MÜÜSKA Design - NFT párnákkal rukkolt elő Weiler Péter

MÜÜSKA Design - NFT párnákkal rukkolt elő Weiler Péter

Magyar művész először használta arra a blokklánc technológiát, hogy lakberendezési tárgyakat állítson elő – méghozzá a legdrágább magyar díszpárnákat.

A neves képzőművész, Weiler Péter 100 darabos párna kollekciót tervezett a Müüska dizájnbrand felkérésére. Az egyedi darabok sorszámozottak, és különlegességük, hogy mindegyik megfeleltethető a blokkláncon tárolt NFT-jével. Jelenleg a világon nincs még olyan, fizikailag is létező lakberendezési termék, amelynek a digitális verzióját is megkapja a vásárlója. A színes sorozat neve ZERO, és mindegyik párnán egyetlen nagyméretű szám található csupán (a hátoldalon pedig egy egyedi QR-kód), amelyet beolvasva azonosítható maga az NFT.

MÜÜSKA Design - NFT párnákkal rukkolt elő Weiler Péter

A Weiler Péter x Müüska NFT párnaprojekt lényege, hogy két egymással harmonizáló szín és egy Helvetica betűtípussal írt szám adja a vizualitást. Mindez a lehető legegyszerűbben, semmiféle dekorációs grafikai megoldással nem keverve. A tervező feltett szándéka volt, hogy egy ikon váljék ebből a dizájnból, amely pont a szinte már pofátlanul egyszerű megoldásból fakadóan lesz feltűnő és emlékezetes. A tárgy minimalizmusát a versenyautók rajtszáma és a berlini házszámok inspirálták. Az utóbbi időben nagyon sok cikk jelent már meg az NFT (non fungible token) művészeti alkalmazásairól, illetve arról, hogy a technológia tökéletesen alkalmas tárgyak egyediségének a biztosítására is. Weiler Péter 2021 márciusában értékesítette az első magyar NFT képzőművészeti alkotást. A Bitcoinbánya az Alföldön című képe 1 Ether (kb. 1,4 millió forint) áron kelt el. A művész az első európai generatív NFT művészeti konferencia, az NFTDEB egyik alapítója és társszervezője, képeivel gyakran szerepel kiállításokon és kortárs aukciókon.

„Képzőművészként nemcsak képekben, hanem színes, háromdimenziós terekben is szeretek gondolkodni, és egész életemben nagy rajongója voltam a modern bútorok formakultúrájának. Egy dizájntermék nyilván nem összekeverhető egy képzőművészeti alkotással, de az egyediség fontos lehet akár az előbbi esetében is. Ez a sorozat olyanoknak készült, akik egy ikonikus elemmel szeretnék bővíteni a lakásukat: egy színes és egyedi Weiler Design párnával. A projektnek van egy edukációs célja is: olyanokat is bevezetünk a blokkláncok és az NFT-k világába, akiknek ez még merőben új. A jövőnk része az NFT, így szeretnénk megmutatni, hogy sok módon lehet ezt a technológiát a divatban és a lakberendezésben is alkalmazni. Ezért is tartom tökéletes időzítésnek ezt a projektet és örülök ennek a felkérésnek egy olyan partner személyében, mint Vandlik Júlia, a Müüska tulajdonosa.”

MÜÜSKA Design - NFT párnákkal rukkolt elő Weiler Péter

A Müüska egy 2007-ben indult magyar dizájnbrand, amely híres kortárs művészek alkotásait nyomtatja bútorkárpit textíliákra, és készít belőle díszpárnától kezdve a karosszéken át az ágytámláig mindent. A Weiler Péter x Müüska az első kollaborációjuk, amely nem már létező festmények lakberendezési parafrázisa, hanem egy teljesen új projekt, direkt ehhez létrejött műalkotásokkal.

A darabok kizárólagosan a pár hónapja Magyarországon elindult, a kelet-közép-európai régióra fókuszáló SNOBELIER online luxusáruházon keresztül vásárolhatók meg. „Nem volt kérdés, hogy örömmel ellátjuk a forgalmazási és értékesítési feladatokat, hiszen a luxus világában is nagyon nagy most az NFT körül a hype. Számos luxus divatház dobott már piacra ilyen termékeket, ezek jövőbeli értékesítésében pedig mi is látjuk a fantáziát. Nem mellékesen mi vagyunk most a világon a második olyan, klasszikus termékosztályokkal (női és férfidivat, gyerek, lakberendezés és gourmet) működő online luxusáruház, ahol lehet NFT-terméket vásárolni” -teszi hozzá a webshop ügyvezetője, Pécsi Balázs.

A különleges párnák természetesen különleges bélést is kaptak: a magyar PillOH! brand az 1931-ben Köves Vilmos által alapított manufaktúra hagyományos lúdtoll töltetű termékeiből mára korszerűsített, fenntartható technológiával, kézimunkával előállított extra minőségű párnabéléseket készít, ezek kerülnek a Müüska díszpárnáiba. A ZERO kollekció darabjaiból több nem fog készülni, éppen azért, hogy mind a fizikai termék, mind az NFT-je nemcsak megőrizze, de növelje is a befektetési értékét.

 

MÜÜSKA Design