Bartha Eszter – KisAkác, cselédlakásból ékszerdoboz

KisAkác, cselédlakásból ékszerdoboz

ELŐZMÉNYEK

A régi budapesti belvárosi bérház apró 21 négyzetméteres egy szobás korábbi cselédlakása erőteljes felújításra szorult. A lakásban nem volt fürdőszoba, csatorna, gáz, de még áram sem, mikor a tulajdonosa megvásárolta, csak egy falikút volt a bejárati ajtó mellett. A teret eredetileg kettéosztotta egy fal, melynek elbontásával sokkal tágasabb lett a kislakás, és nem utolsósorban 1 négyzetméternyi extra területet jelentett.

KONCEPCIÓ

 

Az általam elképzelt tér megtervezéskor elsődleges szempont volt egy galéria megépítése terület növelés céljából, illetve a szükséges közlekedési útvonalak kialakítása. A helyiség méretéből adódóan mini zónákra bontás történt, viszont fontos volt a légtér egy vizuális egységként kezelése, melyet a fa hatású melegburkolat is egyben tart. A komfortot az elektromos padlófűtés és egy Midea klíma adja, rásegítő fűtésként került az ablak alá kialakított falfülkébe egy nagy teljesítményű elektromos radiátor.


A térérzet nyitottságát erősíti a fehérre festett fal mentén történő bútorozás, néhol egy-egy lebegőbútor, melyek biztosítják a minden igényt kielégítő magas fokú és rendezett tárolást. Az összes bútor egyazon anyagcsaládból készült, sonoma tölgy korpusszal és magasfényű fehér frontokkal. Kiegészítő színként a meleg szürkét és a kontrasztos feketét használtam. A fa felületek melegséget visznek a térbe, ahogy az egyedi polygon tapéta is az egyik fő dekorációs eleme az enteriőrnek.

Az egysoros konyha jól felszerelt, hátfalként edzett üvegre kasírozott víz alatti hangulatú képet választottam. A konyhai munkalapon helyett kapott egy esztétikus billenős dugalj is, maga a munkalap betonhatású, mellyel a nappali szőnyeg is harmonizál. A nappaliban lévő ággyá alakítható kanapé plusz fekvőhelyet jelent, ami a bent lakók kényelmét szolgálja. A beépített gardrób szekrényre került egy térérzet növelő tükör, valamint a szekrényajtó mögé rejtettem a mosógépet, és a hozzáférhetőség miatt egy titokajtóval ellátott Ariston bojlert is. A kihúzható konténeres szekrénymegoldás szolgálja a kényelmesebb használatot, amivel a szekrény teljes tartalma kihúzható a közlekedőbe.
A mennyezeten kialakított elszórt led vonalak szolgálják a lakás teljes bevilágítását, valamint ezzel oldottam meg, hogy egy lelógó függeszték se törje meg a teret. Figyelemmel voltam a kábelek eltüntetésére, akár a tv szerelésénél, akár a falikarok tekintetében.

A galériára vezető lépcsőbútort is tárolóként hasznosítottam, minden fiók teljes kihúzású, a lépcsőlapok alatt lépcsővilágítással szerelt, mely akár hangulatvilágításként használható.
Az adott 3,6 méteres belmagasság okán a galéria szinteltolására volt szükség, így a fenti részen egy járó födém lett kialakítva, mellyel az irodánál és a franciaágy méretű dobogó melletti közlekedő sávban kényelmesen fel lehet állni. A hálótérben puha padlószőnyeggel borítottam a dobogót, melynek akusztikai szerepe is van, valamint polcokkal bővítettem a tárolási lehetőségeket. A kényelmesebb munkavégzéshez egy íróasztalnak is jutott hely. Az ágyvégnél lévő lenyíló szekrény többes funkciójú, egyrészt biztosítja a tárolást, másrészt felületére az iroda felől monitor, a háló tér felé tv elhelyezésére alkalmas. A leesés gátlást egyedi gyártású üvegkorlát és a rozsdamentes kapaszkodó biztosítja.

A fürdőszoba bejárata savmartüveg tolóajtót kapott a helytakarékosság miatt. A komfortérzetet az elektromos padlófűtés és egy Tesy elektromos törölköző szárítós radiátor növeli. A kényelmes méretű zuhanyfülkével szerelt fürdőszoba fahatású hidegburkolatú padlót kapott, míg a falakat különböző mintájú, textúrájú és eltérő magasságig burkolt mázas és dekor Cersanit csempék díszítik, valamint a főtérből dekorációként visszaköszönő azúr színű üveg bordűr is színesíti. A Geberit wc tartály bekerült főfalba, ezáltal is helyet nyertem a 4 négyzetméteres térben. A helyiségben több fajta, hangulatnak megfelelően választható világítás került kialakításra, úgy mint a födém alatti és a tusoló falfülkében lévő vonali led, egy gömb búrájú Jupiter falikar illetve a led körtükör. A lebegő magasfényű fehér bútorok, valamint a tükör a Wellis, a szaniterek a Grohe termékcsaládból valók.

Király Eszter
lakberendező

Király Eszter

A lakás az Otthon Magazin – Kislakás különszám 2020/4-es tavaszi számában került bemutatásra Beépített kényelem címmel, valamint a Lakbermagazin is írt róla: Korábbi cselédlakás teljes felújítása régi budapesti belvárosi bérházban.