Krebsz Zsuzsanna - Egy könnyűszerkezetes tanya

Egy könnyűszerkezetes tanya

 

Rendhagyó feladat a lakberendező számára egy háromgenerációs otthon megtervezése. Különösen akkor, ha az épülőfélben lévő ház könnyűszerkezetes, az alföldi tanyavilágban található, és a berendezési terv elkészítéséhez csak néhány nap áll rendelkezésére egy-két hónap helyett.

Amikor tavaly egy szép nyári napon megszólalt a telefonom, pár nappal szabadság előtt álltunk. Régi kedves ügyfelem keresett, akinek már több alkalommal terveztem házat, lakást, irodát. Tanyát még nem. De azt másnak sem. Viszont kihívásnak ígérkezett a feladat. És egyébként is nehéz ellenállni egy olyan felkérésnek, amely úgy szól: “ne is rajzolj semmit, anélkül is tudom, hogy jó lesz a végeredmény”. Persze, ez nem így működik, hiszen nem vagyok a helyszínen állandóan, és rajzok nélkül azt is nehéz lenne meghatározni, mit is várunk a kivitelezőktől. A vizes helyiségekkel kezdtük a tervezést méretarányos vázlatok, burkolatkiosztási rajzok alapján közvetlenül a fürdőszoba szalonban, ahol még azon a napon a rendelést is elindította a tulajdonos. Így indult a közös munka akkor, amikor a ház már szerkezetkész állapotban volt, két hónappal azután, hogy az elmúlt negyven évben otthonként szolgáló vályogház bontásához fogtak. És további három hónap elteltével a fotókon látható készültségi szinten beköltöztek a nagyszülők. Miután a bontást és az építést az udvarra telepített lakókocsiban élve folyamatosan szemmel tartották.

Krebsz Zsuzsanna - Egy könnyűszerkezetes tanya
Öt hónap alatt épült fel ez a könnyűszerkezetes, négy generációs “tanya”

Maga az épület egyszerű, szinte téglalap alaprajzú. Középen a tágas közösségi tér található, balra innen a nagyszülők területe, jobbra a szülők és gyermekeik pihenésre szánt lakrésze. Bár ők a fővárosban élnek, dolgoznak, tanulnak, gyakran veszik birtokba, időnként barátaikkal is a szobáikat. Gyorsan tisztáztuk megbízóimmal, hogy sem a népies, sem a rusztikus környezet nem áll közel a berendezésről alkotott elvárásaikhoz. Még kevésbé egy fekete-fehér, esetleg minimál hangulat. Csupán két “mankót” kaptam a tervezéshez: a nagyszülői fürdőbe kerüljön piros virág, illetve a papa foteljét illesszem be a nappali terébe. Minden továbbival alkalmazkodtam a család életviteléről, értékrendjéről már előzetesen kialakult benyomásaimhoz, tapasztalataimhoz. Az alaprajzi elrendezéssel pedig az építész terv szerint addigra elkészült gépészeti kiállásokhoz. S ha a rendkívül gyors döntések következtében kisebb-nagyobb változtatások történtek is a kivitelezés közben, elmondható, hogy az általam elképzelt üde, friss, természetesen kellemes, vidékies hangulat megvalósult. Mindez olyan igényes, magas minőségű műszaki háttérrel, ami az alkalmazott háztartási gépekig vonul végig az épületen. Ez az otthon nem egy kirakatlakás, nem is steril környezet. Úgy fotóztuk, ahogy a néhány hónapos napi használat alakított a tervező által elképzelt, megtervezett összhangon. Néhol kicsit esetleges, máshol picit kaotikus a sok családi fotó nyújtotta hatás, de mindenképpen a tulajdonosokról és nekik szól, az ő mindennapjaikat szolgája.

Krebsz Zsuzsanna - Egy könnyűszerkezetes tanya
Alaprajz

Az előszobából a közös térbe érkezünk. Az itt használt anyagok (burkolat, tapéta, kárpit, szőnyeg) mindegyike strapabíró, könnyen tisztán tartható. Jó minőségüket az időnként nagy igénybevétel mellett is hosszú távon megtartják. Mert ha a disznót nem is a lakásban dolgozzák fel, a disznótorra összejön és birtokba veszi a házat a nagy család és népes baráti társasága szépszámmal. Bár a fatüzelésű kandalló inkább hangulati elemként került a helyiségbe, nem elhanyagolhatóan fűt is. Gyakran raknak tüzet benne. A bútorok zöme egyedi kivitelezés eredménye. Áruházi darabokat inkább csak a ritkábban használt gyerekszobákba választottunk. A hálószobák kivételével, melyeket kukoricarostos szőnyegpadlóval terveztem, minden helyiség kerámia burkolatot kapott. Az egységesség érdekében abból is csupán kétfélét. Semlegességükkel jól illeszkednek a különböző színű és motívumú virágmintás csempékhez, tapétákhoz, textilekhez.

Az értelmező szótár szerint a tanya eredetileg a kóbor életet folytatott emberek, úgymint vadászok, halászok és pásztorok ideiglenes letelepedési helye volt, ahol sátrat ütöttek, kunyhót építettek, hogy megvédje őket az időjárás viszontagságaitól, no meg a vadállatoktól. Vendéglátóink mai alföldi tanyája pedig egy összetartó, szerető nagycsaládnak nyújt biztonságos, nyugodt, a gyakori vendégfogadásokhoz is ideális, minden kényelemmel ellátott otthont, amelynek a megvalósításhoz az alapos előkészítő munka után csupán öt hónapra volt szükség.

Krebsz Zsuzsanna 
lakberendező