, az íves fal mögé kialakított, vendégeknek szánt WC, mellé és a mosókonyha mögé elhelyezett zuhanyzós fürdőszoba. Mindkét helyiség Tubadzin falburkolatot és Kolo-Geberit szanitereket kapott. A WC-ben a Tubadzin Majolika Graphite csempéi emelik ki az ívelt falrészt, erős kontrasztként a többi falra Amalia Black került. A fürdőszoba alaphangulatát is az Amalia Black csempe határozza meg. Ez a fürdőszoba úgy lett kialakítva, hogy a vendég szakácsok kényelmesen át tudjanak öltözni és fel tudjanak frissülni.

Mint korábban említettem a kamra melletti ajtó rejti a családi privát szférát. Belépve egy kellemes előtérbe, ezen keresztül a nappaliba jutunk. Az egyedi tervezésű mennyezeti és oldalfali világítással olyan környezetet alakítottam ki, mintha egy pergola alatt sétálnánk át. Az uralkodó szín a szürke és a sárga. Itt kapott helyet az Okos Otthon központi irányító panelje.

Balról nyílik a gardrób és öltöző szoba. A beépített szekrénysor elegendő helyet biztosít a pakolásra. Egy kis asztal és egy kényelmes fotel is elfért a helyiségben a tükörfal előtt. Az összhatást a türkiz – szürke bútor és a felújított csillár fokozza.

A szemben lévő ajtó a privát WC-t rejti, ami azért került kialakításra, mert a fürdő a hálószobába lett integrálva. Ebben a WC-ben is Kolo-Geberit szaniter került, a falra Tubadzin Majolika csempe és neolith burkolat keveréke.

Szembe található a privát nappali, ami teljesen ellentéte a „kis nappalinak”. Kellemes, összebújós és meghitt helyiség, ami alkalmas a pihenésre, film nézésre, stb. Itt is megjelenik az előtérben alkalmazott mennyezeti világítás. Színben a szürke árnyalatai keverednek a sárgával.

A hálószobába lépve ismét a szürke alapszínnel találkozunk, de itt pirossal került kiegészítésre. Ebbe a helyiségbe is egyedi világítótestet terveztem, melyet remekül kiegészít a lézer vágott térelválasztó, ami elkülöníti a háló és a fürdő terét. A fürdő rész neolith-tal van burkolva; helyet kapott benne egy fényterápiás masszázskád, egy dupla mosdó tükörrel, valamint egy gurulós szennyestároló. A hálószobába minimális bútorzat került: dupla ágy, komód, két éjjeliszekrény.