LOSZ Akadémia - 2019 december

Ilyen volt: LOSZ Akadémia az enteriőrfotózás jegyében

 

A december 4-i LOSZ Akadémián az egyik legérdekesebb és legkreatívabb témakör került a palettára: az enteriőrfotózás, melyet nagy érdeklődés övezett.

A napot Eperjesi Zsuzsanna lakberendező-enteriőrfotós ( Think&Design Tervezőiroda munkatársa) kezdte.
Témájának címe: Enteriőrfotózás a lakberendező szemével.

Egy összképet kaptunk arról hogy egy jó fotónak inspirálónak, kommunikatívnak kell lennie. Használhatunk „ilyen volt-ilyen lett” fotókat. Megtudhattuk hogy miből álljon egy képsorozat : a lényeges helyiségekről 4-4 kép, minden sarokról egy-egy kép és falnézeti fotók készítése javasolt. Érdekes lehet egy-egy különleges belsőépítészeti elem bemutatása, ezen kívül részletfotók, hangulatfotók készítése, (dísztárgyak, kiegészítő elemek közeli fotója).  Megtudtuk,hogy fontos az ideális időpont kiválasztása, a helyszín állapota, szép idő-jó időszak kiválasztása. A fotózás előtt elengedhetetlen a rendrakás, a felesleges tárgyak eltüntetése, helyette helyezzünk el dísztárgyakat például virágcsokrot. Figyeljünk a részletekre a rendrakásnál: maszatok, vízkövek éltüntetése, családi fotók elrakása. A WC-t mindenképp lehajtott állapotban célszerű fotózni. Fontos a fényviszonyokra odafigyelni fotózáskor, például a tűző nap nem előnyös, viszont jó ha minden világítást felkapcsolunk.

Amikor a gyakorlati tudnivalókról mindent megtudtunk, szó esett a készülékekről és azok fajtáiról. Például mely mobiltelefonok alkalmasak a fotózásra, majd a képszerkesztőkre is kaptunk egy-két tippet-melyiket célszerű használni. Az utómunka fontosságát is kitért az előadó.

Következett az ebédszünet melyhez ezúttal Katona Etelka és jómagam gondoskodtunk a finom falatok elkészítéséről.

A nap második felében a fényképezőgépek világa következett, ezen belül a Canon szakmai bemutatója. Pár tippet kaptunk és megnézhettük a gépeket is, valamint, hogy milyen objektívet érdemes vásárolni enteriőrfotózáshoz. Bogár Mariann a Canon képviseletében a gyakorlati útmutatókat mondta el: mi a fotó célja? Át kell gondolni milyen felhasználási céllal készítjük a képet. Készítésnél törekedjünk az egyenes vonalakra, ajánlott állvány és vízmérték használata. Jó ha van egy segítő és még sok hasznos tanácsot és tippet kaphattunk Marianntól az utómunka jelentőségéről is, mindezt fotókkal fűszerezve, melyekből sok tanulságot leszűrhettünk.

A végén a tesztírással zártuk a napot, melyet mindenki sikeresen töltött ki.

Az újév első Akadémiai előadásán folytatódik az enteriőrfotózás, melynek során a résztvevők a gyakorlatban is kipróbálhatják amit elméletben elsajátíthattak.

Mindenkinek kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk!
Bízunk benne hogy az új esztendőben is minél többen találkozunk, hiszen izgalmas témakörökkel készülnek a szervezők.

 

Bori Éva
lakberendező