TEAKhome Design

Diófa bútorok: klasszikus faanyag modern designnal

Diófa bútorok a TEAKhome kínálatában

 

A diófa

A TEAKshop tömörfa bútorait bemutató sorozatunkban a második részhez érkeztünk, melyben a diófa bútorok kerülnek sorra. A diófa egész Európában a bútorgyártás egy klasszikus és értékes faanyaga. Bár mindenki ismeri a diófát, de számos érdekes tulajdonsággal rendelkezik, amiről eddig még biztosan nem hallottál. Nézzük meg közelebbről ezt a csodálatos anyagot, amely évszázadok óta fontos szerepet tölt be a bútorkészítésben!

 

A diófa bútorok szépségének titka

Ez a fafajta nagy értéket képvisel. Mind a termése, mind pedig a kivágott fa, amelyet bútorgyártáshoz és belsőépítészetben is felhasználnak. Talán sokan nem gondolják róla, de azt tartják, hogy a dió rajzolata, erezete a legváltozatosabb mind közül. Alapvetően csíkos-tarka szürkés színe van, de gőzölés hatására sötétbarna árnyalatúvá válik, ami igencsak dekoratív megjelenést nyújt a fának. A felületét pácolva különleges hatást érhetünk el vele, mégis a dió lakkozva a legszebb.

 

 

A diófa felhasználási területei

Egy kis érdekesség az eredetével kapcsolatban: a fafajta Ázsiából származik, és a Juglandaceae nevű családba tartozik. Ez az a fa, amely szinte minden kertben megtalálható nálunk. Sokszor hallani a diófával kapcsolatban, hogy azt az unokáinak ülteti az ember, hiszen egy lassan növő fajtáról beszélünk. Igaz, hogy lassan fejlődik, de cserébe tetemes törzsvastagságot ér el az évek alatt.

Számos előnye van: kemény, szilárd, szívós anyag, ugyanakkor rugalmas és kevéssé vetemedik. Jól forgácsolható, faragható, sőt főzéssel még hajlítható is. Kiváló műszaki tulajdonságokkal rendelkezik, így nem csoda hogy a bútorgyártás mellett a belsőépítészetben is előszeretettel használják, valamint a művészi fafaragás és a fametszetek kedvelt alapanyaga. Ugye, milyen sokoldalú ez a fa?

 

 

Ismered a népdalt, miszerint “Diófából nem csinálnak koporsót”? Ez annak bizonyítéka, hogy a dió egy megbecsült, nemes faanyag, amit mindig is olyan tárgyak, alkotásokhoz választottak , melyeket hosszú ideig tartó felhasználásra szántak. Lássuk, tudtad-e milyen széles körben használják!

Készítenek belőle többek között padló- és falburkolatot, valamint lépcsőt. Alkalmazzák a hangszergyártásban és a fegyvergyártásban is, ahol puskatust gyártanak belőle. Régebben a járműgyártás is hasznosította: légcsavar és egyéb géprészek előállításához. A bútorok szerkezetében pedig fűrészáru, furnér, intarzia, faragott és esztergált alkatrészek formájában fordul elő.

 

 

A kínálatunkban található diófa bútorok a klasszikusan kifinomult minőség jegyében egyedileg kézzel készültek. A fa tartóssága garantálja, hogy hosszú időre kiszolgálja igényeidet. A francia designnak köszönhetően örök darabok, letisztult stílusuk bármilyen lakótérbe jól illeszkedik.
A mottónk változatlan: a nemes anyagok soha nem mennek ki a divatból, hiszen a trendek felett állnak.

Elvarázsolt ez a csodálatas faanyag? A TEAKshopban található diófa bútorainkat IDE kattintva tekintheted meg. Akár a nappalidba, akár a fürdőszobádba szeretnél tömör diófa bútort, a TEAKhome-nál megtalálod.

 

Szerző: Nagy Katalin – TEAKhome Design