Tiszta Ökológiai Kft. - Miért válasszunk infrafűtést?

Miért válasszunk infrafűtést?

Az éghajlatváltozás és a rendelkezésünkre álló, egyre szűkösebb energiaforrások miatt, tőlünk is függ a környezet alakulása, felelősséggel tartozunk érte, hiszen: „A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön”. Ebben a gondolkodásmód váltásban az infravörös fűtés még kiaknázatlan forrásnak számít.

Tiszta Ökológiai Kft. - Miért válasszunk infrafűtést?

GÁZ, SZÉN KI, REDWELL INFRAFŰTÉS BE

A fosszilis tüzelőanyagok ésszerű alternatívái most nagyon keresettek. Létezik a hőszivattyúk világában más, valóban környezetbarát alternatíva is a fa, szén és gázfűtés helyett?

Az éghajlatváltozás és az egyre szűkösebb energiaforrások idején tőlünk, egyénektől is joggal elvárható, hogy tegyünk valamit a környezetünkért. Még néhány apró változtatás is a mindennapi életben, nagy hatással lehet a dolgok jövőbeli alakulására. Ha azonban valóban változtatni szeretne valamin, akkor nagyobb projektekkel is foglalkoznia kell. Az egyik szempont, amely mindannyiunkat érint, az a fűtés, amely minden hűvösebb napon melegen tart bennünket. Magyarországon a mai napig a háztartások 43%-a fűt elavult és többnyire káros szén és fafűtéssel. A keletkező szálló por és egyéb légszennyezés 12-13 000 halálesetért felelős! Nincs számukra értelmes alternatíva az egészséges fűtésre?

Természetesen van! Az infravörös fűtés szó szerint a fatüzelés természetes alternatívája. Ahelyett, hogy a fosszilis tüzelőanyagokra, például a szénre, olajra és a gázra támaszkodnánk, az alacsonyabb energiafogyasztáson és a tartós hőn van a hangsúly. Mielőtt azonban rátérnénk az ésszerű alternatíva bemutatására, a teljesség igénye nélkül felvázolunk néhány fontos ok, amiért mindenképpen érdemes eltérni a fosszilis tüzelőanyagok használatától:

 • út egy fenntartható jövő felé – távolodás a gázfűtéstől

ez valójában a legelterjedtebb fűtési rendszer megváltoztatására tett erőfeszítés.

Számos klímacsúcs, megbeszélés és találkozó foglalkozott a klímaválság témájával. A közös cél: a globális felmelegedés lassítása vagy csökkentése. E cél elérése érdekében több uniós országban 2022 óta már nem telepíthetnek gáz (és olajfűtési) rendszereket az új épületekbe. 2025-től Hollandiában, Ausztriában, Németországban az összes meglévő olajfűtési rendszert is le kell cserélni. 2035-ben az unióban minden háztartásnak el kell hagynia az olajfűtést, és sok országban a gáztüzelést is, vagyis egy ésszerű alternatíva felé kell fordulni. Ez a lépés rendkívül fontos, mert szinte egyetlen más energiaforrás sem termel annyi CO 2-t kilowattóránként, mint a gázfűtés és az olajfűtés. Még az olaj és gázfűtés használatakor felmerülő többletköltségekről nem is esett szó. Az olyan alternatívák, mint az infravörös sugárzó fűtések káros-anyagmentesen üzemelnek, még a fűtött helységben sem jelentkezik a „szálló por” jelenség..

 • a fel nem használt energia a legolcsóbb energia

alternatíva nyújtása a lakossági és ipari felhasználóknak a takarékoskodásra

A másik ok, amiért a lehető leggyorsabban alternatívát kell találni a gázfűtésre, a költségek. Számos tanulmány kimutatta, hogy a gázfűtés éves költségei a legmagasabbak, és nehezen tervezhető. Erős ingadozásokra kell számítani a jövőben is, mivel az erőforrás egyre szűkösebb lesz. Egy valódi infrafűtés éves költsége például csak töredéke, megújuló energiaforrásból üzemeltethető, hosszútávon akár ingyenesen fenntartható hőforrás. A minőségi infrafűtőtestek pedig évtizedekig karbantartás mentesen üzemelnek.

 • a levegő mint energiaveszteség

az új technológiák még a tervezőktől is szemléletváltást követelnek

Vannak más okok is a tarsolyunkban! A gázfűtést és egyéb fosszilis tüzelőanyagokkal üzemelő rendszereket többségét úgynevezett konvekciós hővel működőnek nevezik. Vagyis a levegő hőáramlásán alapul – a megtermelt hő a levegőn, mint közvetítőközegen keresztül kerül átadására. Ez nemcsak hosszú időt vesz igénybe, hanem például az ablakok kinyitásakor azonnali szobahőmérséklet-csökkenéshez is vezethet. Továbbá állandó légáramlást eredményez. A meleg levegő felfelé halad, és a helység legmelegebb pontja mindég a legmagasabban lesz található. Viszont az infravörös fűtés úgynevezett közvetlen fűtés, a sugárzó hőre támaszkodik. Ahelyett, hogy felmelegítené a levegőt a helyiségben, közvetlenül felmelegít minden tárgyat és falat. A falak itt energiatárolóként funkcionálnak. A padlózat és a mennyezet között nem képződnek hő rétegrendek, a hőmérséklet különbség 3 m belmagasságnál 1-1,5 C fok. Az infravörös fűtés ezzel minden más fűtési eljárástól hatásosabb, egyenletes és mindenekelőtt hosszan tartó hőt biztosít. Ezért az infra technológia mindenképpen ésszerű alternatívája a fosszilis fűtőanyagoknak.

