Artnes Interior & Design - Fénycsatorna

Fénycsatorna

Mi az a fénycsatorna?

A fénycsatorna egy olyan megoldás, amellyel a természetes fény behozható az ablaktalan helyiségekbe is. Fénycsatorna használatával egyszerre csökkenthető a felhasznált energia és természetes fénybe borítható valamennyi helyiség.

Hogyan működik?

A fénycsatornák tükrök használatával továbbítják lefelé a kinti napfényt egy fémcsőben akár a a ház legsötétebb zugáig. A rendszer külső végén, a tetőre helyezve egy rendszerint dóm alakú, napfénygyűjtő elem található, amely összegyűjti a természetes fényt, amit a hozzá csatlakozó csőben tükrök segítségével juttat le egy világítótesthez hasonló fénydiffúzorba. Ez a számos különböző dizájnban elérhető fénydiffúzor afféle beltéri világító egységként szolgáltat meleg hatású, természetes fényt az otthonunkban.

Artnes Interior & Design - Fénycsatorna

Előnyök

A fénycsatornák meleg hatású, természetes fénnyel töltik meg az olyan belső helyiségeket is, ahol hagyományos ablakok vagy tetőablakok telepítése nem megoldható, otthonos és egészséges környezetet hozva létre a legsötétebb helyiségekben. A fénycsatornák használatával természetes fényt juttathatunk el olyan speciális helyekre, mint a belső folyosók, mosókonyhák, vagy a pinceszint, ahol más megoldások (pl. tetőablak) nem jöhetnek szóba.

A természetes fény pozitívan hat a természetes energiaszintünkre, a mentális jóllétünkre, az általános hangulatunkra, de még a szervezetünk D-vitamin termelésére és az anyagcsere-folyamatainkra is – nem beszélve a kellemesebb vizuális élményről.

Kimagasló energiahatékonysága miatt a fénycsatorna-telepítés oszlopos tagja lehet az energetikai korszerűsítési beruházásoknak, melyeknek eredménye az áramszámlán is jól kimutatható.

Artnes Interior & Design - Fénycsatorna

Mit érdemes figyelembe venni fénycsatorna vásárlása előtt?

Kizárólag magas minőségű, hosszú élettartamú, roncsolódástól mentes anyagból készülő tetőelemet (dómot) érdemes választani egy fénycsatorna telepítése során. Mindenképpen olyan tetőelemet keressünk, amely bár ablakszerűen illeszkedik a tetőre, a kialakítása metszett profilú kupolaformát mintáz. Ezzel a megoldással az eszköz a lehető legtöbb napfényt képes összegyűjteni még a legkedvezőtlenebb időjárási körülmények között is. Egy hagyományos, sík tetőablakkal akár 30%-kal kevesebb napfényhez juthatunk hozzá, mivel egy ilyen geometriájú felület a napfény nagyrészét visszaveri, ráadásul a levegőben lévő szennyeződések, a szálló por és a hó is könnyebben megül a felszínén. Érdemes tudni azt is, hogy a szálló por és a napfény kombinációja rendkívül rossz hatással bír a műanyagból készült tető dómokra, ami elszíneződésben és a felszín erodálódásában jelentkezik, és rövid úton a napfénygyűjtő kapacitás csökkenéséhez vezet.

A napfénygyűjtő elem nem kizárólag a tetőn helyezhető el, amennyiben a szuterén- vagy pinceszintet kívánjuk világosítani a segítségükkel, érdemes megfontolni a más felületre történő telepítés lehetőségét is.

Mindenképpen olyan rendszert válasszunk, amely a fénycsőben történő páralecsapódást és a téli hőveszteséget, valamint a nyári hőfelhalmozódást is megelőzi.

A fémből készült csövek – a kéményekhez hasonlóan – megfelelő megoldásnak bizonyulnak a külső és belső hőkiegyenlítés során. Képzeljük csak el, mi történik, amikor az 5C-os külső, hideg levegő találkozik a benti 21C-os meleg levegővel: az eltérő hőmérsékletű légtömegek találkozása az alumíniumcsőben szükségképpen páralecsapódáshoz vezet, ami komoly károkat tud okozni az egész rendszerben. Vásárlás előtt érdeklődjünk, hogy az egyes gyártók miként orvosolják ezt a problémát – ne feledjük, hogy pusztán azért, mert nem válik rögtön láthatóvá a mennyezetünkön, az a kondenzvíz bizony gyűlik valahol!

Artnes Interior & Design - Fénycsatorna

Különösen fontos, hogy olyan rendszert válasszunk, amelynek csőeleme is magas minőségű és nagy hatékonyságú fényvisszaverő felülettel rendelkezik.

