Rigips gyárlátogatás

Rigips gyárlátogatás

Egy érdekes és tartalmas nap a Rigips halmajugrai gyárában

 

November 28-án egy érdekes és tartalmas napot tölthettek el azok akik részt vettek a Rigips jóvoltából szervezett gyárlátogatáson Halmajugrán. A csapat egy része autóval érkezett, a másik fele a fuvart vette igénybe. Ehhez a gyülekező Budapesten volt a Rigips irodájánál a Róbert Károly körúton.

Már induláskor reggelivel kedveskedtek nekünk, amit az autóbuszon elfogyaszthattunk. Amikor megérkeztünk a frissítő kávé és tea után rövid munkavédelmi oktatásban részesültünk, megismerhettük a gyárban szigorúan betartott szabályokat. Ehhez megkaptuk a szükséges munkavédelmi eszközöket (szemüveget, ruhát, mikroportot, mellényt és bakancsot -akinek esetlegesen nem volt-) és már indulhattunk is a gyárlátogatásra két csoportba osztva. Láthattuk a raktárban a hatalmas papírtekercseket, majd ezek feldolgozását, a már előkészített folyékony gipsz szétterülését, majd a kész táblákat. Ezek egy olyan hosszú szalagon mennek végig, hogy mire a szalag végéhez ér, a táblák már a nedves vágáshoz kellően megszilárdulnak. A hatalmas szárítókazánoknál nyomon követhettük a szárítás folyamatát. Erre a táblákban maradó nedvesség kiszárításához van szükség.

Ma már olyan sok helyen találkozhatunk innovatív megoldásokkal, ez a gipszkarton fajtáknál sem maradhat el. Az egyik legújabb termékük az Activ Air, amely egészségesebb levegőt teremt a belső terekben még pedig oly módon, hogy a folyamat során ezek az Activ Air felületek eltávolítanak néhány illékony szerves vegyületet, ezáltal javítják a levegő minőségét. Ezeket a vegyületeket egészségre ártalmatlan semleges vegyületekre bontja. Egyre inkább felismerjük, milyen fontos a belső terek levegőjének minősége, valamint, hogy a levegő minősége mennyire befolyásolja egészségünket és a munkavégző képességünket.

Egy másik különleges megoldás a hanggátló, hangelnyelő lap különböző mintázattal ellátva. Az épületakusztika az épületekben keletkező és terjedő zajok szabályozásának tudománya. Magában foglalja mind a hangszigetelés (léghang és lépéshang) mind a hangelnyelés területét, azaz az egyes terek közötti zajterjedés minimalizálása mellett feladata az adott tér zajszintjének szabályozása. Ezek a hanggátló rendszerek minderre megoldást kínálnak. Még néhány terület a teljesség igénye nélkül melyekre megoldást kínálnak a Rigips termékei: a betörésbiztonság, sugárzásvédelem, tűzgátlás, nedves helyiségek falfelületeinek kialakítására alkalmas lemezek.

A Rigips több olyan válaszfal rendszert fejlesztett ki és vizsgáltatott be a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) vizsgálólaboratóriumában, amelyek épületfunkciók esetén alkalmasak az áttörésgátlásra. Ezek a szerkezetek alapvetően nem golyóállók, ám fegyverszakértő bevonásával és gondos tervezéssel bizonyos korlátok között azzá is tehetők.

Az XRoc 100%-ban ólommentes építőlemezekből összeállított rendszer, amely erre a célra gyártott durva szemcséjű báriumszulfát alkalmazásával készül. Felhasználása javasolt különböző gyógyászati intézményekben, egyes mérőműszer- gyárakban ahol egészségre káros sugarakkal dolgoznak. Az építőlemez megakadályozza, hogy a sugárzás az adott helyiségből kijusson.

A finom ebéd elfogyasztása után négy csoportra bontva, négy szobanagyságú helyiségben a gyakorlati fogásokat is elsajátíthattuk. Mind a négy területen kiváló szakemberek segítségével próbálhattunk ki különböző szerelőfázisokat, ezáltal a gyakorlatban is megismerhettük a felhasznált anyagokat. A gyakorlati feladatokban szerepelt válaszfalak építése és ajtótokok szakszerű kialakítása . Álmennyezeti lépcsőzés és rejtett világítás építése. Dobozolások, és dekor elemek kivitelezése. Akusztikai felületek készítése perforált gipszkartonokkal. Tárgyak rögzítése szerelt szerkezetekhez, élzárási módok.

A napot zárva többek között kivitelezési hibákat elemeztünk ki képekkel illusztrálva, hogy mit kellett volna másképpen csinálni. Megfelelő szakkönyvekkel is elláttak bennünket mely a munkánkat nagyban segíti.

Összefoglalva egy színvonalas, tartalmas napot tudhattunk magunk mögött, amelyet ezúton is köszönünk a szervezőknek!

 

Bori Éva
lakberendező