InnoConcept - Ahogy a kedvem tartja – lakástrend 2019-ben

Ahogy a kedvem tartja – lakástrend 2019-ben

 

Egyre gyorsabb tempót diktálunk magunknak a hétköznapokban, ezért az otthonnak egyre inkább az a funkciója, hogy segítsen minket kiszakítani a napi taposómalomból. Az urbanizáció elterjedésével gomba módra szaporodó kis lakások esetében a szükségből csinálnak erényt az építészek és a lakberendezők: hódítanak a többfunkciós terek és a szintén nem csupán egyetlen felhasználási lehetőséget kínáló bútorok is.

Multifunkcionális terek

A „kevesebb több” – elvét mind több ember vallja magáénak. Ez az attitűd a lakberendezésben, belsőépítészetben is egyre elterjedtebb. Nem a hatalmas alapterületek, hanem a rendelkezésre álló hely minél ötletesebb és sokoldalúbb felhasználása kerül előtérbe.

Másodvirágzásukat élik majd korábbról jól ismert, de az utóbbi időben háttérbe szorult darabok is. „Visszatér a felhajtható ágy és azt hiszem, hogy egyre több modernizált változatát láthatjuk majd” – jósolja például Alexis Kokolias amerikai dizájner, a Lexi Interiors tulajdonosa.

A multifunkcionális bútorok értelemszerűen a kisebb lakásokra jellemzők inkább, de mind több helyen látható, hogy elmúltak már azok az idők, amikor jelenlétük a kis alapterülethez kötődik.

A munka ma már nem feltétlenül köt minket egyetlen szobához, vagy egyetlen asztalhoz. Laptoppal a kedvünknek megfelelően változtathatjuk helyünket a lakáson belül is. Így lehet például átmenetileg az étkezőpult íróasztallá. De esetenként, például vendégek fogadásakor éppen a dolgozószoba lényegülhet át hálószobává.

Persze a multifunkciós szemlélet erősítéséhez nem kell egyből a teljes lakást felforgatni. Egészen kis léptékben is elkezdhetjük környezetünk átalakítását. A sokak számára állandó problémát jelentő rakodóhelyek szűkösségén első lépésként például úgy is segíthetünk, hogy egy üreges belsejű, levehető tetejű puffot (Connubia CANDY Puff) vagy dohányzóasztalt (Bolia BOWL Dohányzóasztal) vásárolunk, amellyel így egyből több tároló helyhez jutunk. A jó helykihasználás kulcsa tehát az lehet, hogy a „kocka” gondolkodást magunk mögött hagyva összpontosítunk az egyes tárgyak és bútorok funkcionalitására.

Gombhoz a kabátot!

Valami ilyesmin törik tehát a fejüket a nyugat-európai és tengerentúli tervezők. A fantáziát megmozgató ötletekben pedig nincs hiány. Az év elején például a hagyományos kölni vásáron mutatták be az ausztrál Truly Truly Das Haus névre hallgató „szimulált otthonát”, amelyben a bútoroknak, kiegészítőknek és tereknek ezt a multifunkcionális kavalkádjából kaphattak ízelítőt a látogatók. A következő években leginkább arra érdemes készülnünk, hogy a megrendelők is azt igénylik majd: színekből, anyagokból, textúrákból, textíliákból, valamint jól mozgatható és variálható bútorokból saját maguk tudják változó igényeikhez, vagy akár a pillanatnyi hangulatukhoz is igazítani, lényegében testre szabni a lakást és annak berendezését.

Az InnoConcept kínálata ehhez a trendhez igazodik. Nem újdonság ugyan, hogy az étkezőasztal nem csak a falatozások idején jut szerephez, de az valószínűsíthető, hogy ez a funkciója erősödik. Miként az is, hogy a mellette lévő székeknek olyanoknak kell lenniük, hogy azokban hosszabb családi-baráti beszélgetések alkalmával is kényelmesen érezzük magunkat. Miként például a forgatható Rosie Soft étkezőszékben, amely például az Athos kinyitható étkezőasztallal kombinálva máris erősíti az otthon multifunkcionális jellegét.

Úgy tűnik, hogy a statikus kanapéknak is kihívójuk akadt: a következő esztendők sztárjai a több irányba is nyitott moduláris, akár a tér közepére illeszthető kanapék lesznek (Bolia COSIMA Moduláris ülőgarnitúra).

A szobanövények nem csak a természetet viszik a lakásba. A dizájnerek abban is segítenek, hogy néhány olyan egyszerű kiegészítővel, mint a Fly virágtartó „zöld” térelválasztókká váljanak.

„Akaszd a falra a dolgozószobádat” – akár ez is lehetne a mottója annak a könnyed, a nappalit az irodával összekapcsoló kreációnak, amely kis helyen jelent megoldást a home office-t élvező kiváltságosoknak.