lakberendezés - Miért kell nekünk lakberendező?

Mert nem elég hozzá egy kis esztétikai érzék, hogy optimálisan megtervezzünk vagy átalakítsunk egy lakást, irodát vagy üzletet.

 

Ács Erzsébettel, a Lakberendezők Országos Szövetségének elnökével a lakberendező feladatairól, és arról beszélgettünk, miért nem felesleges idő és kidobott pénz, ha életterünk kialakítását, áttervezését tapasztalt szakemberre bízzuk.

 

  • A lakberendezési iskola elvégzése után 1997-ben szinte azonnal LOSZ tag lettél.
  •  Igen, akkor ez nagy megtiszteltetés volt, hogy végzős társainkkal együtt beléphettünk a szövetségbe. Ma sajnos tagjaink között kevesebben vannak a fiatal lakberendezők. Pedig ez a látszat ellenére nem könnyű szakma, és a LOSZ-ban a pályakezdőknek a kapcsolatépítésen, és a továbbképzéseken kívül, tapasztalt mentorok segítenek a gyakorlati fogások elsajátításában.
  • Sokan még ma is azt gondolják, hogy a lakberendező kizárólag a színek és a bútorok kiválasztásában tud segíteni, és nem szakmaként tekintenek a lakberendezésre.
  • A lakberendező sokkal szélesebb feladatot lát el a bútorok, tárgyak elrendezésénél. Ha valakinek egy 150 négyzetméteres nappali tetszik meg egy szaklap oldalán, azt egy az egyben biztosan nem lehet megvalósítani egy 30 négyzetméteres térben. Először is az ügyfél elképzeléseit, igényét le kell fordítani a térrendezés nyelvére. Egy lakberendezőnek közel kell kerülnie a megbízóhoz, meg kell ismernie a családtagok szokásait, ízlésüket, egyéniségüket, bele kell látni a család életébe, hogy a számukra legmegfelelőbb környezetet tudja kialakítani. Ehhez nagyfokú empátia szükséges, de vigyázni kell a határokra, hogy a lakberendezőből ne társalkodónő legyen, mindig tudja szakmailag megfelelően irányítani a megrendelőjét. Emellett a profi lakberendezőnek jól kell ismernie a társszakmákat, folyamatosan nyomon kell követnie a legújabb műszaki fejlesztéseket, lehetőségeket. Naponta születnek új anyagok, új technológiák, és tisztában kell lenni ezeknek a felhasználási lehetőségeivel.
  • Meddig terjed a lakberendező jogosultsága?
  • Ez mindig egy kényes és sok vitát kiváltó kérdés a szakmán belül. Napjainkban a színvonalas lakberendező iskolákban a megváltozott igényekhez igazodva, magas szintű képzés folyik. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy ez a szakma néhány hónapos tanfolyam elvégzésével elsajátítható! Mint a legtöbb tevékenységen belül, itt is vannak jól és kevésbé képzett szakemberek. Természetesen a bontást, falmozgatást igénylő nagyobb átalakításoknál, az engedélyhez kötött tevékenységeknél, az elektromos, gépészeti stb. tervezéseknél együtt kell dolgozni a társtervezőkkel, ismerve a saját határainkat és jogosultságunkat. Azonban a lakberendező feladata, mint már említettem nem a bútorok elrendezésére és a „dekorálásra” korlátozódik. A különböző szakemberekkel történő együttműködéshez viszont elengedhetetlen a műszaki- és anyagismeret naprakész tudása.
  • Sokan luxusnak tartják lakberendező alkalmazását, mennyire jó befektetés a szakértői közreműködés?
  • A megrendelő igényei alapján a harmonikus, a tevékenységek jellegét, helyigényét figyelembe vevő környezet létrehozása nem egyszerű feladat. A lakberendező felkérése egyrészt időben jelent megtakarítást, hiszen kiterjedt és jól kiépített kapcsolatrendszere van a különböző gyártó és forgalmazó cégekkel. Így hatékonyan tud segíteni az anyagok, berendezések, készülékek optimális beszerzési helyének felkutatásában, ami előnyt jelent árban, minőségben, a termékek utógondozásában is. Ezen kívül kipróbált és megbízható partnerei vannak a kivitelező cégek között, ami sok bosszúságtól kímélheti meg megbízóját. A tervező programok használatával a megbízó előre láthatja, hogy milyen lesz az elkészült enteriőr. A térbeli rajzokkal meg tudjuk győzni ügyfelünket a szakmai döntések helyességéről.
  • Mi történik, ha az ügyfél mégsem elégedett a lakberendező munkájával?
  • A LOSZ-ban a törvényi előírásoknak megfelelően működik egy etikai bizottság, amely vitás esetekben érdekképviseleti feladatokat lát el az ügyfél és a lakberendező felé is. De szerencsére ez ritkán fordul elő.