 • Infravörös fűtés vs. hőcserélős és egyéb fűtési megoldások

az infrafűtés a hőszivattyú és a pellet okos alternatívája is

A már említett környezetvédelmi és konvencionális okok mellett elsősorban a beszerzési költségek lényegesen alacsonyabbak egy infrafűtőnél, mint más alternatíváknál, mint a hőszivattyú vagy pelletfűtés esetében. Pontosan ez az egyik oka annak, hogy az infravörös technológia gazdaságosan használható az egész ház fűtésére. Feleslegessé teszi az épületgépészeti tervezés, fűtésrendszer csövezés, kazánház, kémény vagy földszondák, kutak kialakítását.

Tiszta Ökológiai Kft. - Miért válasszunk infrafűtést?

Az infravörös fűtőtestek stílusos beépítést, egyedi vagy pont, rejtőzködő megjelenést tesznek lehetővé a helyiség koncepciójába, szemben a gyakran bosszantó és terjedelmes radiátorokkal, beltéri klíma egységekkel. Az infra fűtőtestek számtalan variációban kaphatók, melyek mindegyike ügyesen beépíthető akár egy meglévő enteriőrbe dekorációs elemként vagy igazi figyelemfelkeltőként. Az alkalmazásban a lakberendezők fantáziája szab csak határt. A világitótestként, hangfalként is funkcionáló vagy oszlopszerű esetleg tükör, palatábla, üzenőfal esetleg dekoratív üvegfelületnek, műtárgynak kialakított infravörös fűtőtestet gyakran első pillantásra nem ismerik fel annak.

Tiszta Ökológiai Kft. - Miért válasszunk infrafűtést?

A Német Szövetségi Építési-, Város- és Terület-kutatási Intézet megbízásából a neves HTWG Konstanz „IR BAU” által lefojtatott tanulmánya bebizonyította, hogy a valódi infravörös fűtés fotovoltaikus rendszerrel (napelem) együtt a leggazdaságosabb és leginkább környezetbarát fűtési rendszer az új építésű ingatlanok esetében. Emellett a legegészségesebb fűtési eljárásnak minősítették, mivel nem keletkezik légáramlat, por és baktérium mentes, számos pozitív élettani hatását találták, javítja a bőr vérkeringését, stimulálja az immunrendszert, valamint penészedés mentessé teszi a falakat.

Az eredmény kizárólag „valódi” infravörös fűtés esetében igazolható, amely rendelkezik TÜV és VDE tanúsítvánnyal, és amelynek sugárzási hatékonyságát az IEC 60675-3 EU szabvány szerint ellenőrizték.

Jelenleg Magyarországon kereskedelmi forgalomban kaphatóan a REDWELL infravörös fűtőtestek rendelkeznek az említett megfelelőséggel.
A piacvezető Redwell infravörös fűtést gyártó cég kizárólagos magyarországi képviselőiként, röviden a REDWELL infravörös fűtésről:

 • A műalkotásnak álcázott fűtőtestek a megújuló energia felhasználására támaszkodnak
 • A legegészségesebb fűtés, a leg környezetbarátabb megoldás, ahol nincs Co2 kibocsájtás.
 • A közhiedelemmel ellentétben, energiatakarékos, 95-97%-os fűtési hatásfok.
 • A hagyományos elektromos fűtésekkel szemben az infrapanelekkel elért megtakarítás 30%, átmeneti időszakban 60% is lehet!
 • Karbantartást nem igényel,
 • 10 év gyártói garancia, élettartama korlátlan
 • Nincs helyigénye
 • Kialakítása nem igényel épületgépészeti tervezést, munkát.
 • A működő felülete lehet többféle színű és alakú lehet, a megrendelő igénye szerint alakítható.
 • Nincs elektroszmog kibocsájtása, és semmilyen egészségkárositó hatása, ellenkezőleg, javítja a közérzetet, akár a természetes napsugárzás.

Emberbarát vállalkozásként, minden célterületen a havi költségeinek csökkentése, az élhetőbb, környezettudatosabb jövő kialakítása érdekében dolgozunk!
A REDWELL termékekről további információt a www.tisztaokologiai.hu/redwell-termekek oldal felkeresésével talál.

 

ÜDVÖZLETTEL!
Tiszta Ökológiai Kft.

Személyes kapcsolatfelvétel és további információk a BÚTOR – LÁMPA – LAKÁSTEXTIL KIÁLLITÁS 2024. rendezvényen a REDWELL INFRAVÖRÖS FŰTÉS standján, február 23 – 24 – 25.