Andok Zsuzsanna - Egy régi présház új élete

Egy régi présház új élete

„Csend-nyugalom-béke: Tamási-Várhegy, ahol elrejtőzhetsz a világ elől.”

(A cikk végén képgaléria található!)

A Tolna megyei Tamási számos természeti értékkel és múltbéli emlékkel rendelkező város. Várhegy része a központtól kb. 2 km-re elhelyezkedő terület, melyen elsősorban szőlő és gyümölcsös, számos borospince található.

Egy régi álmom valósult meg, amikor eladóvá vált édesapámtól örökölt telekkel szomszédos kert, melyen egy 1980-as évek elején épült, mára elavult présház állt. A felújítás fő szempontja egy minden igényt kiszolgáló, pihenésre alkalmas nyaraló kialakítása volt. Amolyan mesebeli erdei házikó-kuckózós hely, ahová az ember elmenekülhet és kikapcsolódhat, feltöltődhet távol a város zajától.

Andok Zsuzsanna - Egy régi présház új élete
Az épületen gyakorlatilag tégláig visszabontásra került minden: a nyílászárók, a régi palatető is cserére került, a ház teljes hő- és vízszigetelést kapott. Ez nemcsak jelen gazdasági helyzetben jár számos előnnyel, könnyen fenntartható, alacsony költségből üzemeltethető az épület, hanem komfortos is a bent tartózkodás.

Ehhez a házban a két szintet – megszüntetve a külső meredek feljárót – belső lépcsővel kellett összekötni, hogy az emeleti hálószobából a földszinti helyiségek, – elsősorban a fürdő – házon belül elérhető legyen.

A falakat fehérre festettük, jobban érvényesülnek a natúr bútorok, a fapadló, illetve a konyha világosszürke kőburkolata. Az inspirációt az angol vidéki lakberendezés hangulata adta: a fehér és a fekete mellett megjelenik a szürke, illetve a természet színei. Régi, vidékies hangulat megteremtése volt a cél, azzal a kitétellel, hogy ne hiányozzanak a modern, 21. századi kényelem alapjai sem.

Andok Zsuzsanna - Egy régi présház új élete

A házba az épülethez közvetlenül kapcsolódó fedett teraszon át jutunk be. A tetejét 4 mm vastag víztiszta tömör polikarbonát borítja, mely teljesen átlátszó, így nem akadályozza a szabad kilátást és nem vesz el fényt a földszinti helyiségektől sem. Ezáltal akár esős időben is lehet a teraszon tartózkodni: grillezni, beszélgetni vagy egyszerűen csak bámulni a csodálatos tájat, az erdőt.

A földszinten teljes felújításra és korszerűsítésre került a fürdő, az előtérben lévő konyha-étkező. A berendezésük minden mai igényt kielégít: mosó-, mosogatógép, főzőlap, hűtő, mikró, kenyérpirító, kávéfőző is van. Az előszobafal egy felújított, régi ajtólap, melyre új fogasok kerültek. Ezt saját kezűleg készítettem, ahogy az eredeti bejáratnak funkcionáló kétszárnyú pinceajtót is. Az új világosszürke nyílászárókkal megegyező színre festettem.

Andok Zsuzsanna - Egy régi présház új élete

A berendezések újak, emellett a régi, eredeti vagy örökség részét képező bútordarabok felhasználásával készültek, illetve helyi iparosok munkái. A célom az volt, hogy amit csak lehet, őrizzünk meg a présház régi bútoraiból, patinás részleteiből. A nagyszülői örökségből való sokfiókos komód új címkéivel-fogantyúival, a felső rész csirkehálózásával egyedi és praktikus darabja lett a háznak. Ezt már a felújítása előtt tudtam, hogy ide kerül és tálaló lesz belőle. Szívemhez közel álló darab, annak ellenére, hogy csak egy műhelyszekrény volt, mert nagyapám és apukám keze munkája, a felsőrész átalakításával most már az enyém is.

A fürdőben a fekete-fehér színek ridegségét a fa mosdópult melegségével oldottam. A mintás – egy korábbi munkából megmaradt – járólaphoz, fehér szaniterekhez fekete-fém kiegészítőket: a mosdóállványt, a fali polcot, a kerek fémtükröt, csaptelepeket és zuhanykabint illesztettem. A falra egyszerű 20×20-as fehér csempe került antracit fugával.

A borospince lejáró eredeti ajtajának és téglafalának saját kezűleg végzett helyreállításával – a régi műanyag lambéria falburkolat elbontásával – központi eleme lett a háznak. Az oldalfalat díszítő dekorfalra – utalva a ház funkciójára – a présháznál fellelt régi használati tárgyak kerültek.

Andok Zsuzsanna - Egy régi présház új élete

A két szintet összekötő lépcső egyedileg készült, tartószerkezete helyi lakatos munkája, a tömör fa lépcsőlapok újrahasznosított tölgyből vannak.

Az emeleten található a 2 fő részére kialakított háló. A helyiségben a ferde tetőtéri falakat madár mintás tapéta, a padlót fehérített-olajjal kezelt fenyő hajópadló borítja. A színes szőnyeggel lett otthonos a szoba. Az éjjeliszekrényeket saját kezűleg festettem, antikoltam.

A hálóba a meglévő retró tejüveg függeszték, a fürdőbe antik kereskedéstől vásárolt hajólámpa került, a többi lámpa, a design kapcsolók és dugaljak ismert lámpa-, szerelvény forgalmazóktól származnak.

A hálóhoz egyik oldalon erkély a másikon pihenőterasz kapcsolódik kilátással a gyümölcsösre és a közel fél hektáros telket körbevevő erdőre. Ezek növelik a tágasság érzését és a komfortot, esős időben is lehetővé teszik a szabadban időzést. Szeretek itt tartózkodni, nézni, ahogy nő a szőlő, érik a gyümölcs a fákon, hallgatni a természet neszeit, a madarak csivitelését.

Andok Zsuzsanna - Egy régi présház új élete

A kertben tölgyfa dézsafürdő és egy 2 fős finn szauna került telepítésre.

A felújításnak köszönhetően az épület megtartva eredeti formáját, modern és korszerű lett, emellett jól illik a Tamási-Várhegy zártkerti gyümölcsfákkal és szőlővel beültetett dombos táj hangulatához.

 

Andok Zsuzsanna
lakberendező