Kovács-Mihócza Orsolya - EDELHOLZ gyárlátogatáson jártam

EDELHOLZ gyárlátogatáson jártam

Hogyan készülnek hazánk legigényesebb tömörfa parkettái és 2-3 rétegű tölgy svédpadlói? Képekkel illusztrált részletes beszámolót olvashattok ebben a cikkben.

LOSZ-tagságom egyik legfontosabb előnye, hogy kapom a jobbnál jobb lehetőségeket az önfejlesztésre. Workshopok, kerekasztalbeszélgetések, konferenciák, szakmai napok, bolt- és gyárlátogatások szerepelnek a hírlevelekben, válogatni lehet a jobbnál jobb programok közül, amelyekhez gyakran egy regisztrációnál többre nincs is szükség. A legkelendőbb programokra hamar elfogynak a helyek! Ilyen a zalalövői Edelholz gyárlátogatás is. És mert bár teltház volt papíron, fájó volt már Zalalövőn szembesülni vele, hogy a megadott létszámból hárman nemhogy nem jöttek el, de még csak nem is szóltak a szervezőknek… Ilyenkor mindig elcsodálkozom, hogy valaki annyira nem tiszteli meg az egész napos ingyenes program szervezőit, hogy lemondja a látogatását.

Kovács-Mihócza Orsolya - EDELHOLZ gyárlátogatáson jártam
Hajnali indulás után időben érkeztünk meg barátnő-kollégáimmal a helyszínre. Finomságokkal vártak minket a zalalövői bemutatóterem egyik helyiségében. Mikor a kisbusszal érkezők is befutottak, elkezdődött a részletes előadás a cégről. Szalai parketta – bizonyára többen emlékeztek erre, nos, ők azok, akik aztán Edelholz-ra nevezték át magukat (felismerve a német nyelvterületen szerezhető előnyöket) a kétezres évek első évtizedében.

Vavra Péter ügyvezető gondos vezetésével, közvetlen hangulatú beszélgetés keretei között mehettünk körbe az egyáltalán nem unalmas, részletes cégismertető után a gyárban. Ebédig mintegy 2.5 órát, ebéd után további 1.5 órát sétáltunk a gyár területén, és ez idő alatt nem láttunk két azonos folyamatot – a parkettagyártás összetett és hosszadalmas tevékenység, nem véletlenül jelentkezik ez a termék árában is. Péter Sopronban végzett faipari mérnökként a gyártás minden apró részletével pontosan tisztában van, ezért szakértőként tudta elmondani, melyik fázisnál mit látunk. Ahhoz képest, hogy a gyárban jelenleg 180-an dolgoznak a robotgépek mellett, a hangulat családiasnak tűnt.

Kovács-Mihócza Orsolya - EDELHOLZ gyárlátogatáson jártam
Néhány érdekesség:

  • Szabolcs, Szalai József cégalapító unokája a mai napig minden egyes rönköt egyesével minősít az erdészeteknél a helyszínen! Ez évi több ezer rönköt jelent!
  • A rönkök 10-12 hónap száradás után speciális szárító kamrába kerülnek, ahol további heteket töltenek.
  • Bizonyos folyamatok esetében 6-8 ember fizikai munkáját váltja ki egyetlen, hatalmas robotkar. Ezekről – mivel egyedi darabok és természetesen ipari titoknak minősülnek – nem készíthettünk felvételeket.
  • Az emberi munka azonban néhány folyamat esetén kihagyhatatlan. Ilyen pl. a nútféderezés gépekkel vagy a speciális csiszolás, kefélés darabonként.
  • A gyár laborjában rendszeresen kísérleteznek új színekkel, új olajokkal és új textúrákkal.
  • Vannak olyan termékek, amiket a lakosság egyáltalán nem szokott rendelni, belsőépítészek, építészek, lakberendezők viszont rendszeresen betervezik a terekbe.
  • Edelholz parkettát rendeltek már Ausztráliába is, de fő értékesítési területük Nyugat-Európa német nyelvterülete.
  • Az Edelholz nem dolgozik viszonteladókkal, kizárólag a saját értékesítésben hisznek. Budapesti üzletük hamarosan új helyre költözik!
  • A rönk utolsó köbmilliméterét is feldolgozzák, náluk nincs faipari hulladék, mert ami lenne, azt bedarálják és nagy nyomás alatt adalékanyagmentes brikettet készítenek belőle. Ezt szintén ők értékesítik a brikettmester.hu oldalon.

Számomra óriási élmény volt, hatalmas tapasztalat, egy asztalosmester unokájaként külön öröm ennyi fa megmunkálását személyesen látni! Ha egy ügyfél megkérdezi, mi olyan drága egy Edelholz parkettán, és miért ajánlom mégis, már nem hápogok majd össze-vissza, hanem el tudom mondani, személyes élmények alapján, miért kerül ez ennyibe, és miért éri meg magyar tölgyfából származó, magyar parkettát vásárolni.

Nem csak azért, mert gyönyörű. Hanem mert unokáink is fogják látni.

Hálás vagyok, és biztatom a kedves kollégákat, hogy aki teheti, menjen el erre a programra. Megéri rááldozni egy egész napot hajnaltól estig!