Lamello Kft.

LOSZ Műhely Kaposváron

képes beszámoló

 

Ebben a hónapban a LOSZ MŰHELY rendkívüli helyszínen lett megtartva Kaposváron a Lamello KFT-nél. Az 1993-ban alakult cég családi vállalkozás. Egy varázslatos világba cseppenhettünk bele a tömörfa bútorkészítés világába, kezdve a rönkfa feldolgozástól a végtermékig.

Dévai Tibor tulajdonosnak a mondatai hűen tükrözik mindazt, amit mi ott a helyszínen láthattunk és ami a céget magát jelenti: „ Cégünk a legmodernebb technológiát és a bútorkészítés legnemesebb hagyományait egyaránt képviseli. A Lamello Bútor a legjobb alapanyagok alkalmazását és a mérnöki tervezést, valamint a tervek alapján a szakértő bútorkészítést jelenti.” Lehetőség van egyedi bútorok megvalósítására is.

A megérkezést követően a tulajdonosok nagyon kedves fogadtatásban részesítettek bennünket. Frissítőkkel, kávéval szendvicsekkel üdítőkkel és süteményekkel kínáltak. Majd megtekintettük a bemutatótermet, melyben kellemes hangulatú, tömörfa bútorokat központba helyező enteriőrök fogadtak bennünket, melyet Ferenczi Éva lakberendező kolléganőm tervezett.

A bemutatóterem után átsétáltunk az üzembe megismerve a különböző munkafázisokat. 90 ember folyamatos munkájaként jönnek létre ezek a minőségi bútorcsaládok. De hogyan is kezdődik? Hatalmas raktárakban a felszeletelt rönköket pihentetik, ahol a fa nedvességtartalma még 45% 96 nap elteltével. A szárító kamrában ez a nedvességtartalom 9%-ra csökkentik. Ennek a kamráknak a fűtését a megmunkálás során keletkezett hulladék (forgács) felhasználásával végzik. A páratartalmat, a hőmérsékletet és a szellőzés folyamatos ellenőrzését automata rendszerek végzik. Ezt követi a gyártáselőkészítés prototípusok kézi és szoftveres tervezése.

Majd következik a fűrészáru hasítás, az előgyártás, majd az optimalizálás. A bútorhossz megfelelő méretre vágása, hibakiejtő funkcióval rendelkező daraboló-optimalizáló fűrészgéppel. Ezután a női dolgozók végzik az anyagválogatást. Ezt követően jön a táblásítás hőprésben . A frízek összeragasztása 60-70 fokra felfűtött hőprésben 5-6 perces présidővel történik. Ezt egy finom csiszolás követi, majd jön a lapalkatrészek méretre szabása asztalos körfűrésszel és táblafelosztó gép használatával. Majd a komplett lapmegmunkálás következik számítógéppel vezérelt CNC megmunkáló központokkal. Ezt követi a kézi csiszolás, az élek finom csiszolásához, majd a felületkezelés természetazonos oldószermentes felületkezelő anyagokkal kézi felvitellel.

Az üvegragasztás, összeállítás marad a végére és a csomagolás. Nekünk egy extra is jutott a végére, hiszen megtekintettük hogyan égetik bele azt a különleges erezetmintákat a fába, mely oly sok bútor elemen megjelenik.
Ezek a bútorok a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek akár intézményről, vagy családi otthonról legyen szó. Az időtállóság és elegancia jellemzi mind kényelmi mind esztétikai szempontból.

A gyárból visszatérve a bemutatóterembe egy kis ebédszünet után a Rovitex előadása zárta a napot. Az újdonságok mellett szebbnél szebb textileket és tapétákat tekinthettünk meg.

Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy egy érdekes jó hangulatú napon vagyunk túl. Érdemes megnézni a kisfilmet, amit a végére hagytam, betekintést ad a gyár és a cég életébe.

 

 

Köszönjük Ferenczi Éva szervezőnek, hogy megszervezte ezt az utat!