Vónya Tímea – Modern mediterrán családi ház

Modern mediterrán családi ház

Ügyfelem Szadán vásárolt egy 370 m2-es három szintes családi házat. Az ingatlan külső megjelenése a mediterrán stílus jegyeit hordozza. Ez a hangulat már magában hordozta az igényt, hogy a belső tereket mediterrán stílusura alakítsuk ki, melyet megfűszereztem a modern stílus jegyeivel.

A házban található sötét fa színeket világosabb, melegebb fa színekre cseréltem. A falakon megjelent a bézs színvilág és modern kő – beton hatású Khróma tapétákat használtam több helyen dekorációként, kicsit a természetes kövek hatását megelevenítve ezáltal. A ház tulajdonosainak egyik kedvenc színe a sötét, antracit szürke szín. Ez a szín megjelenik a saját apartman részen a földszinten. A ház földszinti részén a szülői apartman rész kialakítását néhány fal elbontásával és új falak építésével oldottuk meg. Ezen a részen egy nagy gardrób szoba, egy hálószoba, fürdőszoba és egy közlekedő rész szolgálja a szülők kényelmét. A gardrób szoba kialakításánál fontos szempont volt, hogy sok akasztós szekrényre és sok cipő tárolására alkalmas szekrényre volt szükség. Valamint az egyedi igényeket kiszolgáló óratartó sziget és egy külön sapka és kalap tároló részt is bele kellett illeszteni a gardrób rész egységeibe. Ehhez az apartman részhez tartozó fürdőszoba eredeti állapotában maradt meg, mert a kialakításai, szaniterei megfelelőek voltak. Itt a fürdőben csak dizájn elemek és kiegészítők beszerzésére volt szükség.

A mediterrán stílusra jellemző kovácsolt vas és bronz lámpák helyett, egy modern LED lámpa családot választottam, bronz színben a Max Light lámpái közül, mely kialakításában emlékeztet ezekre a régi lámpákra. A mediterrán stílusban használt falikarok, fali gyertyatartók hangulatát pedig egy modern lefelé és felfelé világító fekete színű LED falikarral hoztam vissza.

A földszinten található étkezőt és nappalit nagy család és baráti társaság fogadására is alkalmassá kellett tenni. Így az étkező asztal 3,5 m hosszú lett (még bővíthető) és egy nagy 10-12 fős L alakú, lerakó asztalkákkal kiegészített kanapé került a nappaliba. A régi sötét színű padló elbontásra került és a helyére egy modern világos barna vízálló laminált padló került. A ház eredeti konyhája csak egy kis átalakításon esett át, de az eredeti konyhabútor megmaradt. A reggeliző pultot újra terveztem, egy barnás árnyalatú gránit munkalap került fel a régi munkalap helyére. A falon lévő csempét pedig egy capuccino színű dekor üveg váltotta fel. A konyhagépeket és a mosogatót újakra cseréltük. A hűtős részt pedig kiegészítettem még néhány apró szekrény résszel az új anyagok színvilágából, hogy egységesebb legyen.

A házban a világítást újra kellett gondolni az új berendezéshez, hogy funkcionálisan legyen a világítás és a kapcsolók is. A nappaliban eredetileg lambéria borítás volt a mennyezeten, ezt legipszkartonoztuk és fehérre lett festve, ezzel is világosítva a teret. Az alatta tálható fogópárok pedig egy álgerenda borítást kaptak, azonos fa anyagból mint az étkező felett átívelő gerenda. Az étkező felett átívelő gerenda fontos szerepet kapott mert e-nélkül nem lehetett volna 3 db csillár a 3,5 méteres asztal felett. Ebben a gerendában tudták elvezetni a villanyvezetékeket és ez a gerenda tartja a 3 db LED lámpát is.

A házban történt kivitelezési munkálatokat koprodukcióban végeztük. A gipszkartonos, laminált padlózási és festési-tapétázási munkálatokat végezte cégünk. A villanyszerelési, hidegburkolási munkálatokat és az itteni bútorlapból készült asztalos munkákat ügyfelünk által ismert cégek végezték el. Az eredmény tökéletes lett.

 

Vónya Tímea
lakberendező