LOSZ Akadémia - 2019 szeptember

LOSZ Akadémia – Továbbképzési nap a jog és a design jegyében

 

Az őszi szezon első LOSZ AKADÉMIÁJÁN 2019 szeptemberében két fő témát boncolgattunk.

ABN design szódásszifon
ABN design szódásszifon

 

Elsőként Dr. Slézia József designtörténész előadásában a kortárs magyar formatervezés világába kalauzolt el bennünket. Egy átfogó képet kaptunk az elmúlt 15 év formatervezéséről.

Néhány híres magyar formatervező cég termékeit ismerhettük meg: pl. az ABN design szódás szifonja egy sorozatban gyártott termék, vagy Bánhalmi Gábor egyedi formatervezései amiből egy-két darab készül jó minőségben, vagy mintadarab van de készlet nincs belőle. De láthattuk Bendzsel Tamás, vagy Bocsi Attila design termékeit is. Az előadás második felében megtudhattuk, hogy a magyar kortárs formatervezők 66%-a fiatal, és a termékek 2/3 része az egyedi és 1-2 darabos széria gyártásból tevődik össze.

A lakberendező feladata, hogy ezeket az újdonságokat megismerje, figyelemmel kísérje és lehetőség szerint munkája során betervezze az enteriőrjeibe.

Bánhalmi Gábor Nisus 2005
Bánhalmi Gábor Nisus 2005

 

A másik előadó Dr. Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi oktató volt, akivel az építési jogot jártuk körbe. Nagyon fontos ez a lakberendezők számára, hiszen az épülettel dolgozunk ezért a munkánk során ismernünk kell a jogszabályokat.

Megtudhattuk mely szakmai oldalakon tudunk tájékozódni ebben a témakörben. Megismerhettük pl. az építési tevékenység végzésének feltételeit, vagy hogy településképi rendelet kapcsán mikre kell odafigyelni. Hallhattunk a szankciókról is, és az előadás második felében megtudhattuk, hogy melyek a vállalkozási szerződés ajánlott tartalmi elemei és a szerzői jogi kérdésekkel kapcsolatban is hallhattunk néhány hasznos gondolatot többek között a szerzői jogvédelemről is.

A tesztírás után volt a falatozás, melyet ezúton is köszönjük Szalay Katának. Most is gusztusos és finom ebédet szervírozott a részvevők számára, mint minden alkalommal.

Októberben folytatódik az Akadémia sorozat, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt a szervezők. Ezek után is érdekes, és hasznos témák várhatóak!

Bori Éva
lakberendező