Tarpataki Károly

Tarpataki Károly


Tervező Tag

 

+36 30 971 2375
tarpart@gmail.com

Képzőművészeti oldalam: tarpataki.jimdofree.com

www.tararthome.jimdo.com

Lakberendező tervező vagyok, bár sokan képzőművészként ismernek, hiszen a grafikával, festészettel már diák korom óta foglalkozom többé kevésbé sikeresen. Mindkét hivatásomat szívesen és néha szinte megszállottsággal végzem, mindkettő intuitív alkotói hozzáállást igényel.

A lakberendezés jellemzően női foglalkozás, így sokan bizalmatlanok, ha egy férfiember vállalkozik erre a szép munkára. Sokszor érzem így, és nincs könnyű dolgom.

Esztétikus, élhető, kényelmesen jól használható tereket kreálok egy férfi gyakorlatias és praktikus meglátásaival. A megrendelők elképzeléseit és szempontjait kiemelten figyelembe véve a lakás minden részét egyforma igényességgel kezelem, de a konyhák tervezésében különösen felkészült és jártas vagyok, tekintettel a bonyolult műszaki tartalomra is. A megfelelő szakmai ismereteket konyhastúdiókban dolgozva szereztem meg. Amúgy főzni is gyakran és nagyon szeretek, ez is segít főként a konyha tervezésben.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a technikai újdonságok, a háztartási és konyhagépek lenyűgöző működése. Ehhez jönnek még az adott lakás térszervezési problémái, a helyiségek optimális kapcsolódásának, átjárhatóságának gyakran fejtörést okozó megoldásai.

Vállalom teljes lakások, lakás részek vagy csak egyes helyiségek, statikát nem érintő átalakítását, komplex tervezését, berendezését. Észszerű mértékben a feng-shui praktikus szabályait is használom. A dekoratív jellemzők mellett, törekszem a forma, tartalom és funkció egységét egyensúlyban tartani. Kedvelem az eklektikus és extravagáns megoldásokat is.

Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco modernista kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern kortárs design elemivel, élhető és stílusos terek létrehozására. Fontosnak tartom a műalkotások jelenlétét egy lakásban, ezt a feng-shui irányelvei is pozitívan támogatják. A képzőművész szemléletemet felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

A látványterveimben gyakran használom fel saját művészeti alkotásaimat, festményeimet.
Szívesen tervezek olyanoknak, akik nem félnek a derűs hangulatú élénk színektől, az izgalmas formabontó lakóterektől. Akik a fehéren vagy a bézsen kívül más életteli színekre is fogékonyak és természetes számukra, hogy valódi művészeti alkotások díszítik lakásukat.

Matematika-rajz tanári szakon diplomáztam, néhány év tanítás után azonban a szabadúszó képzőművész pályát választottam, aprólékos grafikáim rendszerint láthatóak voltak néhány országos folyóiratban. A művészi alkotómunkát, az olajképek festését a mai napig aktívan folytatom.
A kilencvenes évek végén Budapesten, egy lakás átalakítás kapcsán születtek az első enteriőr terveim és fokozódott érdeklődésem a lakberendezői szakma iránt. A főiskolai rajz és az ábrázoló-geometriai tanulmányaim a tervezésben jelentős segítséget nyújtanak.
A beadott munkáim alapján, a tagfelvételi bizottság 2004-ben a Lakberendezők Országos Szövetségének tervező tagjává fogadott.

Tarpataki Károly

MUNKÁK

KÉPEK