Tarpataki Károly - Fészekrakás Harasztiban

Fészekrakás Harasztiban

 

A feladat egy új konyha tervezése volt egy Budapesthez közeli településen, ahol egy fiatal pár kérésének tettem eleget ezzel a munkával. A viszonylag friss kapcsolatnak ez volt az első közös fészekrakása. A nem túl nagy kertes házat használtan vették de elég jó állapotban, nagy felújításra nem volt szükség.

Az építészeti tervezés eleve egy légtérbe utalta a nappali és a konyha elhelyezését. A helyiségnek egy nyitott, ajtó nélküli bejárata van az előszobából, és egy hátsó kétszárnyú ajtón át az udvarra juthatunk.

A kiállások és a sok ablak eleve behatárolták a tervezést, átalakításról, áthelyezésről szó sem volt, csak a meglévő hellyel kellett optimálisan gazdálkodni. Az ablakok kevés helyet hagynak a felső szekrényeknek, de alul a fal mentén, az ablakok alatt bőven van hely a nagy munkalapnak, az alsó tároló bútoroknak, a mosogatónak és mosogatógépnek. Az indukciós főzőlap sarkosan került elhelyezésre, a munkapult U alakban fut körben a falak mentén. A páraelszívónak is készen állt a szabadba való kivezetése.

A magasfényű, jó minőségű Forest melamin frontok erezettsége vízszintes, hosszú fém fogantyúkkal szerelve. A frontok anyagát, színét és a fogantyút személyesen választotta ki a fiatal pár a konyhastúdióban. Az anyagokra és a gépekre én csak javaslatokat adtam, de nem szóltam bele a döntésükbe, illetve a terveket közben úgy módosítottam, hogy megfeleljen az elképzelésüknek.

Külön kérés volt, hogy a hűtőszekrény kapjon oldalsó burkolatot. Felső középkategóriás konyhagépek gondoskodnak a maximális komfortról. A mikrosütő nem beépített, a sütő felett egy felnyíló ajtó takarja. A széles U konstrukció nagy méretű étkezőasztal elhelyezését tette lehetővé. A konyha 2012-ben a képeken láthatóan valósult meg.

 

Tarpataki Károly

lakberendező

Látványtervek:

A megvalósult konyha:


Lakberendezés és szöveg:

Tarpataki Károly