Kiszely Beáta - SpaTrend Funkcionális Ötletpályázat szakmai különdíjas munkája

SpaTrend Funkcionális Ötletpályázat szakmai különdíjas munkája

A Spatrend bemutatóterem komplexumából a legfontosabb teremmel foglalkoztam, lévén későn (a meghosszabbításban) csatlakoztam a feladathoz. A jacuzzikat bemutató tér elég nagy kihívás elé állított, mert bizonyos szempontból ez a tér eléggé hátrányos adottságokkal rendelkezik. Egy téglatest tagolatlan belsejéről van szó, kevésbé tetszetős nyílászárókkal, padlózattal, mennyezettel és anyaghasználattal.

Az áttervezésben az motivált, hogy hogyan tudom ezt a nagyon egyszerű geometriai formát belülről úgy „kibélelni”, hogy a vásárlók ne érezzék az épület szerkezeti adottságait, ide belépve egy teljesen más „dimenziót” éljenek meg. Eleve a bemutatóteremben található termékek egy szűkebb, tehetősebb vásárlóréteget céloznak meg, egyszerűbben fogalmazva: luxustermékekről van szó. Ezeknek a nem mindennapi „használati tárgyaknak” dukál egy olyan enteriőr, ami kiemeli őket, nem csak materiális, de átvitt értelemben is. A jacuzzik és a minőségi kerti bútorok leendő tulajdonosai egy életérzést is birtokolni szeretnének, éppen ezért tartottam fontosnak, hogy ez a „feeling” a bemutatóterembe lépvén azonnal jelentkezzen náluk. A kubus formájú tér kongó ürességét vertikális vonalvezetéssel és organikus pillérekkel tagoltam.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a pezsgőfürdőzésből eredő (forró víz, gőz, frissítő hangulat) tapasztalatok irányítottak az ókori mediterrán, meleg éghajlati, a Földközi-tenger partjain kialakuló egyiptomi és görög építészeti emlékek felé, amelyek funkciójuk szerint javarészt szentélyek voltak. Ezen épületek pilléreinek fejezetei többségében valamilyen fa koronáját szimbolizálják (papirusz, lótusz, pálmalevél), és ezen a ponton kapcsolódik a tervem az építészettörténeti utalásokhoz. A látvány éreztesse a látogatóval, hogy egy „szentélyben” van, ahová belépve – jó értelemben véve – más lelkiállapotba kerül. A fákat megidéző pillérek elhelyezése nem véletlen, a terem közepébe érkezve az épület mellett található kültéri pergola felé irányítja a látogatókat.

A pillérek tövénél található pultrendszer egy bár vagy akár egy recepció szerepét is betöltheti. A terem végében két lépcsőfokkal megemelt pódiumon találhatóak a prémium termékek, a megemelt padozat egyrészt a tér tagolását, másrészt a termékek jobb pozícióját is szolgálják

 

Kiszely Beáta
lakberendező