Halász Gabriella - Szeretemlakás Budapest szívében

Szeretemlakás Budapest szívében

– egy Ausztráliában élő pár magyarországi otthona

 

A belváros szívében található az a 123 m2-es, 5. emeleti, teraszos lakás, melyet egy magyar-ausztrál pár vásárolt meg és újíttatott fel 2017-2018-ban. A kiindulópontot egy az 1930-as években épült ház, illetve az akkori elvárásoknak megfelelő, egymásból nyíló helyiségekkel szabdalt lakás jelentette, melyet a 21. századi igényekhez kellett adaptálni. A tulajdonosok a lakás új belső tereinek kialakításával Bényei István építész irodáját bízták meg. A belső design és hangulat megteremtéséhez Halász Gabriella lakberendező segítségét kérték, akit később a teljes kivitelezési folyamatok menedzselésére is felkértek.

Az Ausztráliában élő pár kérése az volt, hogy egy elegáns és modern otthon kerüljön kialakításra, visszafogott színekkel, praktikus elemekkel és sok-sok tárolóhellyel.

A design tervezési folyamat a legnagyobb és legtöbbet használt élettér, a nappali-étkező- konyha megálmodásával kezdődött. A nappali fókuszfalára az egyedi tervezésű, amerikai dió furnér borítású 3D falburkolat került. A grandiózus falba integrált vertikális bioetanol kandalló csodás hangulatot teremt nappal és az esti órákban is.
A falburkolat geometrikus formái a lakás több helyiségében is visszaköszönnek különböző elemek formájában. Az egyik szobában például az épített gipszkarton falpaneleken, egy másik helyiségben pedig a főfal tapétájának mintájában.

A konyhai hátfal érdekessége, hogy az üvegborítás mögé egy teljesen egyszerű csíkos tapéta került felrakásra. Különlegességét az adja, hogy a tapétacsíkok nem hagyományosan – vízszintesen, vagy függőlegesen – lettek feltéve, hanem különböző szögekbe forgatva, különös geometriai játékot eredményezve és ezzel egyedi karaktert adva ennek a részletnek.

A konyha alsó elemei, illetve az amerikai dió furnér borítású sziget Technistone burkolatokat kaptak.

A főhálószoba fókuszfalára egy lélegző műbőrpanelekből álló, padlótól mennyezetig érő, egyedi tervezésű falburkolat került. A visszafogott színű, selyemszatén csillogású falpanel előkelő hangulatot teremt a szobában, mely érzetet tovább erősítik a királykék, bézs és taupe színű selyemszatén és bársony kiegészítők.

A főhálóból nyíló, L alakú fürdőszoba fókuszfalai 120×240 cm nagyságú műmárvány borítást kaptak. A beépített, prémium minőségű anyagok tovább növelik a luxus érzését. A figyelmes olvasó észreveszi, hogy a toalett körül, padlótól a mennyezetig praktikus, de szinte láthatatlan extra tárolóhelyek kerültek kialakításra. Ezek a szekrények rejtik a fürdőben szükséges piperéket, tisztítószereket és a látványnak nem kellemes, de mégis elengedhetetlen kellékeket (toalettpapírtartót és wc kefét is).

Az ügyes tervezésnek köszönhetően a lakásban egy kicsi, mindössze 5 m2-es iroda is helyet kapott, melynek nagyméretű ablaka a szintén felújított lichthofra néz. Az iroda térérzetének növelése érdekében, annak egyik fala padlótól mennyezetig bronztükör borítást kapott. A lichthofban kialakított mesterséges zöldfal pedig még kellemesebbé teszi az igencsak kis helyiségben való tartózkodást.

A lakásban egy praktikus, a háztartási gépeket elrejtő kamra; egy zuhanyzóval, wc-vel ellátott mosókonyha és egy a főhálóból nyíló pici gardróbszoba is helyet kapott.

A tulajdonosok Budapest iránti rajongását bizonyítja, hogy a lakás több pontján Budapest nevezetességeit ábrázoló vászonképek kerültek elhelyezésre. Lakásuk iránti szeretetüket, illetve a végeredménnyel kapcsolatos elégedettségüket pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a felújítás előtt és közben készült fotókat, a lakberendezési terveket, illetve a végeredményt bemutató profi fotókat egy fotókönyvbe szerkesztve tették örök emlékűvé maguk és a hozzájuk látogató vendégeik számára.

 

Halász Gabriella 
lakberendező

fotó:

Lengyel Balázs

szöveg és lakberendezés:

Halász Gabriella