Majidi Design - Poszter tapéták

Poszter tapéták

Biztosan jártál már olyan lakásban, ahol egész falat beborító erdőt, vízesést, esetleg pálmafás tengerpartot láthattál. A poszter tapéták igazi slágernek számítottak az 1980-as években, és az igényes lakásokban jelen voltak. Egy időre aztán kiment a divatból, de most reneszánszát éli és talán népszerűbb, mint egykoron.

Jellemzői

A poszter tapéták fotó minőségű tapéták, mely színben és anyagban nem különbözik a papír, vinyl vagy vlies tapétáktól. Az egyetlen nagy különbség az a felületén található illusztráció, mely komolyabb egy egyszerű mintás tapéta esetén. Az ilyen tapétákon nagyméretű grafikai elemekkel találkozhatunk, melyek rendkívül jól érvényesülnek a nagy felületeken.

A gyártók szélesítették tapétáik látványvilágát, mely eltér a 30 évvel ezelőtti változatoktól. Abban az időben csak néhány jellemző jelentet, képet lehetett megvásárolni, nem volt lehetőség az egyedi darabok kiválasztására. Manapság azonban rendkívül gazdag választékkal találkozhatunk. Természetképek, művészi állat felvételek, hatalmas virágok, népszerű festmények egész falat beborító változataival is találkozhatunk. Hatalmas előnye, hogy egyedi elképzelések alapján is el tudják készíteni ezeket a tapétákat, családi fotókat és saját tervezésű grafikákat is meg lehet valósítani.

Annak érdekében, hogy a poszter tapéta tudjon érvényesülni, érdemes olyan falat választani, amely szabadon áll és nem takarják el bútorok. Az ilyen falburkolási megoldások nagyszerűen mutatnak hálószobában, nappaliban is, és nagyon árulkodóak a ház tulajdonosának személyiségéről.

Elhelyezése

A poszter (vagy fotó) tapéta egyedi méretű is lehet. Ilyen esetekben egy csíkban kell felragasztani a kiszemelt területre, oszlopra természetesen elegendő teret hagyva, hogy a motívumok érvényesülni tudjanak. Zsúfolt helyiségbe, kis felületre tulajdonképpen felesleges fotótapétát vásárolni, hiszen az úgy sem tudja kiadni a mintázatát. Az ilyen tapétákat a szoba, lakás leghangsúlyosabb felületeire kell ragasztani. Amennyiben nem fedi teljesen a falat a tapéta, nyugodtan ki lehet egészíteni egyszínű hagyományos tapétákkal. Itt a lehetőség, lehet játszani a mintákkal és színekkel, de mindig ügyelni kell a harmóniára. A poszter tapéta és egy színben teljesen más hagyományos tapéta kontrasztjára is bátran lehet építkezni.

Felragasztása

Felhelyezése ugyanúgy történik, mint a hagyományos tapéták esetében. Speciális ragasztóval, az utasításokat betartva könnyedén ragasztható. Ilyen tapétáknál azonban nem lehet hibát elkövetni, hiszen a minimális hibák is észrevehetőek lesznek a képen. Bizonytalanabb, ügyetlenebb kezűeknek inkább azt javaslom, hogy bízzák szakemberre tapétájuk felhelyezését!

 

Majidi Design