A csőelemek belső, fényvisszaverő felületeinek típusa és hatékonysága alapján beszélhetünk fénycsatornákról és „sötétcsatornákról” is.

Egyes rendszerek stabil csövek helyett flexibilis, tehát puha és állítható anyagokkal dolgoznak, melyek kinézetre egy harmonikaszerűen hajtogatott, erősebb alumínium fóliára hasonlítanak. Ezek rendszerint olyan sok fényt vernek vissza a külvilág felé, hogy még napközben is kiegészítő mesterséges világításra van szükség mellettük az adott helyiségben.

Nem jelentenek ideális választást azok a stabil alumíniumcsőből készült megoldások sem, amelyek ragasztott fóliával érik el a tükröződő belső felszínt, mert ezek a fény látható spektrumának csupán egy részét képesek megfelelően tükrözni. Ugyancsak megkérdőjelezhető ezen megoldások tartóssága is, mivel egy idő után a ragasztott felület alatt elkerülhetetlenül megjelennek az apró légbuborékok, amelyek még a csőben szétszórják a tükröződő fényt, amely így végül lényegesen kisebb erősségben jut el a beltéri egységig.

A legdrágább, ugyanakkor leghatékonyabb megoldásnak az alumíniumból készült csövek bizonyulnak, amelyek a teljes látható fény-spektrum 98%-át képesek visszatükrözni, egyes színek esetében pedig akár a 99,8%-ot is elérik. Ezek a csövek optikai és védelmi célokat szolgáló anyagokat – például a fényvisszaverő-képesség növelése érdekében ezüstöt és szilícium-oxidokat – felhasználó, komplex gyártási folyamat során készülnek. Az eredmény egy fényes, sík felület alacsony fénydiffúzióval, és a természetes napfény nagy távolságokra történő, maradéktalan továbbításának képességével. Az ilyen módon készülő csövek ellenállóak a bennük lecsapódó párával és egyéb hőhatásokkal szemben is. Fényvisszaverő-képességükre 25 éves garancia van. Egyetlen hátrányuk a viszonylag magas ár.

Artnes Interior & Design - Fénycsatorna

Válasszunk olyan fénycsatornát, amelynek beltéri fénydiffúzor egysége valódi üvegből készül.

A diffúzor feladata – mely készülhet üvegből és műanyagból – nem más, minthogy egyenletesen szórja szét a fényt a beltérben. Hatékonyságát tekintve ugyanazok a szempontok alkalmazhatók rá, mint a napfénygyűjtő dóm elemre: az UV-sugárzással szembeni ellenállóképesség, valamint a megfelelő fényáteresztőképesség. Az üvegből készült elemek értékes és időtálló anyagok, melyek nem színeződnek el az évekkel, ezáltal a továbbított napfényre sem hatnak kedvezőtlenül.

Egyes gyártók a fénycsatornák megfelelő éjszakai használatára is megoldásokat kínálnak a beltéri fénydiffúzor egységek „kikapcsolásával”, vagy tompításával.

Gondoskodjon róla, hogy a fénycsatorna telepítését megfelelően képzett szakemberek végezzék!

Ha már rendelkezik fénycsatornával, vagy éppen most telepíti azt, mindenképpen kérdezzen rá a gyártónál vagy a beépítő cégnél a következőkre: milyen módon helyezték a csőbe a párazáró réteget? Hogyan védekeznek a téli kondenzvíz-szivárgás ellen, ami megelőzi a mennyezeti beázást? Az erre adott válaszok gyakran szolgálnak hasznos tanulságul…

Artnes Interior & Design - Fénycsatorna

Milyen hosszú időre tervez a fénycsatornájával?

Elegendő az Ön számára csupán 8-10 évnyi használat, mielőtt egyes elemek vagy alkatrészek cseréjére sor kerülne? Érdemes tudni, hogy az igazán magas minőségű fénycsatornák élettartama nagyjából 50 év – ha ilyet választ, fél évszázadig nem kell foglalkoznia a karbantartással.

Mennyit kíván költeni a fénycsatornájára?

Egy „sötétcsatornáért” legfeljebb 500 euró körüli összeget fizetünk, egy kb. 8-10 évig működő fénycsatornáért akár már 1200 eurót is adnunk kell. Egy olyan minőségi fénycsatornáért azonban, amely évtizedeken keresztül, a beázás és korrózió veszélye nélkül biztosít nagy mennyiségű természetes fényt a számunkra, 1200-2000 euró körüli összeggel számolhatunk. Az igazi különbség akkor látható igazán, ha 50 éves időtávban szemléljük a lehetőségeinket: arányosítva lényegesen kevesebbet fizetünk egy olyan megbízható és minőségi rendszerért, amelyet fél évszázadon keresztül problémamentesen használhatunk.