Strohm Mofém Zrt. - Energiatakarékosság és fenntarthatóság az otthonunkban

Energiatakarékosság és fenntarthatóság az otthonunkban

A fürdőszobában eltöltött idő sokak számára többet jelent egyszerű tisztálkodásnál, hiszen a hosszú napok után ez az a tér, ahol relaxálhatunk, gondolkodhatunk és megszépülhetünk. Manapság egyre gyakoribb, hogy a fürdőszoba válik mindennapjainkban a felfrissülés színterévé, ahol egy zsúfolt napon is eltölthetünk egy kis énidőt. A klímaváltozás, az energiaválság és a COVID-járvány árnyékában azonban joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire környezettudatosak és energiahatékonyak a fürdőszoba berendezéseink. Az idei Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon a MOFÉM is bemutatta innovatív termékfejlesztéseit, melyekkel új lehetőségeket teremtett arra, hogy a tisztálkodásunk helyszíne egyben környezettudatos és energiahatékony is legyen.

 

2023 januárjában ismét megrendezésre került a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás, ahol a kiállító cégek évről-évre bemutatják termékeiket. A termék kihelyezések mellett különböző enteriőröket láthatunk ahogyan a kiállítók megjelenítenek egy-egy helyiséget, legyen az a mindennapi tisztálkodásra használt szoba, kerthelyiség vagy akár relaxációs tér.

Strohm Mofém Zrt. - Energiatakarékosság és fenntarthatóság az otthonunkban

 

Az idei Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás fókuszába az energiahatékonyság került, ami nem csupán egy divatos téma, hanem a háztartási cikkek egyik legfontosabb követelménye, különösen az elmúlt év történéseinek tükrében. 2023-ban már nem elég beszélni a környezet védelmének fontosságáról: az energiatakarékosság, a higiénia és a praktikum alapvető tulajdonságai egy fenntartható fürdőszoba berendezésnek. Az egyre emelkedő energiaárak arra késztetik az embereket, hogy mérsékeljék a háztartási eszközeik fogyasztását, így csökkentve a rezsiszámlákat. A vízfelhasználás első sorban a felhasználótól függ, de egy egyszerű beállítással vagy egy kis befektetéssel már nagy megtakarítás érhető el. Ezen az elven alapszik a piacvezető magyar csaptelepgyártó, a MOFÉM legújabb termékcsaládja is.

Pilar – a fenntarthatóság pillére

A márka az idei kiállításon mutatta be először a nagyközönségnek Pilar csaptelepcsaládját, ami az energiahatékony működés mellett környezetbarát technológiával is készült és egészségünket is védi. A több, mint 120 éves tapasztalattal rendelkező magyar márka időről időre különböző változtatásokkal reagál a folyamatosan változó vásárlói igényekre, technológiai elvárásokra. Így született meg a Pilar termékcsalád, ahol a környezettudatosság és az energiahatékonyság a kezdetektől fogva meghatározta a tervezés folyamatát.

A termékcsalád ólommentes sárgarézből készül, így a csaptelepek gyártása jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után, mint a hagyományos ötvözetek esetében. A termék jobban ellenáll a korróziónak, és mivel gyakorlatilag nullára redukálódik az ivóvízbe történő ólomkioldódás, a felhasználók egészségét is védi. A csaptelepekre a hagyományos króm 6 bevonatokhoz képest úgynevezett króm 3 bevonat kerül, ahol a technológia magát a gyártási folyamatot is környezetbaráttá teszi. A bevonat jobb fedőképességű, kevesebb a selejtarány, és elegáns, lilás árnyalatú fémes színt eredményez. A MOFÉM Európában elsők között alkalmaz ólommentes sárgarezet és króm 3 bevonatot, így úttörővé téve hazánkat a környezetbarát csaptelepek gyártásában.

A környezetbarát gyártási technológia és egészségtudatosság mellett a víz- és energiatakarékosság is nagy hangsúlyt kapott a Pilar termékcsalád fejlesztése során. A mosdó csaptelepeket átfolyáskorlátozó elemmel látták el, melynek köszönhetően a vízátbocsátás nyomástól függetlenül 5 liter/perc.
Ez számokra lefordítva évi több mint 28 000 liter víz megtakarítást jelenti, vagyis egy Pilar mosdó csapteleppel egy év alatt annyi vizet tudunk megspórolni, ami elég lehet 280 fürdéshez. *

Strohm Mofém Zrt. - Energiatakarékosság és fenntarthatóság az otthonunkban„Az átfolyáskorlátozó csaptelepeknél nem lehet érezni, hogy kevesebb víz jön, mert a rendszer levegővel dúsítja a vizet. A mai energiaszegény időkben rendkívül fontos, hogy ha megnyitja az ember a csaptelepet, akkor hány liter víz folyik ki feleslegesen. Zuhanyzás, mosogatás vagy kézmosás esetén különösen szembetűnő, hogy hat literrel is ugyanazt a hatást lehet elérni, mint tizenkettővel” – mondta Fárbás Gábor, a MOFÉM egyik legrégibb partnere, a Fárszer tulajdonosa.

Az energiahatékonyság jegyében az átfolyáskorlátozó mellett a mosdó csaptelepek úgy lettek kialakítva, hogy középállásban csak hideg vizet engednek. Ezáltal a rövid kézmosások alkalmával nem kell feleslegesen energiát használnunk a víz felfűtéséhez.

Ez egy évben több mint 810 kWh energiamegtakarítást jelent, ami 165 gépi mosásnak felel meg. ** “Szinte minden termékcsaládunk rendelkezik olyan beépített megoldásokkal, melyek csökkentik a vízfelhasználást” – mondta Lorenzo Barrios, a márka nemzetközi értékesítési igazgatója. “A Pilar termékcsaládnál alkalmazott megoldás a vízfogyasztáson túl komolyan visszafogja az energiafelhasználást is, hiszen a keverőcsapok középállásban nem engedik, hogy a kazán bekapcsoljon egy rövid kézmosás alkalmával, amikor amúgy sem várnánk meg hogy felfűtsön a kazán.”

A fentiek fényében kiváló lehetőségekkel találkozhatunk manapság, amelyekkel energiát és pénzt spórolhatunk meg, miközben környezetünket és egészségünket is védjük, így érdemes körültekintően választani.

*Egy 4 tagú család napi 20 perces mosdó csaptelep használatából kiindulva. 150×70 cm-es fürdőkádat alapul véve.
** Egy 4 tagú család napi 20 perces mosdó csaptelep használatából kiindulva. A számítás 7kg kapacitású, 1 órás program alatt 4,9 Kwh fogyasztású mosógépet vesz alapul.

 

Strohm Mofém Zrt.