LOSZ Akadémia - 2019 november

„Okosház A-Z-ig”

Losz Akadémia – képes összefoglaló – 2019 november

 

November 5-én megtartott LOSZ Akadémián az „Okosház A-Z-ig” címet kapta. Nem véletlen, hiszen a témában éllovas három hazai cég képviselői foglalták össze nekünk a legfontosabb tudnivalókat.

Az első előadóval, Kálmán Bencével a Schneider Electric cég képviselőjével tisztáztuk mi is az az okosotthon pontosan, mit értünk ez alatt. Az „okos otthon” nem más, mint intelligens eszközök hálózata, melyen keresztül az épület számos funkciója elérhető. Távoli elérést biztosít, ehhez különböző érzékelőket használ. Ezeknek az eszközöknek a működését és funkcióit ismerhettük meg, mint pl: jelenlétérzékelő, aktuátor vagy aktor stb. Megtudhattuk miért jó a KNX rendszer, és mi is az a buszrendszer, és azt is miért jó ha „okos” az otthon. Összehasonlítottuk a decentralizált intelligens rendszert a centralizált intelligens rendszerrel. Megbeszéltük melyik jobb, a vezetékes vagy vezeték nélküli, és azt is, hogy milyen a közvetett és a közvetlen távoli elérés. Majd az első előadás végén kiveséztük a KNX rendszer működését , előnyét, funkcióját egyszóval minden fontos információt a rendszerről.

Már az első előadásban rengeteg hasznos tudnivalót hallhattunk, melyet tökéletesen kiegészítettek a további előadások, hiszen az elméleti tudást követően a gyakorlati tudnivalókról hallhattunk.

Mindezt két nagyszerű előadótól Valló Ferenc és Valló Éva a Robotház Kft. cég tulajdonosaitól. Kezdődött azzal, hogy hogyan találkozik egy lakberendező az okosházzal? Milyen egy ideális projekt? Melyek azok az elengedhetetlen dolgok, melyeket feltétlenül meg kell jeleníteni a terveken és a falnézeteken? Szó volt a villamos elosztó szekrényekről, azok elhelyezéséről, méretükről. A gyengeáramnak mint pl: net, wifi, multimedia, kamera, külön szekrény szükséges. Hallhattunk a német sorolású és az olasz sorolású kapcsolókról, majd a smart home előnyeit taglaltuk, pl: a kapcsoló „erdők” elkerülése. A dimmelésnél (fényerőszabályzásnál) mivel már a legtöbb lámpa ledes, a fényforrás kiválasztásánál figyelni kell melyek dimmelhetők. Megtudhattuk milyen vezetékezés szükséges dimmelésnél milyen az RGB (színvezérelt) világítás esetén. Majd a tápegységek helyét és beszerelését is megbeszéltük. Multimédiánál említésre került a központi zene és az azzal kapcsolatos fontos tudnivalók ( kábelezés, hangszórók elhelyezése).

Ezt követte az ebédszünet ahol ismét Szalay Kata finomságait falatozhatták a résztvevők.

Majd Balogh Zoltán az Elektro-Kamleithner Kft. tulajdonosa zárta az előadássorozatot. Kilenc pontban foglalta mondanivalóját, majd az egyes pontokat részletesen ismertette. 1. Alaprajz 2.Világításterv 3. Egyéb funkciók 4. Szakági egyeztetés 5.Dizájn kiválasztás 6. Kezelő kiosztás 7. Testre szabás 8. Finomhangolás 9. Utánkövetés
A megfelelő alaprajz és világítási terv pontos elkészítése a lakberendező feladata, de annak eldöntése is, hogy az adott lámpatestekben milyen fényforrás kell és az hogyan szabályozható. Ugyanennyire elengedhetetlen a különböző szakágak (elektromos, gépész, gyengeáramos stb.) egyeztetése és együtt működése. Beszéltünk ajánlott szerelési magasságokról, a kezelő kiosztásáról, az egyes gombok mögötti funkciókról, a testre szabásról a megrendelői igények alapján, a finomhangolásról ami a beköltözés utáni beállításokat jelenti, és az utánkezelésről amely a későbbi bővítések és átalakítások során merül fel.

A nap zárásaként következett az elmaradhatatlan teszt írás, majd annak kiértékelése és az esetleges hiányosságok megbeszélése.

Nagyon tartalmas napot tudhatunk magunk mögött ahol az előadások tökéletes egymásra épülése és az előadók szaktudása lévén olyan információ halmazt hallhattunk, hogy még a témában jártasabbaknak is voltak újdonságok.

A következő Akadémia témája az enteriőr fotózás lesz két alkalommal is. Érdemes mindenkinek időben regisztrálni, aki úgy érzi van mit bővíteni ezen tudásával kapcsolatban.
A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Bori Éva
lakberendező

LOSZ Akadémia - 2019 november