Lakberendezők Országos Szövetsége

Tarpataki Károly


Tervező Tag

 

+36 30 971 2375
tarpart@gmail.com

Festészeti honlapom: www.tarpataki.mlap.hu
Általános honlapom: www.tarart.mlap.hu

www.tararthome.jimdo.com

A lakberendezői szakma jellemzően női foglalkozás, így sokan bizalmatlanok, ha egy férfi ember vállalkozik erre a szép munkára. Sokszor érzem így, és nincs könnyű dolgom.
Matematika-rajz tanári szakon diplomáztam, néhány évig tanítottam, aztán a szabadúszó képzőművész pályát választottam. Aprólékos grafikáim időnként láthatóak voltak néhány országos folyóiratban. A művészi alkotómunkát, az olajképek festését a mai napig aktívan folytatom.

A kilencvenes évek végén Budapesten, egy lakás átalakítás kapcsán születtek az első terveim és fokozódott érdeklődésem a lakberendezői szakma iránt. Úgy éreztem, itt találkoznak mindazok az értékek, amelyek mindig is érdekeltek, így a technikai újdonságok, az esztétikum, a különféle anyagok és struktúrák szerveződései. A hajdani rajz és az ábrázoló-geometriai tanulmányaim a tervezésben jelentősen segítenek.
A beadott munkáim minősége alapján, a tagfelvételi bizottság döntésével, 2004-ben a Lakberendezők Országos Szövetségének a tagja lettem.

A lakberendezés számomra egy bizalmi feladat, amikor a megrendelő a magánszférájába, otthonának és életének belső köreibe enged, rám bízza élettereinek, munkatereinek szebbé jobbá tételét. Az ügyfél a megbízással kezembe helyezi a választás és a döntés felelősségét is, a kívánt végeredményt illetően. Rajtam áll, hogy a megálmodott enteriőrök hosszú éveken keresztül megelégedéssel szolgálják használóikat.

Vállalom teljes lakások, irodák, üzletek vagy csak egyes helyiségek, statikát nem érintő komplex tervezését, berendezését. Ésszerű mértékben a feng-shui szabályait is használom. A dekoratív jellemzők mellett, igyekszem a forma, tartalom és funkció egységét egyensúlyban tartani. Kívánságra segítek, egy fényűző életérzést tükröző, reprezentatív környezet megteremtésében, tekintettel az egyediségre és a bent lakók, használók személyiségére, igényeire, kívánságaira. Kedvelem az eklektikus és extravagáns megoldásokat is.

A lakás minden részét egyforma igényességgel kezelem, de a konyhák tervezésében különösen felkészült és jártas vagyok, tekintettel a bonyolult műszaki tartalomra is. A fantasztikus konyhagépek, sütők, gyönyörű mosogatótálak egészen lázba hoznak. Talán itt van előnye a férfi tervezőnek. A megfelelő szakmai ismereteket konyhastúdiókban dolgozva szereztem meg. Amúgy főzni is gyakran és nagyon szeretek.

A képzőművész szemléletem a lakberendezési tervezésben is megmutatkozik, főként a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában. A festményeimet igény szerint felhasználom az enteriőrök berendezésénél, intuitív terek létrehozásánál.

Tarpataki Károly

KÉPEK